mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Alveolitis - hoe ziet het eruit, wat zijn de oorzaken en hoe kun je het behandelen?

Alveolitis, ofwel een dry socket of droge tandkas, is een ontsteking van de holte waar eerst een tandwortel zat. Deze vervelende complicatie kan optreden na extractie of het trekken van een tand, meestal een (ontstoken) verstandskies. De aandoening is zeldzaam, maar kan erg pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een dry socket herkent en wat je kunt doen om het te vermijden.

Content

Wat is alveolitis en waardoor wordt het veroorzaakt?

Na het trekken van een tand kun je last krijgen van alveolitis. Meestal is dit het gevolg van ontbrekend stolsel op de plek van de verwijderde tand. Dit stolsel kan per ongeluk zijn uitgespoeld of het vormt zich niet volledig vanwege een verminderde bloedtoevoer naar de wond. In de meeste gevallen gebruikt men na het trekken van een tand te snel een te sterke mondspoeling. Ook kan te snel eten na het trekken van de tand alveolitis veroorzaken.

Alveolitis komt meestal voor na het trekken van de onderste kiezen. Maar slechts een klein aantal patiënten (1-5%) die hun tanden laten trekken krijgt er daadwerkelijk last van. De grootste risicogroep bestaat uit 40-plussers, vooral vrouwen. Aandoeningen zoals infecties, ontsteking van de mondholte, bloeddrukverhoging, diabetes en kanker kunnen de kans op alveolitis vergroten.


Wist je dat?

Alleen poetsen is niet genoeg. Ontdek hoe je jouw mondhygiëne gemakkelijk naar een hoger niveau tilt.


Hoe snel ontwikkelt alveolitis zich?

De eerste symptomen van alveolitis of een dry socket treden ongeveer 2 tot 4 dagen na het trekken van de tand op. De intensiteit van de pijn neemt geleidelijk toe. Uiteindelijk wordt de pijn steeds moeilijker te behandelen en te verlichten.

De symptomen van een alveolitis

Het eerste en meest vervelende symptoom van alveolitis is een doordringende, kloppende pijn. Na een tijd kan de pijn ook uitstralen naar de slaap, ogen, of oren. 

Het gebied rond de uitgetrokken tand wordt gevoelig voor aanraking. Daarnaast kan er een onaangename geur uit je mond komen en kun je last krijgen van een smaakstoornis. Ook koorts en opzwelling van de omliggende lymfeklieren zijn herkenbare symptomen van alveolitis.

Hoe herken ik alveolitis?

Bij alveolitis, of dry socket, is er geen stolsel meer aanwezig op de plek van de getrokken tand. De tandkas is leeg of soms gevuld met een grijsbruine massa die onaangenaam ruikt.  Ook neemt pijn aan de weefsels rondom de tandkas toe, terwijl afnemende pijn juist de genezing kenmerkt. Soms zie je het bot van de tandkas op de plek van de getrokken tand. 

Hoe lang doet alveolitis pijn?

De pijn bij alveolitis is het hevigst in de eerste twee tot vier dagen na het trekken van een tand of ontstoken kies. Een tandarts behandelt de alveolitis en verlicht zo de pijn. Met een goede behandeling en de juiste mondhygiëne verdwijnt de pijn na ongeveer 7 tot 10 dagen.

Behandeling van alveolitis

Last van alveolitis? Breng dan zo snel mogelijk een bezoek aan de tandarts. Alveolitis is niet alleen lastig en pijnlijk, maar moet zo snel mogelijk behandeld worden. Ga er niet vanuit dat het vanzelf geneest. 

Huismiddelen voor alveolitis helpen niet. De wond heeft uitgebreide reiniging nodig. De tandarts spoelt het plekje van de getrokken tand met een zoutoplossing of natriumbicarbonaatoplossing. Vervolgens wordt een middel aangebracht dat de afbraak van stolsel voorkomt en krijg je medicijnen met pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Na extractie wordt de tandkas beschermd met een speciaal gaasje, wat je iedere dag vervangt. Het is belangrijk om de dry socket voorzichtig te spoelen tot de pijn weg is. 

Bekijk wat ontstoken tandvlees veroorzaakt 

Hoe lang duurt de behandeling?

De genezing van alveolitis duurt tot ongeveer twee weken. De pijn verdwijnt meestal na 7 tot 10 dagen, dankzij een tandartsbehandeling en het gebruik van voorgeschreven pijnstillers. Ga regelmatig naar de tandarts om de tandkas te spoelen en zorg voor een goede mondhygiëne. Zo los je het probleem snel en effectief op.

Hoe kan ik alveolitis voorkomen? 

Volg na het trekken van een tand of ontstoken kies altijd zorgvuldig de instructies van de tandarts op. Allereerst mag je twee uur na extractie niet eten en drinken. Na deze twee uur wordt warm eten en drinken afgeraden. Vermijd ook hard eten (bijvoorbeeld snoep en noten) en gekruid voedsel. Probeer daarnaast vooral vloeibare maaltijden te eten. Let erop dat je niet door een rietje drinkt! Dit creëert een vacuüm in de mond, waardoor het stolsel loslaat.

Poets je tanden voorzichtig met een extra zachte of post chirurgische tandenborstel. Vermijd het spoelen van je mond gedurende de eerste drie dagen na extractie. Een goede bloedtoevoer naar de wond is erg belangrijk in het genezingsproces. Probeer daarom 24 uur na de ingreep niet te roken. Nicotine vermindert de bloedstroom door de weefsels aanzienlijk, waardoor de wond kan verergeren. 

Waarmee moet je je mond spoelen na het trekken van tand? 

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk, vooral na het trekken van een tand of ontstoken kies. Spoel je mond daarom voorzichtig met een geschikte mondspoeling. Antibacteriële en desinfecterende eigenschappen verminderen de groei van bacteriën, vorming van tandplak en tandsteen. Dit minimaliseert het risico op een ontsteking na het trekken van een tand. 


GUM® PAROEX® verwijdert effectief tandplak, vermindert groei van bacteriën en kalmeert het tandvlees.Gebruik altijd een mondspoeling zonder alcohol, aangezien alcohol leidt tot irritatie. Daarnaast is een tandpasta met kalmerende ingrediënten en vitamines, zoals vitamine E of vitamine B5 aan te raden. 

De bovenstaande inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en is geen vervanging voor een professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een arts of apotheker. 


Gerelateerde artikelen