mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Gevoelige tanden; oorzaken, hoe ermee om te gaan en hoe te voorkomen

Gevoelige tanden zijn een gevoelig onderwerp. De symptomen van gevoelige tanden kunnen variëren van een lichte irritatie tot een ondraaglijke pijn. Hierdoor wordt simpelweg genieten van je eten een stuk lastiger. 

Content

Dit nare gevoel kan vaak verergeren wanneer je niet goed weet waarom je tanden zo gevoelig zijn en wat je hieraan kunt doen. 

In dit artikel scheppen we duidelijkheid over gevoelige tanden. Hopelijk geeft dit wat meer rust in het hoofd (en in de mond). 

Wat zijn gevoelige tanden?

Wanneer de binnenste laag van onze tanden wordt blootgesteld, ervaren we sneller pijn en ongemak. Dit is de basisdefinitie van tandgevoeligheid, wat een brede term is. Het is belangrijk om te begrijpen wanneer het een probleem wordt en dit aan te pakken. 

Tot op zekere hoogte heeft iedereen gevoelige tanden. Dit is niets ernstigs. In feite is het de manier van onze tanden om ons te vertellen voorzichtig te zijn. We willen tenslotte dat onze tanden een leven lang meegaan.

Toch kan tandgevoeligheid soms uit de hand lopen en de kwaliteit van leven flink beïnvloeden. In dit artikel gaan we in op de gevallen waarbij tandgevoeligheid ernstig aanwezig of chronisch is.

Wanneer pijn als gevolg van gevoelige tanden eten, drinken, werken of sporten belemmert, is het de moeite waard om met je tandarts in gesprek te gaan. Mogelijk kan die je helpen om de symptomen van jouw gevoelige tanden te verlichten.

In het algemeen komen gevoelige tanden vaker voor dan je zou denken. Volgens een studie over tandgevoeligheid [1]leed bijna de helft van de steekproefpopulatie aan korte en scherpe pijn toen koude lucht op hun tanden werd geblazen. Klinkt dit bekend?

Wat zijn de oorzaken van tandgevoeligheid?

De pijn die je voelt bij gevoelige tanden, is een reactie op overprikkeling van je tanden of tandvlees. Normaal gesproken beschermt tandglazuur voor het grootste deel onze tanden. Dit is de harde buitenste schil die tanden een parelwitte glans geeft.

Als de beschermende glazuurlaag slijt, wordt het onderliggende materiaal (dentine) blootgesteld. Dentine kan beter niet worden blootgesteld, omdat het doorzeefd is met poriën van minuscule buisjes die zenuwuiteinden bevatten. De vloeistoffen in deze kleine buisjes zenden informatie over eventuele veranderingen in temperatuur, druk en chemische concentratie waaraan jouw tanden worden blootgesteld. 

Het verschil in tandgevoeligheid tussen "Hmm, misschien moet ik niet kauwen op dit ijsblokje" en "Ik zou willen dat ik mijn tandarts onder een sneltoets had” is te verklaren aan de hand van je tandglazuur. Als je glazuur gezond is, dringt niets door tot de zenuwen in jouw tanden.

Gevoeligheid voor kou merk je bijvoorbeeld tijdens het eten van ijs.  Wanneer je glazuur sterk is, zul je niet veel merken. Maar als het glazuur zwak of beschadigd is, kan de kou zich verspreiden door de kleine dentinebuisjes en een pijnprikkel aan je hersenen afgeven. De pijn moet kort na deze prikkel verdwijnen…, maar helaas betekent het dat je je ijsje beter kunt laten staan.

Hoewel tandglazuur het hardste materiaal in je hele lichaam is het nog steeds kwetsbaar voor slijtage. Tanden knarsen, te hard of te vaak je tanden poetsen, overmatige consumptie van zuur of suiker en veroudering spelen daarbij allemaal een rol.

Tips om gevoelige tanden te voorkomen

Hier zijn enkele tips om het risico op gevoelige tanden te verminderen en je tandglazuur te beschermen.

1. Verminder de consumptie van zure voeding en drank

Als het gaat om het voorkomen van gevoelige tanden, is het beschermen van het glazuur je hoogste prioriteit. Zuur eten en drinken kan het glazuur van je tanden verzachten, waardoor je tanden kwetsbaar zijn voor schade en erosie. Goed geïnformeerd zijn is een essentiële stap.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende glazuuraantastende producten:

  • Zure snoepjes: Sommige snoepjes zijn erg zuur en hard aan jouw glazuur. Ze kunnen ook in je mond blijven plakken, letterlijk.
  • Koolzuurhoudende dranken: Dagelijkse consumptie kan rampzalig zijn voor je tanden. Nippen aan een blikje frisdrank, is als een constante aanvoer van fosforzuur. Het kan ook je mond uitdrogen. En laat speeksel nu net belangrijk zijn bij het verwijderen van vuil op je tanden. Ook andere dranken zoals koffie en alcohol verminderen speeksel en verergeren het effect van zuren op jouw glazuur.
  • Geconcentreerde zuren: Augurken, alcohol, citroenen, sinaasappelen en alle andere citrusvruchten - al deze middelen verzachten je glazuur, dus wees voorzichtig!

Alle zuren vermijden klinkt haast onmogelijk, maar is niet nodig. Je kunt ze gewoon combineren met andere niet-zure voedingsmiddelen. Deze helpen het zuur te absorberen en vervoeren eventuele andere zuren verder in je spijsverteringskanaal.

Wil je na het eten of drinken van zure producten je tanden poetsen? Wacht dan minstens 20 minuten. Doordat het zuur het tandglazuur verzacht, heb je kans dat je anders het tandglazuur wegpoetst. 

2. Verminder suiker en snoep

Suiker kan slecht zijn voor je tanden. Snoep en suikerhoudende dranken zijn broeinesten voor het aanmaken van tandplak. Daarnaast vormt suiker de nummer één reden voor tandbederf. Suiker voedt bacteriën en deze bacteriën kunnen je tanden verslechteren door ze te laten rotten.

Het is belangrijk om te weten dat tandplak ook een ontsteking van je tandvlees kan veroorzaken. Deze tandvleesaandoeningen kunnen namelijk gevoelige delen van je tanden blootleggen. Ben je benieuwd of jij last hebt van tandplak? Probeer dan eens de GUM® Red-Cote® plakverklikker. Daarmee is tandplak direct te herkennen.

3. Wees voorzichtig met het poetsen van je tanden

Te hard of te vaak poetsen kan je tandglazuur laten slijten en schade veroorzaken aan je tandvlees. De kracht zit in een zachte verzorging. Wij raden je daarom aan een tandenborstel met zachte haren te gebruiken. Denk hierbij aan de GUM SensiVital® tandenborstel of de SONIC Daily batterij-tandenborstel. Hiermee verzorg je jouw tanden en tandvlees op een zachte manier en voorkom je beschadiging.

4. Vermijd extreem hete of koude voedingswaren

Als je tanden gevoelig zijn, vermijd je mogelijk al instinctief warme en koude dranken. Voor gevoelige tanden is het in ieder geval goed om gloeiend hete en ijskoude voedingswaren te laten staan. Zo kun je beter je thee wat extra minuten laten afkoelen of ijsblokjes in je drinken overslaan.

5. Draag een bitje

Dit is voor degenen die ‘s nachts tandenknarsen of klemmen. Deze gewoonten kun je ontwikkelen als gevolg van stress of letsel. Soms merk je de schade pas op wanneer het al te laat is. Veel mensen krijgen een op maat gemaakt bitje voorgeschreven om ervoor te zorgen dat hun tanden beschermd worden terwijl ze slapen.

Hoe ga je om met pijn veroorzaakt door gevoelige tanden?

Als het te laat is voor voorzorgsmaatregelen en je hebt al last van ongemak door gevoelige tanden, dan zijn er een aantal behandelingen die kunnen helpen.

Tandpasta voor gevoelige tanden

GUM SensiVital+ tandpasta bevat kalmerende en verzorgende ingrediënten, zoals kalium, die helpen om eventuele gaatjes in de dentinelaag te stoppen. Door ervoor te zorgen dat er niets door deze kleine dentinebuisjes komt, voorkom je zenuwgevoeligheid. Borstelen met extra zachte haren (met de GUM SensiVital tandenborstel  bijvoorbeeld) en de juiste poetstechniek helpen over het algemeen om voorzichtig, maar effectief, je tanden schoon te maken zonder schade aan het glazuur.

Tandartsen raden aan om tenminste twee keer per dag je tanden te poetsen. Zo behoud je een optimale mondgezondheid. Lees hier hoe je het beste uit je mondverzorgingsroutine haalt.

Behandelingen bij de tandarts

Voor mensen met extreme tandgevoeligheid kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn om de gevoelige gebieden te remineraliseren of extra bescherming te bieden. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van een beschermende composietlaag of een behandeling met fluoride of andere remineraliserende of glazuurbeschermende middelen. In sommige gevallen kan een vulling nodig zijn en in sommige specifieke gevallen tandvleeschirurgie. Vraag naar je tandarts voor meer informatie.

Behoefte aan een snelle en effectieve oplossing voor gevoelige tanden?

SUNSTAR GUM biedt GUM SensiVital+ tandpasta en mondspoelmiddel om de pijn van gevoelige tanden snel en secuur te verlichten. Al bij het eerste gebruik worden de buisjes van het dentine afgesloten, waardoor je al snel verlichting zult ervaren. Herhaaldelijk gebruik bevordert het herstel van je glazuur en versterkt je tandvlees. GUM SensiVital producten zijn uniek zacht en zijn alcoholvrij om mogelijke irritatie van de mond te voorkomen.


Meer weten? Neem hier contact met ons op.

Gerelateerde artikelen