jun. 23, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Zijn natuurlijke tandpasta’s net zo effectief als ‘normale’ varianten?

Tandpasta. Het staat bij ieder huishouden in de kast. Want iedereen kent het belang van mondhygiëne. Tweemaal daags goed poetsen is daarbij onmisbaar. Goed poetsen draait om hóe je poetst, maar ook welke tandpasta je gebruikt is ontzettend belangrijk. Want poetsen met een effectieve pasta is de helft van het werk. Nu steeds meer mensen kiezen voor een natuurlijke tandpasta - zoals aloë tandpasta - rijst de vraag: ‘Is een natuurlijke tandpasta net zo effectief als een ‘normale’?’

Content

Wat is 100% natuurlijke tandpasta?

Het zal je niet verbazen dat natuurlijke tandpasta uit enkel natuurlijke producten bestaat. Ze worden gemaakt aan de hand van ingrediënten uit de natuur, zoals oliën en propolis. De olie zorgt voor de smaak, de propolis voor de reinigende werking. Verder bevatten ze ingrediënten als plantaardige glycerine, water, natuurlijke planten en kruiden extracten en xantaangom. 

Waaruit bestaat niet-natuurlijke tandpasta?

Een niet-natuurlijke tandpasta bevat verschillende ingrediënten. Zo bestaat de gemiddelde tandpasta voor 25% uit schuurmiddel - zoals silica, aluminiumoxide of calciumcarbonaat -, voor 20% uit water en voor 20% uit een vochtvasthouder. Verder komen er schuimmiddelen, kleur- en smaakstoffen, geleermiddelen, parabenen en andere chemische stoffen als fluoride in terug.

Hoe werkt niet-natuurlijke tandpasta?

Ieder ingrediënt van een niet-natuurlijke tandpasta heeft een eigen functie. Het schuurmiddel bestrijdt tandplak dat door eten en drinken tussen de tanden achterblijft, de parabenen verlengen de houdbaarheidsdatum van de tandpasta en de schuimmiddelen zorgen voor het schuim tijdens het poetsen. Maar een van de belangrijkste ingrediënten is de fluoride.


Fluoride is een chemische stof dat tandbederf voorkomt en het tandglazuur versterkt. Sterk tandglazuur beschermt de tand tegen zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor je minder snel gaatjes krijgt. Fluoride is de enige bewezen toevoeging met een duidelijke en effectieve meerwaarde voor je tanden. Voor tandartsen maakt het daarom vaak niet uit welke tandpasta je gebruikt, zolang het maar fluoride bevat.

Giftig

Fluoride roept bij sommige mensen vragen op. Want fluoride is in de basis een giftige stof. Echter gebruik je tijdens het tandenpoetsen zo’n kleine hoeveelheid dat de effecten op je lichaam verwaarloosbaar zijn. Bovendien slik je de fluoride niet door, maar spuug je het uit.

Hoe effectief zijn natuurlijke tandpasta’s?

Natuurlijke tandpasta’s bevatten géén fluoride en dat maakt ze minder effectief dan gebruikelijke varianten. Een niet-natuurlijke tandpasta zorgt voor meer bescherming tegen tandbederf en de kans op gaatjes is vele malen lager. Van de gebruikte ingrediënten in natuurlijke tandpasta is niet vastgesteld dat zij hetzelfde effect leveren als fluoride. Een tandpasta met fluoride is dus cruciaal voor een optimale bescherming van je gebit.

Natuurlijke tandpasta mét fluoride

Een volledig natuurlijke tandpasta is vanwege het ontbreken van fluoride geen aanrader. GUM ontwikkelde daarom een natuurlijke tandpasta mét fluoride: de GUM BIO tandpasta, een tandpasta die voor 99% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Hij bevat geen parabenen, schuimmiddelen en andere chemische stoffen; er is enkel fluoride toegevoegd voor de optimale bescherming van je tanden.

 


Twijfel je welke tandpasta geschikt is voor jouw gebit? Raadpleeg je tandarts of mondhygiënist voor persoonlijk advies. 

Verwante artikelen