mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Diabetes, hoe beïnvloedt het mijn mondgezondheid?

Diabetes en parodontitis (of tandvleesaandoeningen) zijn veel voorkomende ontstekingsziekten bij mensen. Een fluctuerende bloedsuikerspiegel maakt het moeilijker om een ​​goede mondgezondheid te behouden. Omgekeerd kan een slechte mondgezondheid de controle over diabetes bemoeilijken en het risico op complicaties vergroten.

Content

 

Tandvleesaandoeningen treden op wanneer tandplak zich ophoopt rond het tandvlees en de tanden. Het veroorzaakt irritaties, ontstekingen en bloedingen tijdens poetsen en kan in sommige gevallen leiden tot slechte adem. Mensen met diabetes hebben 1,5 tot 3 keer meer kans op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen. We noemen dit ook wel: parodontale aandoeningen. De meest voorkomende soorten zijn: gingivitis en parodontitis.

Bij gingivitis hopen bacteriën van tandplak zich op langs de tandvleesrand. Het tandvlees is gezwollen, gevoelig en kan gaan bloeden tijdens het poetsen of interdentaal reinigen.

Parodontitis is een diepere tandvleesontsteking. Bacteriën van tandplak verspreiden zich onder de tandvleesrand en veroorzaken ernstige ontstekingen. Hierdoor ontstaan er ruimtes tussen het tandvlees en de tanden, zogenoemde, pockets. Na verloop van tijd kunnen bacteriën ook het tandvlees en weefsel aantasten. Het bot kan worden aangetast en zijn stevigheid verliezen en dit kan zelfs leiden tot tandverlies. 

Hoe beïnvloeden parodontale aandoeningen mensen met diabetes en andersom?

Momenteel is er uitgebreid wetenschappelijk bewijs voor de wisselwerking tussen diabetes en parodontitis. Het aangetaste tandvlees opent de deur voor bacteriën die tandplak vormen. Vervolgens verspreidt het zich via de bloedbaan naar de rest van het lichaam.

De aanwezigheid van bacteriën in het lichaam veroorzaakt een immuunrespons die de insulineresistentie verhoogt. Bovendien bemoeilijkt dit het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt het complicaties die met diabetes in verband worden gebracht.

Diabetes veroorzaakt daarentegen een toename van pathogene bacteriën die ontstekingen in het tandvlees veroorzaken. Het is essentieel dat mensen met diabetes weten hoe belangrijk goede mondverzorging is. Alleen zo kunnen de eerste tekenen van een parodontitis worden gedetecteerd. 

Symptomen van tandvleesaandoeningen

Het belangrijkste is om naar de volgende symptomen te kijken. Heb jij één van deze symptomen, dan is het advies om contact met jouw tandarts op te nemen.

·        Bloeden of roodheid van het tandvlees

·        Slechte adem

·        Overgevoeligheid voor kou

·        Bewegende of losstaande tanden

·        Terugtrekkend tandvlees (het lijkt alsof je lange tanden hebt)

·        Tandverlies

·        Aanwezigheid (nu of al gehad) van een abces in het tandvlees

·        Ophoping van tandplak of tandsteen rond de tanden

Hoe kun je deze parodontale ziekte voorkomen

Voorkoming van parodontitis is niet ingewikkeld. Je moet alleen regelmatig de tandarts bezoeken en er een goede mondhygiëne op na houden. Dit betekent niet alleen 2 keer per dag jouw tanden poetsen, maar ook de 3 eenvoudige stappen volgen van een complete mondverzorgingsroutine

1.     POETS jouw tanden 2 keer per dag met een zachte tandenborstel en fluoride tandpasta.

2.     REINIG TUSSEN DE TANDEN met een interdentale rager, tandenstoker of floss

3.     SPOEL om een ​​beschermende laag op de tanden te vormen om bacteriën af te weren en de vorming van tandplak te voorkomen.

Bij SUNSTAR GUM® doen we al 30 jaar onderzoek naar de wisselwerking tussen diabetes en tandvleesaandoeningen. We helpen mensen hun tandvlees en gebit gezond te houden, een leven lang.

Onze oplossingen voor gezond tandvlees zijn afgestemd op de behoeften van mensen met diabetes. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze tandplak effectief verwijderen en onder controle houden. Dit alles met een soepele werking die de weefsels van het tandvlees beschermt en versterkt. Bovendien maakt het ergonomische karakter van de tandenborstels en interdentale producten van SUNSTAR GUM uitmuntende mondverzorging mogelijk. 

Gerelateerde artikelen