mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Zwangerschap (Zwangerschapgingivitis)

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Het tandvlees kan roder en opgezwollen zijn en gaan bloeden tijdens het tandenpoetsen. 

Content

Deze gevoeligheid is een reactie op tandplak. Het wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in jouw lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd.

Herkenning

Let op bepaalde symptomen zoals: rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan duiden op gingivitis.

Oorzaak

Voor het gebit zijn overgeven en (ochtend-)misselijkheid vervelende bijkomstigheden bij een zwangerschap. Om overgeven te voorkomen, kun je melk drinken of yoghurt eten. Wellicht bestaat de neiging om tijdens het poetsen de achterste kiezen over te slaan. Dit is niet verstandig. Wel kan er gekeken worden of een andere tandenborstel uitkomst biedt. Het gebruik van een tandenborstel met een kleinere kop kan helpen, omdat deze niet erg ver achter in de keel hoeft te worden gestoken. Wanneer je toch hebt overgegeven, is het verstandig om even extra na te spoelen met water of een speciaal mondspoelmiddel. De zure maagsappen worden op die manier weggespoeld en de kans verkleind dat het tandglazuur wordt aangetast.

Advies

Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om tijdens de zwangerschap extra goed het gebit te verzorgen. Voorkom problemen en laat het gebit regelmatig controleren door jouw tandarts en/of mondhygiënist. Beperkt aantal eetmomenten: Om reden van een vol gevoel of vanwege (ochtend-)misselijkheid kan de neiging ontstaan om minder maar wel vaker iets te eten. Hierdoor neemt het aantal eetmomenten toe en dus de kans op het krijgen van gaatjes toe. Probeer vast te houden aan de reguliere maaltijden.

Mocht er behoefte zijn aan een tussendoortje, probeer de drang naar zoetigheid te voorkomen en te kiezen voor iets dat gezond is. De vitaminen en mineralen in gezonde producten zijn ook goed voor het tandvlees en het gebit.

Gerelateerde artikelen