apr. 26, 2023 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Dagelijkse mondverzorging: zo pak je dat aan

Optimale dagelijkse mondverzorging, stiekem komt hier nog best veel bij kijken. Er zijn namelijk een paar stappen die je moet volgen om te zorgen voor goede mondhygiëne. Hieronder leggen we je uit wat je hiervoor moet doen. Want met goede mondverzorging verklein je de kans op infecties, tandbederf en ontstoken tandvlees.

Content

Stap 1: Tandenpoetsen

Dagelijkse mondverzorging begint bij het tandenpoetsen. De beste poetsinstructie is om tweemaal per dag, gedurende twee minuten je tanden te poetsen. Bij voorkeur ‘s ochtends en voordat je gaat slapen. Afhankelijk van je voorkeur kan dit met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel.

Stap 2: Interdentaal reinigen

Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Interdentaal reinigen betekent schoonmaken tussen de tanden en kiezen. Want al poets je je tanden nog zo goed, je krijgt hiermee niet alle tandplak en voedselresten weg. Er zijn een aantal mondverzorgingsproducten die je kunt gebruiken om interdentaal te reinigen. Denk aan een (rubberen) tandenstoker, rager of een tandfloss. Het kan lastig zijn om één of meerdere van deze producten in jouw dagelijkse mondverzorging routine toe te passen als je dit nog nooit hebt gebruikt. Begin daarom stap voor stap om hier wat handigheid in te krijgen.Stap 3: Vergeet je tong niet

Voor een goede dagelijkse mondverzorging moeten niet alleen je tanden goed schoongemaakt worden, ook je tong is heel belangrijk. Door de ruwe structuur is het een ideale plek voor bacteriën, wat kan zorgen voor een minder frisse adem. Gebruik daarom een tongreiniger om bacteriën en tandplak te verwijderen.

Stap 4: Gebruik mondwater

Om bacteriën te doden en een slechte adem te voorkomen is het slim om mondwater te gebruiken. Nadat je stap 1 t/m 3 hebt doorlopen, sluit je hiermee af om de laatste bacteriën en tandplak te verwijderen. Om een goede bacteriële balans te houden, is mondwater op basis van actieve zuurstof aan te raden. Maar er zijn ook een hoop andere mogelijkheden, op basis van jouw behoeften. Zoals mondwater voor gevoelig tandvlees of ontstoken tandvlees.

Door bovenstaande stappen dagelijks goed te volgen, behoud je jouw gezonde tanden en voorkom je tandproblemen. Naast deze stappen is het natuurlijk ook belangrijk om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle en eventueel een mondhygiënist te bezoeken. Zo kunnen tandproblemen vroegtijdig opgespoord en behandeld worden.

Gerelateerde artikelen