sep. 22, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Oorzaken en symptomen overmatig speeksel

Kwijlen, natte mondhoeken, verslikken in speeksel en wakker worden met een nat hoofdkussen. Typische klachten bij het hebben van teveel speeksel. Men noemt het daarom ook wel: speekselvloed. Een zeldzame aandoening die niet vaak voorkomt. In dit artikel vertellen we meer over het herkennen van teveel speeksel en geven we handige tips om overmatig speeksel tegen te gaan.

Content

Waarom maken we speeksel aan?

Je herkent het vast. Alleen al bij het zien van een lekker broodje of het ruiken van vers gebakken cake, loopt het water je in je mond. Zonder dat je ook maar iets gaat eten. Dit komt omdat je hersenen een seintje geven aan je speekselklieren, om zich voor te bereiden op het eten dat komen gaat. Zo kan je gemakkelijker slikken en wordt het verteringsproces in het lichaam op gang gebracht. 

Wanneer heb ik overmatig speeksel?

Normaliter maken we dagelijks 1 tot 1,5 liter speeksel aan. Daar hebben we verder geen last van. Bij patiënten die last hebben van overmatig speeksel is de aanmaak verhoogd of afvoer verstoord. Je kunt dan last hebben van kwijlen, wat erg vervelend kan zijn. 

 

Bij wie komt speekselvloed voor?

Speekselvloed komt het vaakst voor bij Parkinson en ALS patiënten of patiënten met een andere neurologische aandoeningen, zoals een beroerte. Door een verminderde spierwerking werken de slik- en kauwspieren niet meer zoals ze zouden moeten. Maar de aanmaak van te veel speeksel kan ook door psychologische klachten komen, denk aan: nervositeit, stress of angst. Of door een ontsteking, infectie of ziekte in de mondholte.

Symptomen van veel speeksel in de mond

Patiënten die veel speeksel in de mond hebben, hebben last van kwijlen. Wat weer zorgt voor natte mondhoeken, verslikken in je eigen speeksel, een nat kussen zodra je wakker wordt en het overmatig afvegen van je mond door speekselverlies. Symptomen die als vervelend kunnen worden ervaren. Op de lange termijn kan het zelfs leiden tot een ontsteking van lippen en mondhoeken. Ook kan het een gevoel van schaamte opwekken dat op de lange termijn kan leiden tot mentale problemen. 

Tips tegen teveel speeksel

Wat je tegen overmatig speeksel kunt doen, hangt natuurlijk af van de oorzaak. Wij geven je alvast wat tips wat je er zoal aan kunt doen. 

  • Door zure producten (zoals citrusvruchten en vruchtensappen), scherpe kruiden en specerijen gaan speekselklieren nog harder aan het werk. Vermijd deze zoveel mogelijk om de speekselaanmaak te verminderen. 

  • Er zijn verschillende medicijnen die speeksel verminderen. Ga het gesprek aan met je arts en leg je situatie uit, om te zien wat voor jou het beste werkt.

  • Ga naar een logopedist. Door het aanpassen van je houding kan je het speeksel beter beheersen.


GUM® ActiVital® Mondspoelmiddel

Stress, niet goed eten, hormonale schommelingen of roken kan z'n tol eisen en ongeveer 70% van ons zal op een gegeven moment last krijgen van tandvleesproblemen. Het GUM® ActiVital® assortiment is speciaal ontwikkeld om je tanden en tandvlees voor het leven te beschermen en mondproblemen te voorkomen.

Gerelateerde artikelen