mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hoe je met poetsen een betere gezondheid krijgt

Het is belangrijk om jouw tanden op de juiste manier te poetsen, voor zowel de gezondheid van je mond als jouw algemene gezondheid

Content

We weten allemaal dat door tandenpoetsen jouw tanden witter lijken en schoner voelen. Maar ben jij je er ook van bewust dat als je op de juiste manier poetst je tandpijn, bloedend tandvlees en andere mondproblemen helpt voorkomen?

Met twee keer per dag tandenpoetsen verwijder je tandplak van je tanden. Doe je dit niet consequent en niet twee minuten per poetsbeurt, dan heeft tandplak de kans om opeen te hopen. Dit kan slechte adem en verkleuring van de tanden veroorzaken. Uiteindelijk kan dit leiden tot gaatjes en gingivitis of parodontitis (tandvleesontstekingen) die de gezondheid van jouw tandvlees en tanden in gevaar brengen. De beste manier om tandplak te verwijderen is de combinatie van effectief tandenpoetsen, interdentale reiniging en spoelen.

Wil jij jouw poetstechniek perfectioneren en goed voor de gezondheid van jouw mond en lichaam zorgen? Bekijk onze video en volg onze tips voor een gezonde mond, glimlach en lichaam! Hoewel de basisregels van mondverzorging iedereen kunnen helpen, moet je er wel voor zorgen dat je twee keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist gaat. 


Zet de tandenborstel schuin tegen jouw tanden aan (een hoek van 45 °). Maak zachte heen- en weerbewegingen.Beweeg de borstel ongeveer 10 tellen per 2 of 3 tanden. Zet de borstel op tanden en tandvlees en poets volgens de regels van de 3 B’s: binnenkant, buitenkant en bovenkant.Poets de binnenkant van de voortanden door zachte op en neer bewegingen te maken.Vergeet jouw tong niet met een speciale tongreiniger schoon te maken.


Een PAAR DINGEN die je je misschien afvraagt:

We zijn allemaal verschillend. Vind jij het lastig om de achterste kiezen te poetsen? Heb je gevoelige tanden of bloedend tandvlees? Misschien heb je net een beugel, heb je een kunstgebit of implantaten of heb je een jong gezin? Als je op zoek bent naar een oplossing die met jouw specifieke behoeften rekening houdt, ga dan naar onze pagina over hoe kies je je juiste tandenborstel.

Tandplak bestaat uit bacteriën die in je mond leven. Ze voeden zich met de suikers in het voedsel dat je eet, ze vermenigvuldigen zich en produceren afval. De bacteriën en hun afval, voedselresten en speeksel vormen samen tandplak. Het is een zachte, lichtgele en kleverige biofilm (laagje) op het oppervlak van de tanden. Tijdens dit proces produceren de bacteriën zuren die jouw tanden kunnen beschadigen en gaatjes veroorzaken. Ze laten ook schadelijke stoffen vrijkomen, toxines genaamd, die tandvleesproblemen kunnen veroorzaken en mogelijk invloed hebben op jouw algemene gezondheid. Wil je meer weten over tandplak en de gevolgen ervan? Lees onze blog.

Tandplak vormt zich op het oppervlak van de tanden. Het heeft de neiging zich tussen de tanden op te hopen en ook boven en onder de tandvleesrand en op plekken waar je met een tandenborstel moeilijker bij komt. Elke keer dat je poetst, denk er dan aan ook langs de tandvleesrand te poetsen. Om tandplak tussen je tanden te verwijderen heb je wat extra hulp nodig van een tandenstoker, interdentale borsteltje of floss. 

Het kan zijn dat je te hard poetst of dat jouw tandvlees heel gevoelig is vanwege een ontsteking. Iedereen moet de tanden zachtjes poetsen. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is te veel druk uitoefenen tijdens het poetsen of het gebruik van een harde tandenborstel niet de beste manier. Sterker nog, het kan het tandglazuur en tandvlees beschadigen wat kan leiden tot bloedend of terugtrekkend tandvlees of tandgevoeligheid. Als jij je afvraagt welke tandenborstel het beste bij jou past, bekijk dan onze tips in onze blog hoe kies je je tandenborstel. Als het bloeden niet afneemt met een zachtere borstel en zachter poetsen, ga dan naar de tandarts voor advies.

Een complete routine bestaat uit drie eenvoudige stappen: tandenpoetsen, interdentale reiniging en spoelen! Probeer van deze routine een gewoonte te maken, in de ochtend en de avond, en het zal je helpen om jouw mond gezond te houden. Voor alle details over de beste routine, bekijk onze video.