okt. 08, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Een tandabces, wat is het en wat doe je ertegen?

Heb je last van een tand die steeds gevoeliger wordt, en zelfs pijn doet? Dan bestaat de mogelijkheid dat je te maken hebt met een tandabces: een met pus gevulde zwelling in de mond. In dit artikel leggen we uit hoe je een tandabces herkent, wat de oorzaken zijn en wat je ertegen kunt doen. 

Content

Hoe ontstaat een tandabces?

Een tandabces ontstaat door een ontsteking in de mond. Als je gaatjes hebt, kunnen bacteriën de binnenkant van de tand aantasten en een ontsteking bij het kaakbot veroorzaken. Als dat gebeurt, stuurt het lichaam witte bloedcellen naar je tand om de bacteriën uit te schakelen. Zo hoopt pus - dat een combinatie van witte bloedcellen en bacteriën is - zich op in de ontstane ruimte. De ruimte vult zich meer en meer, waardoor de pus niet meer afgevoerd kan worden. Zo ontstaat een tandabces.

Abces na een wortelkanaalbehandeling

De kans is klein, maar het is mogelijk dat een abces ontstaat na een wortelkanaalbehandeling. Tijdens een ingreep kunnen instrumenten afbreken in het wortelkanaal, waardoor bacteriën achterblijven in de tand. Die bacteriën veroorzaken uiteindelijk het abces.

Wat zijn de symptomen van een tandabces?

Een tandabces is niet altijd duidelijk zicht- of voelbaar. Sommigen lopen er jaren mee rond, anderen krijgen direct last van een ontsteking. Pijn en zwelling in de kaak zijn de meest voorkomende symptomen. Maar er zijn meer signalen die wijzen op een tandabces:

  • Plotselinge koorts;
  • Vieze smaak in de mond;
  • Opgezette lymfeklieren;
  • Tijdelijke loszittende tand;
  • Overgevoeligheid voor warme of koude consumpties.

Hoe voorkom je een tandabces?

Een tandabces ontstaat door gaatjes in de tand. Goede mondhygiëne is daarom cruciaal. Poets je tanden dagelijks en flos regelmatig. Ga daarnaast minimaal één keer per jaar langs de tandarts voor preventief onderzoek. Een tandarts kan opkomende gaatjes opmerken en problemen voorkomen.

Is er een behandeling tegen tandabces?

Als je denkt dat je een tandabces hebt, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Ook als je er geen last van hebt. Een tandabces gaat namelijk nooit vanzelf weg en kan later voor problemen zorgen. De tandarts beslist aan de hand van de ernst van de zwelling welke behandeling nodig is. Bij een milde zwelling volstaat het laten leeglopen van het abces, bij een ernstige zwelling moet de tand getrokken worden.


Gerelateerde artikelen