mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Het belang van een goede mondgezondheid bij kinderen met diabetes

Content

Het belang van tandenpoetsen

Tandenpoetsen is altijd erg belangrijk, maar een goede mondgezondheid bij kinderen met diabetes is essentieel.

In Nederland lijden naar schatting bijna 7.000 kinderen en jongeren tot 20 jaar aan diabetes type 1. Jaarlijks is er een stijging van ongeveer 3,8%. (Bron: Diabetesfonds)

Als ouder ben je de eerste “leraar” van je kind en zullen ze jou ook vaak na willen doen. De gewoonte van een goede mondverzorging begint dus bij jou. Een goede verzorging vanaf de doorbraak van de eerste tanden is erg belangrijk en legt tevens een goede basis voor het blijvende gebit. Het blijkt voor kinderen lastig om dagelijks op de juiste manier de mond te verzorgen. Maar het is essentieel dat ze goede poetsgewoonten aanleren en helemaal als ze diabetes hebben.

Kinderen tot de leeftijd van 10 jaar zijn nog niet in staat hun eigen tanden goed te poetsen. Ouders wordt aangeraden de kindermond na te poetsen. Iets oudere kinderen (tot zeven jaar) zullen vaak zelf hun tanden willen poetsen. Daar is niets op tegen, zolang het gebit wordt na gepoetst door een volwassene. Kinderen van ongeveer acht jaar en ouder hebben misschien wel de behendigheid om zelf te poetsen, maar hebben toch nog supervisie nodig.

Zoals we in een andere blog hebben uitgelegd, is er een wisselwerking tussen parodontitis en diabetes. Wat uit onderzoek is gebleken, is dat een kind met diabetes meer kans op parodontitis heeft dan een kind zonder diabetes. Bovendien kan het lastiger worden om met parodontitis de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Daarom is het erg belangrijk om de juiste mondverzorging in de dagelijkse routine op te nemen.Producten voor kinderen

Bij SUNSTAR GUM hebben we meerdere producten ontwikkeld die speciaal zijn bedoeld voor kinderen. Hieronder een overzicht van de producten:

Tandenborstel

·        Zachte borstelharen, aangepast voor alle leeftijden. Het doorbreken van tanden kan pijnlijk zijn en maakt de kindermond erg gevoelig. Om te voorkomen dat een kind weerstand tegen poetsen zou krijgen, mag het tandenpoetsen absoluut geen pijn doen.

·        Kleine borstelkop, gemakkelijk te bewegen in de kindermond  

·        Een langere steel, dit maakt het voor ouders mogelijk om na te poetsen

Tandpasta

·        Een samenstelling die is aangepast aan de behoeften van elke leeftijdsgroep. Voor kinderen van 2 t/m 4 jaar: minimaal twee keer per dag poetsen met een peutertandpasta met fluoride (500–750 ppm). Voor kinderen van 5 jaar en ouder: minimaal twee keer per dag poetsen met een kinder- of juniortandpasta met fluoride (1000-1500 ppm).

·        Verschillende smaken. Kies er eentje die jouw kind lekker vindt. Voor kinderen van 7 jaar en ouder kun je ook GUM ActiVital® tandpasta kiezen.

Mondspoelmiddel

·        Vanaf 7 jaar kan een mondspoelmiddel worden gebruikt. Controleer of jouw kind het goed kan uitspugen. Kies bijvoorbeeld voor GUM ActiVital mondspoelmiddel. 

 

Eten en drinken

Naast de juiste mondverzorging is het natuurlijk ook goed om in de gaten te houden wat jouw kind eet en drinkt. Hier volgen een aantal tips:

  • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag. Hierdoor heeft de mond de kans om de natuurlijke balans te herstellen. Als er bij het eten een sapje wordt gedronken, geldt dit als één moment.
  • Verminder het aantal keren dat er wordt gesnoept.
  • Drink zoveel mogelijk water. Ook yoghurt en karnemelk zijn prima, daar deze calcium bevatten en zuur afbreken.
  • Spoel de mond na elke maaltijd met water. Vaak hebben mensen met diabetes een droge mond en dus een minder bufferende werking. Door te spoelen met water wordt de mond geneutraliseerd.
  • Leer je kind zure producten zo kort mogelijk in de mond te houden. Drank niet rondspoelen in de mond en niet op zuur snoep of andere zure producten zuigen.
  • Poets de tanden niet direct na het eten of drinken van zure dranken of voedingsmiddelen, maar wacht ongeveer één uur met poetsen.

Direct na het eten of drinken is het tandglazuur zacht en kan gemakkelijk worden weggepoetst. Een uur na een maaltijd heeft de natuurlijke balans in de mond zich herstelt en kun je (veilig) poetsen.

  • Nuttig ’s nachts en voor het slapengaan geen consumpties. In geval van een nachtelijke hypo, spoel de mond goed met water of poets de tanden om de vorming van gaatjes te voorkomen.
  • Stimuleer de aanmaak van speeksel. Dit kan door te kauwen op suikervrije kauwgom (met xylitol).

Ga 2 keer per jaar met jouw kind naar de tandarts voor controle. Voor kinderen tot 18 jaar valt dit binnen de basisverzekering en is gratis. 

Gerelateerde artikelen