mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Tandvleesontsteking

'Parodontaal' betekent letterlijk 'rondom de tanden'. Dus 'parodontale ziekten' verwijst naar infecties rondom de tanden, met inbegrip van het tandvlees, botten en ligamenten.

Content

Parodontitis, de ernstige vorm van tandvleesontsteking, treedt op wanneer deze delen van de mond besmet zijn met bacteriën. Dit kan leiden tot gezwollen en bloedend tandvlees. Indien je dit onbehandeld laat, kan de infectie zich verspreiden en kan het zelfs leiden tot tandverlies.

De vroegste fase van tandvleesontsteking wordt gingivitis genoemd. Deze vorm komt vaak voor.

Gingivitis wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondverzorging: als de tanden niet goed worden gepoetst, dan kunnen bacteriën zich ophopen en zo zorgen voor tandplak. Als de tandplak niet verwijderd wordt, verandert het in tandsteen, wat kan leiden tot ontsteking van het tandvlees.

Andere mogelijke oorzaken van tandvleesaandoeningen omvatten:

  • Een ongezond dieet
  • Roken
  • Stress
  • Orthodontische behandelingen
  • Andere gezondheidskwesties, zoals diabetes of kanker

Om te voorkomen dat je parodontitis krijgt, moet je zorgen voor een uitstekende dagelijkse mondverzorging en je tandarts minimaal tweemaal per jaar bezoeken.

Neem meteen contact op met je tandarts als je bloedend, rood of gezwollen tandvlees hebt, als het gevoelig is of als je aanhoudend een slechte adem hebt. Dit kunnen allemaal vroege tekenen zijn van tandvleesontsteking.

Lees meer over de GUM® Link.

Lees onze tips over Hoe je moet poetsen, Hoe je moet flossen, en Hoe je reinigt tussen tanden en kiezen.

#Tandvleesontsteking #Bloedend tandvlees #Gezond tandvlees

Gerelateerde artikelen