mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Mondverzorging bij een kunstgebit of gebitsprothese

Wanneer je een kunstgebit of een gedeeltelijke gebitsprothese hebt, is het belangrijk om hier je mondverzorgingsroutine op aan te passen. 

Content

Net als bij een normaal gebit, geldt het advies om je mond en prothese minstens tweemaal per dag te reinigen. Hoewel dat hetzelfde is als bij een gewoon gebit, vereist een prothese andere verzorgingsproducten. Welke producten je hier het beste voor kunt gebruiken en hoe je dit toepast, lees je in dit artikel.

Kunstgebit poetsen

Na iedere maaltijd kun je jouw kunstgebit of gebitsprothese poetsen en de mond reinigen met water. Gebruik hiervoor geen tandpasta! Om te poetsen, gebruik je een protheseborstel, deze heeft hardere haren dan een normale tandenborstel. Je kunt deze borstel herkennen aan de specifieke vorm en de borstelkoppen. De borstel heeft een wat breder, comfortabel handvat voor meer grip en controle tijdens het poetsen. Aan de ene zijde heeft de protheseborstel een vlakke borstel en aan de andere zijde een borstel die taps toeloopt. Met de vlakke borstel reinig je eenvoudig de grote oppervlakken aan de binnen- en buitenkant. Waar het kleine, taps toelopende borsteltje je helpt om zelfs de kleinere, moeilijk bereikbare plekken te reinigen.

Vermijd tandpasta

Er is geen tandpasta die je het beste kunt gebruiken voor een kunstgebit of prothese. We raden het gebruik van tandpasta zelfs af. Tandpasta kan namelijk deeltjes bevatten die jouw kunstgebit of prothese beschadigen. Deze deeltjes werken goed op normale tanden, die veel harder zijn, maar kunnen kleine krasjes maken op de tanden van jouw prothese of kunstgebit. Dit maakt het oppervlak van jouw prothese of kunstgebit niet alleen ruwer, maar biedt bacteriën ook de kans om zich in deze krasjes te nestelen. Hierdoor heb je een grotere kans op tandplak en mondgeuren. Bij mensen met een gedeeltelijke gebitsprothese kunnen deze bacteriën bovendien het bestaande gebit aantasten. Iets wat je natuurlijk wilt voorkomen!

Waarmee poets je dan jouw kunstgebit of gebitsprothese? Ons advies is om hiervoor water en zachte (groene) zeep te gebruiken. De zachte zeep is een vetoplosser die bovendien mild is voor het materiaal van jouw kunstgebit of prothese. Tijdens het poetsproces kan de zeep het geheel een beetje glibberig maken. Poets daarom boven een wasbak of kom met water. Mocht jouw kunstgebit vallen, dan valt deze in het water en loopt het geen scheuren of beschadigingen op.

Droog en afgedekt bewaren

Hoewel het een stereotype beeld is om je kunstgebit ‘s nachts in een glas met water te bewaren, is dit niet aan te bevelen. Het water bevordert de groei van bacteriën die zich weer op hun beurt hechten aan jouw kunstgebit of gebitsprothese. Het beste is om een kunstgebit of prothese na het poetsen in een droog prothesebakje te bewaren. Zo geef je bacteriën de minste kans om te groeien en blijft je kunstgebit fris en schoon.

De rest van het gebit en de mond reinigen

Heb je een (gedeeltelijke) gebitsprothese? Dan is het belangrijk om na het reinigen van de prothese ook de rest van jouw gebit goed te reinigen. Hiervoor kun je een tandenborstel met zachte haren gebruiken in combinatie met tandpasta die zacht is voor het tandvlees. Heb je kleine ruimtes tussen de tanden, waar de tandenborstel niet bij komt? Gebruik dan een interdentale rager. Zo verwijder je zelfs op de meest moeilijke bereikbare plekken vuil en tandplak. Wil je meer weten over hoe je het maximale uit jouw mondverzorgingsroutine haalt? Bekijk dan onze uitgebreide uitleg

Heb je enkel een kunstgebit? Ook dan vraagt de mond extra aandacht! Na iedere maaltijd is het altijd goed om je mond even te spoelen met water. Daarnaast raden we je aan om het tandvlees met een zachte tandenborstel te masseren. Gebruik hiervoor een zachte tandpasta, zoals GUM® SensiVital®+ Tandpasta. Deze tandpasta is ideaal voor gevoelig tandvlees en irriteert niet. Vergeet tot slot niet je tong te reinigen met een tongreiniger. Hiermee verwijder je effectief de bacteriën en behoud je jouw frisse adem.

Gerelateerde artikelen