jun. 08, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Elektrische of handmatige tandenborstel: hoe te kiezen?

Goed tandenpoetsen is ontzettend belangrijk voor een schoon en gezond gebit. Het voorkomt gaatjes en ontstekingen. Een geschikte tandenborstel helpt bij het tandenpoetsen. Maar welke tandenborstel is geschikt? Kies ik voor een elektrische of handtandenborstel? We helpen je bij het maken van de juiste keuze.

Content

Waar moet je op letten bij het kiezen van een tandenborstel?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee moet houden tijdens het kiezen van een tandenborstel. Een van die factoren is de behoefte van je tanden en tandvlees. Heb je een beugel? Hoe zit het met je tandplakopbouw? Zijn je tanden misschien extra gevoelig of bevlekt? En wat is de staat van je tandvlees? Baseer de keuze voor een tandenborstel aan de hand van je gebit. Heb je bijvoorbeeld gevoelige tanden of kwetsbaar tandvlees, gebruik dan een ultrazachte tandenborstel, zoals de GUM® SensiVital®-borstel.

Verder is ook je leeftijd van belang bij de keuze voor een tandenborstel. Voor baby’s bestaan speciaal ontworpen baby tandenborstels, zoals dat ook het geval is voor kinderen en volwassenen.

Handmatige of elektrische tandenborstel?

Is een elektrische tandenborstel beter voor de reiniging van mijn gebit? Of is de handtandenborstel een betere keuze? Die vraag kunnen we eigenlijk niet beantwoorden: is er namelijk geen duidelijke winnaar. Het belangrijkste is je poetstechniek. Als je een ervaren gebruiker bent, is het verschil tussen de twee minimaal. Maar dat betekent niet dat beide borstels hetzelfde zijn. Ze voorzien namelijk in andere behoeftes. Laten we dieper ingaan op de voordelen van de elektrische en handmatige tandenborstel.

Elektrische tandenborstels (roterend)

De elektrisch roterende borstel is zeer effectief voor diegenen die diep willen poetsen. Studies tonen aan dat elektrische tandenborstels over het algemeen betere resultaten behalen op het gebied van het verwijderen van tandplak. Als u bloedend of gevoelig tandvlees heeft, of als je fysiek beperkt bent, kan een elektrische tandenborstel een zeer goede keuze zijn om je te helpen je gebit te onderhouden. Let op: ook voor een elektrische tandenborstel geldt een poetstijd van twee minuten, twee keer per dag. 

Elektrische tandenborstels (sonisch)

De elektrisch roterende tandenborstel is voor veel mensen bekend. De sonische tandenborstel daarentegen niet. De sonische tandenborstel is een elektrische borstel met een klassieke kop. Dit type borstel roteert niet, maar maakt gebruik van sonische trillingen (12.000 cycli / minuut) die je in staat stellen je tanden voorzichtig schoon te maken en het tandvlees te onderhouden. We noemen dit verticaal poetsen. GUM ontwikkelde met de GUM SONIC DAILY tandenborstel een krachtige sonische tandenborstel. Hij combineert de efficiëntie van sonische trillingen met de zachtheid van de taps toelopende strengen.

Elektrisch poetsen

Met de keuze voor een elektrische tandenborstel kiest je voor optimale reiniging. Uit onderzoek blijkt dat elektrisch poetsen 50% effectiever is in het reinigen tussen de tanden dan een standaard handtandenborstel (SUNSTAR-rapport). Dat komt onder andere door het feit dat hij dieper reinigt in de groef van de tand. Twijfel je tussen een roterende of sonische tandenborstel? Vraag je tandarts voor advies.

Handtandenborstels

De ‘klassieke’ handtandenborstels zijn nog altijd de meest gebruikte tandenborstels in Nederland. Ze zijn vaak minder duur, handig om mee te nemen en hebben geen batterijen nodig. Bovendien zijn ze bij goed gebruik zeer effectief. Maar ook binnen de handtandenborstels zijn er meerdere varianten. Laten we de voordelen van iedere variant eens bekijken.

Standaard handtandenborstel

Een standaard handtandenborstel stelt je in staat je eigen tempo te bepalen en je eigen techniek te hanteren. Die techniek is bij deze standaard borstel wel extra belangrijk. Door het ontbreken van een roterende of sonische kop hangt de kwaliteit van je poetsbeurt af van jouw bewegingen. Een professionele handtandenborstel, zoals de GUM Technique® PRO tandenborstel, helpt je. De taps toelopende conische strengen aan de uiteinden zorgen voor een diepe reiniging, vooral tussen de tanden en in de gingivale groef. Bovendien maken de strengen het poetsen in verschillende richtingen mogelijk. De gepatenteerde Quad-Grip bi-material handgreep zorgt voor een optimale grip voor een borstelhoek van 45 graden.

Gespecialiseerde handtandenborstels

Heeft u een specifieke mondzorgbehoefte? Gespecialiseerde handtandenborstels maken het poetsen in specifieke situaties makkelijker en effectiever. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • GUM Prothesis tandenborstel: een tandenborstel voor dragers van een kunstgebit. De borstel heeft twee poetskoppen: een platte kop om de binnen- en buitenkant van het gebit effectief te reinigen én een afgeschuinde kop voor smalle en moeilijk bereikbare plaatsen

  • GUM TRAVEL reisborstel: een opvouwbare tandenborstel voor mensen die op reis zijn.

 Welke tandenborstel kies je voor een kind? 

Kinderen hebben in iedere levensfase behoefte aan een ander soort tandenborstel. Kies voor de eerste poetsbeurt, die na het verschijnen van de eerste tandjes plaatsvindt, een tandenborstel met een kleiner hoofd en flexibele strengen. Zo kan je alle delen van de mond bereiken en het tandvlees zachtjes masseren. Aangezien de ouder poetst, zijn de meeste kindertandenborstels voorzien van een langer handvat, zoals de GUM BABY-tandenborstel. Gebruik de GUM BABY-tandenborstel bij de leeftijd van 4 maanden tot de leeftijd van 2 jaar.

Wanneer uw kind de leeftijd van 2 jaar bereikt, kies dan voor een zacht gestrande tandenborstel om tandplak voorzichtig te verwijderen. De GUM KIDS 2 - 6 jaar is speciaal ontworpen voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Het monstertje op de tandenborstel strijdt samen met het kind tegen tandplak. Zo leert het kind op een speelse manier wat goed poetsen is. Bovendien heeft de tandenborstel een zuignap om hem gemakkelijk in de gootsteen op te bergen.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar komen de permanente tanden van het kind door. Dat maakt deze periode een zeer belangrijke. GUM biedt de GUM JUNIOR tandenborstel, een borstel die speciaal is aangepast voor 6- tot 9-jarigen. De zachte strengen helpen tandplak voorzichtig te verwijderen. Om het poetsen leuk te maken, is er de GUM TIMER LIGHT-tandenborstel, die een heldere timer heeft om kinderen aan te moedigen minimaal 2 minuten te poetsen.Wanneer moet ik mijn tandenborstel vervangen?

Een tandenborstel vervang je gemiddeld om de drie maanden. Soms is hij eerder aan vervanging toe. Vervang hem eerder als:

  • De strengen zijn gerafeld of gedraaid;
  • Je ziek bent geweest. Er kunnen dan microben op de strengen achterblijven;
  • Aan de basis van de strengen van je tandenborstel een aanslag aanwezig is.

Vergeet na het gebruik van je tandenborstel niet om hem goed af te spoelen met kraanwater. En bewaar je tandenborstel rechtop in een beker, zodat hij kan drogen.Gerelateerde artikelen