mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hoe kies je de juiste tandenborstel

Als we het over mondgezondheid hebben, dan is ieders behoefte verschillend. De juiste keuze voor een tandenborstel kan jouw ervaring met mondverzorging aanzienlijk helpen verbeteren en bijdragen aan een betere mondgezondheid. Draag je een beugel of heb je last van gevoelige tanden ...? Dan heb jij een tandenborstel nodig die in jouw specifieke behoeften voorziet. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Op deze pagina vind je tips om je te helpen de juiste tandenborstel voor jou te vinden.

 

Content

Tandartsen en mondhygiënisten [1] adviseren het gebruik van tandenborstels met zachte borstelharen. Harde borstelharen kunnen jouw tandvleesweefsel en glazuur beschadigen wat mogelijk kan leiden tot bloeden, terugtrekkend tandvlees en tandgevoeligheid. Al onze tandenborstels hebben zachte borstelharen, sommige zachter dan anderen, om in een speciale behoefte te voorzien. Ontdek ons complete tandenborstelassortiment.

Het belangrijkst is jouw poetstechniek. Dus als je een bekwame poetser bent, dan zou het verschil tussen de twee niet zo groot moeten zijn. Wat wel zo is, dat studies aantonen dat elektrische tandenborstels over het algemeen betere resultaten bereiken daar waar het gaat om het verwijderen van tandplak. Dat komt omdat ze het grootste deel van het werk doen en zodoende de zwakke punten in jouw poetstechniek helpen compenseren. Als je bloedend of gevoelig tandvlees hebt of een beperkte motoriek, dan kan een elektrische tandenborstel echt een goede oplossing voor je zijn om je te helpen beter resultaat te bereiken met meer gemak.

 

Beide zijn goede hulpmiddelen om jouw poetstechniek te verbeteren en een beter resultaat te behalen. Elektrische tandenborstels hebben meestal opties voor extra controle en effectiviteit bij het poetsen. Als dat is wat je zoekt, bekijk dan de GUM® PowerCARE™. Elektrische tandenborstels op batterij zijn een geweldige optie voor als je op reis gaat: ze zijn compacter en je hoeft geen oplader mee te nemen. Als je veel onderweg bent, raden we je aan om de GUM® ActiVital® Sonic Tandenborstel te gebruiken.

Als je voor een elektrische tandenborstel kiest, zijn er een aantal functies die tandenpoetsen nog effectiever kunnen maken. Eén van de belangrijkste zijn een timer en een druksensor, omdat deze je helpen jouw poetstechniek te verbeteren. Voor mensen met extra gevoelige tanden en/of tandvlees kan een speciale “sensitive” poetsstand een waardevolle optie zijn. GUM® PowerCARE biedt alle drie de opties en is eenvoudig in gebruik.

De grootte van de tandenborstelkop is belangrijk om effectief te kunnen poetsen. De maten van een tandenborstelkop worden meestal uitgedrukt in vol, compact of ultra compact. Het compacte formaat is ideaal voor de meeste volwassenen. Echter, als je moeite hebt met het bereiken van de zijkanten van de achterste kiezen, overweeg dan het gebruik van een tandenborstel met een kleinere kop, zoals de GUM ActiVital.

Als je bloedend of terugtrekkend tandvlees hebt dan betekent dit dat jouw tandvlees is ontstoken. Een aantal factoren kunnen hierbij een rol spelen, waaronder tandplak opbouw, te hard poetsen en/of het gebruik van een harde tandenborstel. Wat de oorzaak ook is, je tandvlees zal gevoelig zijn, vooral tijdens het poetsen. We raden je aan om een tandenborstel met zeer zachte borstelharen te gebruiken, speciaal bij (over-)gevoeligheid. Enkele goede opties zijn GUM® SensiVital® of GUM® PowerCARE, voor als je liever een elektrische tandenborstel wilt. Beiden zijn ontworpen voor zachte en effectieve verwijdering van tandplak langs de rand van het tandvlees.  

Als je last hebt van hardnekkige tandplak, kies dan een tandenborstel met taps toelopende borstelharen, deze zijn speciaal ontworpen voor een betere tandplakverwijdering. Dankzij hun superfijne uiteinden, zijn taps toelopende borstelharen bijzonder zacht en effectief in het verwijderen van tandplak langs de tandvleesrand en tussen de tanden. Zelfs wanneer het om tandplakverwijdering gaat, is het belangrijk dat je een tandenborstel met zachte borstelharen gebruikt om beschadiging van kwetsbaar tandvleesweefsel te vermijden. Probeer de GUM® ActiVital Sonic Tandenborstel of GUM® Technique® PRO als je liever een handtandenborstel wil.

Als je gevoelige tanden hebt, is het belangrijk om een tandenborstel met ultra zachte, taps toelopende haren te gebruiken voor een vederlichte aanraking. Deze zijn ontworpen om je te helpen effectief schoon te maken zonder het glazuur te beschadigen en eventuele ongemakken te verminderen die je tijdens het poetsen zou kunnen voelen. Bekijk de GUM SensiVital handtandenborstel of de GUM PowerCARE elektrische tandenborstel.

Wanneer je een beugel draagt is het reinigen van tanden en kiezen nog belangrijker. Je zal erachter komen dat poetsen met een gewone tandenborstel niet meer zo goed werkt. Kies daarom een tandenborstel die speciaal bedoeld is voor beugeldragers. Bijvoorbeeld de GUM ORTHO Tandenborstel. Hij heeft een kleine borstelkop en de zachte borstelharen staan in een V-vorm. Zo kun je tandplak en voedselresten verwijderen van je tanden en kiezen én goed rondom de brackets schoonmaken. 

Het is belangrijk om kinderen vanaf jonge leeftijd te helpen om goede poetsgewoonten te ontwikkelen. Het is om die reden belangrijk om een tandenborstel te kiezen die comfortabel en gemakkelijk is in gebruik. Kindertandenborstels hebben meestal een kleinere kop, aangepast aan de grootte van de kindermond. Om te voorkomen dat een kind weerstand tegen poetsen zou krijgen, mag het tandenpoetsen absoluut geen pijn doen. Alle GUM® kindertandenborstels hebben om die reden zachte borstelharen. Voor baby's en peuters is een tandenborstel met een langer handvat handig. Op die manier kunnen ouders gemakkelijker de tanden van hun kind poetsen. Bekijk ons tandenborstelassortiment voor kinderen

[1] Zanna FB, Bergoli AD, Werle SB, Antoniazzi RP. Biofilm verwijdering en gingivale slijtage met middelgrote en zachte tandenborstels. Mondgezondheid Prev Dent 2011; 9 (2):177-83

Vond je dit interessant? Bekijk hoe je...