sep. 18, 2023 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hoe zorg je voor een beugel: mondverzorging tips voor gezondere tanden

We weten allemaal wat een beugel voor je tanden doet. Het verbetert je mondgezondheid, zet je tanden rechter en corrigeert schadelijke bijtproblemen. Maar hoe oud je ook bent als je een orthodontische behandeling ondergaat, goede mondverzorging en mondhygiëne zijn belangrijk in elke fase. En als je een beugel hebt, kost het poetsen van je tanden, vergeleken met met je standaard mondverzorgingsroutine net wat meer tijd en moeite. In deze blog delen we nuttige tips en tricks die iedereen kan volgen om ook tijdens het dragen van een beugel een gezonde glimlach te behouden.

Content

Waarom is mondverzorging met een beugel belangrijk?

Omdat orthodontische behandelingen en apparaten op je tanden worden geplaatst, heb je meer kans op tandplak en tandbederf. Gelukkig kun je dit voorkomen met goede mondverzorgingsgewoontes. Als je een beugel of andere apparaten draagt, kun je met de volgende dingen rekening houden:

  1. Twee keer per dag poetsen
  2. Regelmatig tussen je tanden reinigen
  3. Etensresten verwijderen na de maaltijd 
  4. Het beperken van dranken en voedingsmiddelen die je tanden verkleuren, zoals zure of suikerhoudende producten

Hoe poets je je tanden met een beugel?

Je orthodontist kan je helpen met de juiste orthodontische zorg. Velen zullen zelfs de verschillende soorten ragers, tandenstokers en tandpasta voorschrijven die het meest geschikt zijn voor een beugel. Zo voorkom je dat je slecht je tanden gaat poetsen met een beugel. Wil je een gezondere glimlach? Dan zijn er een paar basis tips en trucs om te volgen:


Gebruik fluoride tandpasta

Tandpasta bevat schuurmiddelen die tandplak van tanden verwijderen zonder je beugel, draden en andere apparaten te beschadigen. Een fluoriderijke tandpasta helpt je tandglazuur te beschermen en gaatjes te voorkomen op moeilijk bereikbare plekken. Veel mensen ervaren bijzonder gevoelige tanden na het krijgen van een beugel. Als je merkt dat je gevoelig bent voor warm, koud of zoet eten en drinken, kan een tandpasta met "gevoeligheidsbescherming" helpen. Voor extra bescherming kun je ook een mondspoeling gebruiken.


Borstel voorzichtig

Je tanden poetsen met een beugel kan wat ingewikkelder zijn. Zorg daarom dat je voorzichtig en stapsgewijs poetst. Om een maximale dekking van het tandoppervlak te bereiken, houd je je tandenborstel in een hoek van 45 graden van het tandvlees. Wil je eten uit je beugel verwijderen als je onderweg bent? Neem dan een reistandenborstel mee. Door je tanden regelmatig te reinigen, voorkom je dat schadelijke tandplak en tandsteenophoping, die bijdragen aan tandbederf en verkleuring. Zo help jij om je tanden schoon en gezond te houden, zelfs met een beugel. 

Gebruik ragers

Naast het reinigen tussen de tanden, helpen ragers om uitdagende gebieden achter beugels en draden te bereiken. Omdat tandvleesaandoeningen vaak beginnen in de gebieden tussen de tanden en onder het tandvlees, is het heel belangrijk om deze plekken aan te pakken.
Zorg ervoor dat je bij het gebruik van een interdentale borstel altijd de juiste maat voor je tanden en beugel hebt. Let erop dat je een borstel nooit tussen krappe ruimtes of draden forceert. Als je geen interdentale borstels tussen je tanden kunt plaatsen of als je ze ongemakkelijk vindt om te gebruiken, zijn rubberen ragers een goed alternatief. Ook deze verwijderen tandplak en voedselresten effectief  en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten.

Kies een goed mondwater

Als aanvulling op poetsen en interdentale reiniging zijn mondspoelingen een geweldige laatste stap in jouw toolkit voor mondhygiëne. Het juiste orthodontische mondwater kan bacteriën elimineren, ontstekingen verminderen en resterende plaque van achter beugels wegspoelen terwijl fluoride wordt gebracht om je tanden te helpen versterken.


Hoe kun je je tanden schoonhouden nadat je beugel verwijderd is?

Resultaten na orthodontische behandeling zijn meestal afhankelijk van het type beugel en hoe lang je deze hebt gedragen. Nadat je beugel is verwijderd, heb je verschillende keuzes als het gaat om het bereiken van een gezondere glimlach.

  • Blijf op de hoogte van alle bestaande mondverzorgingsgewoonten, waaronder poetsen, interdentale reiniging en het dragen van een retainer.

  • Gebruik de juiste tandpasta of vraag je tandarts naar een tandpasta op recept. 

  • Bespreek aanvullende opties en reinigingsstrategieën met je tandarts.


Een glimlach vol vertrouwen met de juiste mondverzorging voor je beugel

Beugels en andere orthodontische hulpmiddelen kunnen je een gezonde glimlach bezorgen waar je trots op kunt zijn. Maar wanneer je deze behandelingen uitvoert, is het belangrijker dan ooit om goede mondverzorgingsgewoonten aan te houden en de juiste orthodontische producten te gebruiken.


Gerelateerde artikelen