mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

6 tips om angst voor de tandarts te overwinnen

Content

Odontofobie

Odontofobie is een angst of fobie voor de tandarts. Het is een veel voorkomende angst bij kinderen, maar ook volwassenen hebben hier last van. In feite is het één van de belangrijkste redenen waarom een deel van de bevolking niet naar de tandarts gaat. Om je te helpen odontofobie te overwinnen, hebben wij hier een paar tips van het GUM® team:

Tips:

  1. Communiceren! Het klinkt eenvoudig, maar het is iets wat we vaak vergeten te doen of uitstellen; een afspraak maken bij de tandarts. Praat met je tandarts over je angsten en laat weten waarvoor je bang bent. Misschien is er in het verleden iets gebeurd dat jou negatief heeft beïnvloed. Erover praten met je tandarts kan hen helpen om jou beter te helpen. Dat is in jouw eigen belang.
  2. Kies een tandarts die ervaring heeft met bange patiënten: Voor het overwinnen van odontofobie is het essentieel dat je je fijn voelt in de tandartsstoel. Een tandarts die je kunt vertrouwen is zorgzaam, heeft begrip voor hoe jij je voelt en is iemand die communiceert in eenvoudige taal.
  3. Maak van een tandartsbezoek een "gewoonte": Het is veel gemakkelijker om naar de tandarts te gaan als het een routine voor je is. Daarom is het raadzaam om er een gewoonte van te maken om tweemaal per jaar de tandarts te bezoeken. Het GUM team stelt daarom voor om een afspraak te plannen tijdens je favoriete periode van het jaar, zoals vóór een vakantie of de feestdagen. Wij raden ook aan om direct na een tandartsbezoek al de volgende afspraak te maken.
  4. Wees je zenuwen de baas: Eén van de grootste obstakels op weg naar het overwinnen van odontofobie zijn onze zenuwen. Een gebrek aan slaap kan de nervositeit verhogen, dus probeer de nacht voor de afspraak eerder naar bed te gaan dan gebruikelijk. En neem je koptelefoon mee! Afstemmen op je favoriete play list terwijl je in de wachtkamer zit maakt het mogelijk je gedachten te laten afdwalen.
  5. Ga voor Tech! Technologische vooruitgang in de afgelopen jaren heeft de weg vrijgemaakt voor ongelooflijke verbeteringen en vooruitgang in tandheelkundige behandelingen. Tegenwoordig is de kans op pijn tijdens een behandeling erg klein.
  6. Vraag hulp aan bekenden: Als je extra hulp nodig hebt, vraag dan een vriend, vriendin, familielid of een tandheelkundige specialist om je te helpen.

Bel vandaag nog de tandarts

Voor veel mensen is het gemakkelijker een reden te vinden om niet naar de tandarts te gaan dan de telefoon te pakken en een afspraak te maken.

Gerelateerde artikelen