mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

5 Stappen naar een gezonde mond

Mondverzorging is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse hygiëne. Hieronder volgen daarom 5 stappen voor volwassene voor een optimale dagelijkse mondverzorging!

Content

Stap 1: De juiste tandpasta

Dagelijks gebruik van een tandpasta met fluoride verlaagt het risico op gaatjes. Het advies is om ongeveer 1 cm tandpasta per poetsbeurt te gebruiken. Poets 2 maal per dag gedurende 2 minuten. Na de laatste keer, voor het slapengaan, niets meer eten of drinken.

Stap 2: Poetsen

Het wordt aangeraden om de borstel in een hoek van 45 graden op de rand van tanden en tandvlees te plaatsen. Vijf tot tien korte, zachte heen- en weergaande bewegingen per tand of kies is voldoende. Hierbij mag geen druk worden uitgeoefend. Door de borstel steeds een tand of kies verder te plaatsen, wordt de hele boven- en onderkaak systematisch gepoetst. Ten slotte komen de kauwvlakken aan de beurt.

Uit onderzoek blijkt dat een elektrische borstel de voorkeur heeft bij het dagelijks poetsen. Een elektrische tandenborstel heeft bij voorkeur een kleine borstelkop met zachte haartjes, een handvat die goed in de hand ligt, een 2-minuten timer en maakt roterende of sonische bewegingen.

Indien er een handtandenborstel wordt gebruikt, adviseer dat eentje met zachte haartjes, een kleine borstelkop die gemakkelijk achter in de mond kan komen en met een handvat die goed in de hand ligt.

Een tandenborstel of borstelkop moet vervangen worden zodra de haartjes niet meer mooi evenwijdig staan. In ieder geval elk seizoen.

Stap 3: Reinigen tussen tanden en kiezen

Elke tand of kies bestaat uit vijf oppervlakken. Met poetsen alleen worden slechts drie van de vijf oppervlakken gereinigd. De twee overige vlakken zijn de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Het reinigen van deze 2 vlakken wordt interdentaal reinigen genoemd. Er zijn verschillende manieren om interdentaal te reinigen, te weten: flossen en het gebruik van (rubberen) stokers of ragertjes.

Stap 4: Tong reinigen

De tong is door de ruwe structuur een verzamelplaats van bacteriën. Met name achter op de tong. Deze bacteriën kunnen een belangrijke invloed hebben op de ademgeur. Op de tong leven andere bacteriën dan rondom de tandhalzen. Om die reden is het advies om voor de tong een speciale tongreiniger te gebruiken. Met een tongreiniger kunnen tandplak en bacteriën van de tong worden verwijderd voor een frissere en gezondere adem.

Stap 5: Spoelen met mondspoelmiddel

Wanneer de stappen 1 tot en met 4 zijn doorlopen, is er 55 tot 75% van de tandplak verwijderd. Dat betekent, dat er altijd nog bacteriën in de mond achterblijven die problemen kunnen veroorzaken. Spoelen na het poetsen maakt de mondverzorging compleet. Spoelen met een mondspoelmiddel op basis van actieve zuurstof helpt om een goede bacteriële balans te behouden. Adviseer bij voorkeur een mondspoelmiddel dat fluoride bevat, op basis van actieve zuurstof, pH neutraal ter bescherming van het tandglazuur en zonder alcohol.

Gerelateerde artikelen