aug. 18, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Wittere tanden dankzij whitening tandpasta?

Op zoek naar een wittere lach? Misschien kan whitening tandpasta je helpen. Zoals de naam al doet vermoeden, maken deze tandpasta’s je tanden witter. Maar hoe werkt dat precies? En welke soorten zijn er?

Content

Allereerst is belangrijk om te vermelden dat je geen wonderen mag verwachten van whitening tandpasta. Sommige whitening maken je tanden hooguit enkele tinten witter, of krijgen alleen verkleurde vlekken door koffie, wijn of nicotine weg. Bovendien bereik je dat effect alleen als je regelmatig en goed poetst.

De beste whitening tandpasta

De keuze in whitening tandpasta’s is enorm. Dat heeft mede te maken met de hoeveelheid verschillende soorten whitening tandpasta’s, ieder met een eigen uniek ingrediënt. 

  • Tandpasta met actieve (houts)kool

  • Tandpasta met blauwe coravine

  • Tandpasta met actieve zuurstof

  • Tandpasta met microbeads (kleine schuurkorrels)

Maar welke varaint heeft het meeste effect op de kleur van je tanden? In 2019 deden de universiteiten van Sao Paulo en Toronto daar gezamenlijk onderzoek naar. Zij concludeerden dat tandpasta’s met microbeads en tandpasta’s met blauwe coravine de beste resultaten opleveren. Maar er zit wel een addertje onder het gras.

Tandpasta met microbeads

In een tandpasta met microbeads functioneren de microbeads als schuurmiddel. Zij polijsten je tandglazuur, waardoor met name vlekken en verkleuringen verdwijnen. Hoe meer microbeads, hoe witter je tanden worden. Maar ook hoe meer schade je aanricht. Microbeads schuren namelijk over je tandglazuur, dat na een te stevige poetsbeurt niet meer te herstellen is.

Tandpasta met blauwe coravine

Een tandpasta met blauwe coravine maakt je tanden alleen optisch witter. Dat is een blauwe kleurstof die ook wordt gebruikt in bijvoorbeeld waspoeders voor witte was. Door te poetsen met deze tandpasta leg je een dunne, semi-transparante film over je tand van blauwachtig pigment op het tandoppervlak. En omdat geel en blauw tegenover elkaar staan in het kleurenspectrum creëer je zo een optisch wittere tand. 

Facings en bleken

Je tanden iets witter maken met behulp van whitening tandpasta is dus mogelijk. Maar witter dan de oorspronkelijk kleur zullen je tanden niet worden. Daarvoor moet je denken aan facings of bleekbehandelingen. Zulke behandelingen maken je tanden wel écht witter. Soms tijdelijk, soms voor langere periode. Doe dit altijd in overleg met je tandarts of mondhygiënist. Zij kan je adviseren welke behandeling verantwoord is voor jouw gebit.


#Gevlekte Tanden #Tandheelkunde #Mondverzorging rituelen

Gerelateerde artikelen