mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Terugtrekkend tandvlees? 5 praktische tips!

Terugtrekkend tandvlees kan verschillende oorzaken hebben. Onder andere roken, trauma aan het tandvlees en genetische aanleg kunnen een rol spelen. Natuurlijk zijn er nog meer factoren, maar in dit blog zullen wij ons focussen op voeding en het verbeteren van de mondhygiëne.

Content

Want hoewel terugtrekkend tandvlees het meest voorkomt bij ouderen, krijgt bijna iedereen er een keer mee te maken. Het herstellen van terugtrekkend tandvlees is echter niet zo makkelijk. Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen. Wat jij kan doen tegen terugtrekkend tandvlees? Wij leggen het je uit aan de hand van 5 praktische tips!

1. Herken de symptomen van terugtrekkend tandvlees

Veel tandvleesaandoeningen geven niet direct klachten. Pas in een vergevorderd stadium komen de meeste klachten naar voren [1] . Toch kan je de symptomen vaak al eerder herkennen. Zo kan het tandvlees rood kleuren, opzwellen of kan het tandvlees bloeden tijdens het poetsen.

Daarnaast kun je vaak aan de tanden zien dat het tandvlees terugtrekt. De tanden lijken hierdoor langer en iets geler door het blootgestelde tandbeen. Door deze blootstelling van het tandbeen, ook wel dentine, kan je gevoelige tanden krijgen. Hierdoor kan je bij kou, warmte, tijdens het poetsen of bij zuur of zoet voedsel een pijnscheut ervaren. Tevens kunnen de tanden iets losser gaan zitten, met een mogelijk veranderende bijt als gevolg. 

Veel van deze symptomen beginnen bij een gebrekkige mondhygiëne en slechte voeding.
Een aanhoudende slechte adem of tandplakvorming zijn hiervan duidelijke voorbeelden.

2. Neem de juiste voeding

Tandartsen zeggen het vaak, vermijd suikerrijk eten. Want hoewel suikerrijk eten lekker kan zijn, zetten bacteriën in de mond deze suikers om in zuren. Samen met het slijm in de mond creëren de bacteriën hiermee een kleurloos, kleverig laagje, ook wel tandplak. Over verloop van tijd kan de tandplak erger worden en kunnen deze zuren de tanden aantasten en gaatjes creëren. Regelmatig poetsen en flossen kan helpen om van de plak af te komen, maar is het eenmaal uitgehard tot tandsteen dan is het nog schadelijker voor de tanden. Alleen een tandarts of mondhygiënist kan dan het tandsteen verwijderen [2] .

Naast suikerrijk eten zijn ook zure voedingsmiddelen of dranken, zoals vruchtensap, schadelijk voor je gebit. Deze zuren kunnen het tandglazuur direct aantasten. Wanneer je gedurende dag veel sap drinkt, kan dit het tandglazuur week maken en oplossen. Wanneer het tandglazuur oplost noemen we dit ook wel tanderosie . Om dezelfde reden kan je beter een uur wachten met poetsen. Zo poets je niet direct het tandglazuur weg. Verder is het belangrijk om de zuurgraad in je mond te neutraliseren. Dit doe je door de hoeveelheid zure dranken of voedingsmiddelen te beperken evenals het aantal eet- en drinkmomenten. Probeer deze momenten te beperken tot 7 per dag en drink hierbij water, dit verzwakt het zuur.

3. Neem je poetsgedrag onder de loep

Naast een goede voeding, is een goede mondhygiëne net zo belangrijk. Het begint bij de dagelijkse routine [3] . De eerste en meest bekende stap: het poetsen. Belangrijk hierbij is de soort tandenborstel die je gebruikt en de manier van poetsen.

Bij het kiezen van de juiste tandenborstel is het verstandig om gebruik te maken van een tandenborstel met zachte borstelharen. Zo voorkom je dat het tandvlees verder terugtrekt. Beweeg de tandenborstel tien tellen heen en weer, per twee of drie tanden. Oefen hierbij niet veel druk uit. Poets ook langs de tandvleesrand, want ook daar zitten tandplak en voedselresten. Omdat terugtrekkend tandvlees kan zorgen voor gevoelige tanden raden wij de GUM® SONIC SENSITIVE Batterij Tandenborstel aan. Deze tandenborstel is uitzonderlijk zacht en speciaal ontworpen voor gevoelige tanden en tandvlees.


GUM® SONIC SENSITIVE batterij tandenborstel


Naast de tandenborstel is de poetstechniek van essentieel belang. Hiervoor hebben wij een speciale poetsinstructie geschreven, ondersteunt met beeldmateriaal.

Klaar? Heb je ook al tussen de tanden ‘gepoetst’? Dit klinkt misschien raar, maar een tandenborstel kan niet alle plekken bereiken. Zeker tussen de tanden kunnen nog tandplak en voedselresten blijven zitten. Om die plekken te bereiken adviseren wij het gebruik van interdentale ragers en tandenstokers , zoals de GUM SOFT-PICKS® PRO tandenstokers . Deze tandenstokers zijn zacht voor het tandvlees en gemakkelijk in gebruik. Zo kan je zelfs de meeste krappe en moeilijke ruimtes tussen tanden en kiezen bereiken.4. Bescherm het tandglazuur

Er zijn allerlei verschillende soorten tandpasta. Kies er in ieder geval eentje mét fluoride. Fluoride versterkt het tandglazuur en biedt op die manier beter weerstand tegen zuur. Merk je dat je niet graag iets kouds eet of drinkt omdat anders je tanden pijn doen? Dan kan het verstandig zijn om van tandpasta te wisselen. Een mooi voorbeeld van welke tandpasta je het beste kunt gebruiken is de GUM SensiVital®+ Tandpasta . Deze zachte tandpasta biedt snelle en langdurige verlichting van tandgevoeligheid. Het beschermt en versterkt het tandglazuur en het dentine en vermindert daarmee de gevoeligheid.

Ook het gebruik van mondwater kan de gevoeligheid van de tanden beperken en heeft een anti-plak werking. Wist je dat 86% van de mensen die het mondspoelmiddel GUM SensiVital + Mondspoelmiddel hebben gebruikt, een langdurige verlichting van tandgevoeligheid melden? Genoeg reden om het zelf eens te testen!5. Terugtrekkend tandvlees herstellen

Heb je alle stappen doorlopen, maar blijft het effect minimaal? Wat je dan het beste kunt doen tegen terugtrekkend tandvlees is een afspraak maken bij een (gespecialiseerd) tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen de gezondheid van jouw tandvlees controleren, tandsteen verwijderen en jou een passend advies geven.

Gerelateerde artikelen