apr. 21, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Oorzaken van gezwollen tandvlees en wangen

Opgezwollen tandvlees en wangen geven niet alleen ongemak, maar zijn mogelijk ook de oorzaak van verschillende aandoeningen. Het is belangrijk om oorzaak de zwelling zo snel mogelijk te achterhalen. Huismiddeltjes kunnen helpen, maar toch is het belangrijk om je tandarts te raadplegen. Sommige aandoeningen vereisen namelijk een professionele behandeling.

Content

Wat betekent het opzwellen van het tandvlees? 

Wanneer een probleem in de tand de zwelling veroorzaakt, moet je de symptomen niet onderschatten. Meestal komt dit door een voortdurende, etterende ontsteking van de weefsels rondom de tandwortel. Een tandartsbezoek is noodzakelijk om de vorming van het abces te remmen. De behandeling richt zich op de tand die het ongemak veroorzaakt en zal je helpen de pijn te verminderen. Wacht je te lang? Dan is het trekken van de tand mogelijk onvermijdelijk. 

De oorzaken van gezwollen tandvlees en wangen

De meest voorkomende reden van het opzwellen van het tandvlees is een onjuiste en ontoereikende mondhygiëne, wat leidt tot de ontwikkeling van ontstekingen in de parodontale weefsels.

Zwelling van het tandvlees rondom de tand kan verschijnen als gevolg van de ontwikkeling van een abces. Bijvoorbeeld na tand- of wortelextractie, na endodontische behandeling of bij het doorkomen van verstandskiezen. Daarnaast zorgen sommige fysiologische processen ervoor dat de tanden (tijdelijk) wat meer loskomen van het tandvlees - bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, puberteit of de kinderziektes.


Meedogenloos in de strijd tegen ontstekingen!

GUM® PAROEX® is een mondwater dat effectief bacteriën bestrijdt die ontstekingen in de mond veroorzaken. Gebruik wordt aanbevolen door tandartsen!


Gezwollen wang en tandvlees door een tand

Zwelling van het tandvlees of wang komt meestal door aanblijvende, etterende ontstekingsprocessen van de tanden als gevolg van:

  • gebrek aan behandeling van tanden met gangreneuze of dode pulp,
  • onbehandelde abcessen van zachte weefsels rond de tand,
  • doorkomende verstandskiezen,
  • artrose,
  • parodontale weefselontsteking in een vergevorderd stadium.

Ongeacht de reden, loont het om advies van een specialist in te winnen. Die kan een diagnose stellen en een geschikte behandelmethode toepassen. Een goede behandeling zal de pijn en zwelling van het tandvlees effectief verminderen.

Ontsteking van het tandvlees

De meest voorkomende oorzaak van tandvleesontsteking is een onjuiste mondhygiëne. Dit komt vaak door onregelmatig of te kort tandenpoetsen, wat leidt tot de ophoping van tandplak en uiteindelijk tandsteen. Daarom is preventie belangrijk, rekening houdend met de juiste regelmaat, een goede poetstechniek en geschikte accessoires.

Vergeet niet om de ruimtes tussen de tanden schoon te maken, deze zijn meestal moeilijk bereikbaar voor de borstelharen van tandenborstels. Daarom zijn interdentale ragers en mondwater ideaal ter ondersteuning op je mondverzorgingsroutine. Samen met een goede poetstechniek helpt dit je om de ontwikkeling van ontstoken tandvlees te voorkomen.

Merk je dat je tandvlees terugtrekt of geïrriteerd is? Probeer dan gespecialiseerd mondwater. Dit bevat chloorhexidine, een stof die ontstekingsprocessen remt, en zal helpen om onaangename klachten te verlichten. Het positieve effect van chloorhexidine op de conditie van het tandvlees is klinisch bewezen.  

 


Opzwellend tandvlees na het trekken van de tand

Na het trekken van de tand is het normaal dat het tandvlees dik wordt. Dit hoort binnen een dag na het trekken te verdwijnen. Wanneer het tandvlees dik blijft en de gevoeligheid of pijn niet afneemt, moet je onmiddellijk contact opnemen met je tandarts.

Gezwollen tandvlees na wortelkanaalbehandeling

Gezwollen tandvlees na een wortelkanaalbehandeling is een natuurlijk verschijnsel, als gevolg van de behandeling. Over verloop van tijd zal dit geleidelijk verdwijnen. Het ongemak kan worden veroorzaakt door onjuiste of onvoldoende reiniging van de wortelkanalen of een aanhoudende ontsteking. We raden je aan om actie te ondernemen als het ongemak aanblijft of je kiespijn ervaart na een wortelkanaalbehandeling.

Andere oorzaken van opgezet tandvlees

Opgezwollen tandvlees is een probleem dat ook vrouwen of adolescenten tijdens de adolescentie kan treffen. De directe oorzaak van parodontale veranderingen is de toename van de afgifte van geslachtshormonen. Overmatige gevoeligheid, losraken en zwelling van het tandvlees kunnen optreden.

Bovendien heeft de duur van de zwangerschap ook een aanzienlijke invloed op de toestand van het parodontium, ofwel het weefsel waarmee tanden en kiezen vastzitten in de mond. Vooral in het tweede en derde trimester kan het ongemak, dat gepaard gaat met zwelling en bloeding van het tandvlees, toenemen.

Ook bij jonge kinderen, in de fase van de eerste tandjes, komen zwelling en gevoeligheid van het tandvlees voor. Bij mensen van volwassen leeftijd kan een dergelijk effect worden veroorzaakt door een doorkomende verstandskies.

Soms kan dikker wordend tandvlees ook optreden als gevolg van een allergische reactie op prothetische of orthodontische apparatuur of op het middel dat tijdens het polijsten van de tanden wordt gebruikt.

Kom alles te weten over een goede tandvleesverzorging tijdens de zwangerschap

De zwelling verminderen

Alleen het achterhalen van de oorzaak van het zwellende tandvlees helpt je om de beste behandelmethode toe te passen. Wanneer het ongemak lang aanhoudt, ondanks het gebruik van huismiddeltjes, moet je zo snel mogelijk een tandarts bezoeken.

Wat te gebruiken voor opgezwollen tandvlees?

De eenvoudigste oplossing voor gezwollen tandvlees is het aanpassen van de mondhygiënegewoonten. Dat betekent een regelmatige en goede mondhygiëne. Goed gekozen tandpasta en een tandenborstel, samen met de juiste poetstechniek, helpen je de klachten te verminderen.

Huismiddeltjes om opgezwollen tandvlees te verminderen

Om de kwalen te verlichten, kunnen huismiddeltjes voor gezwollen tandvlees en wangen een helpende hand bieden. Denk hierbij aan goed geselecteerde accessoires zoals een tandenborstel, tandpasta, interdentale ragers en mondwater. Onderzoek de samenstelling van de producten en zoek naar het ingrediënt chloorhexidine. Dit ingrediënt heeft een bewezen positief effect op de conditie van het tandvlees.

 

De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te verspreiden en is geen vervanging voor een professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een arts of apotheker.

Gerelateerde artikelen