mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Pockets bij tanden - hoe ziet het eruit, wat zijn de oorzaken en hoe moet de tandvleespocket worden behandeld?

(Tandvlees)pockets zijn ruimten tussen tanden, kiezen of implantaat en het tandvlees. Wanneer deze te diep worden, veroorzaken ze vervelende klachten. Waardoor worden tandpockets gevormd? Wat zijn de symptomen en hoe worden ze behandeld? Lees in deze blog alles over tandvleespockets.

Content

Wat is een tandvleespocket?

De tandvleespocket, ook bekend als de tandpocket, is een ruimte die zich nabij de hals van de tand, kies of implantaat bevindt, tussen de tandvleesrand en de tand zelf. Een tandarts of mondhygiënist bepaalt met een parodontale sonde hoe diep de pockets zijn. Van nature is er altijd een pocket aanwezig, maar te diepe pockets (meer dan 3 mm) zijn een teken van een ontoereikende mondverzorging en/of slechte mondgezondheid, zoals de tandvleesaandoening parodontitis

Kijk wat de symptomen zijn en hoe je ontstoken tandvlees behandelt

Tandvleespocket - oorzaken van vorming

Te diepe pockets bij de tanden ontstaan door onjuiste mondhygiëne. Dit leidt tot de ontwikkeling van parodontitis (zowel agressief als chronisch), wat de conditie van het tandvlees aanzienlijk beïnvloedt. Daarnaast hebben ook slechte gewoontes zoals roken en een ongezond dieet invloed op de vorming van pockets.

De tandvleespocket bij de verstandskies 

Ook kan het probleem van een pocket verschijnen wanneer de verstandskiezen doorkomen. Dit doet niet alleen pijn aan je gebit, maar je kunt ook last krijgen van kramp in de kaken. Als op de röntgenfoto een halvemaanvormige tandkas zichtbaar is, moet de verstandskies worden verwijderd.

Ontdek hoe lang het duurt voordat een verstandskies doorkomt en wat helpt tegen pijnlijk tandvlees.

Tandpocket en tandsteen

Er is een duidelijk verband tussen een slechte mondhygiëne en ongezond tandvlees. Slechte mondverzorging bevordert de vorming van tandplak en tandsteen. Dit hoopt zich geleidelijk op in de (tandvlees)pockets, waardoor de pocket verdiept. Vervolgens verslechteren groeiende micro-organismen de conditie van het tandvlees.


GUM® GINGIDEX® 0,06% Chloorhexidine Tandpasta

 

Dubbele werking tegen tandplak - het verwijderen van bacteriële plak voorkomt de vorming van tandsteen


De tandvleespocket bij pulpitis

Een te diepe pocket bij de tanden vormt zich ook in het geval van pulpitis (een ontsteking van de tandpulpa). De ontsteking tast de parodontale weefsels in de directe omgeving van de zieke tand aan, wat leidt tot verdieping van de pocket.

Tandvleespocket - symptomen 

Het meest opvallende symptoom van de (tandvlees)pocket is pijn. Ook is het tandvlees zacht en rood, kan het bloeden en zijn de halzen van de tanden zichtbaar. De tanden kunnen los gaan zitten en cliënt of gesprekspartner kunnen een onaangename geur ervaren. Bij aanraking kan de tand pijnlijk aanvoelen. In een vergevorderd stadium kan er soms etterend vocht uit de tandpocket komen.

Lees welk interdentaal product past bij jouw gebit

Hoe kun je de pockets bij de tanden herstellen?

Tandvleespockets zijn helaas nauwelijks te herstellen, de behandeling richt zich op het verminderen van de ontsteking. Pijnklachten  zijn ‘gelukkig’ zelden aanwezig. Je kunt pockets bij de tanden voorkomen en een halt toeroepen door dagelijks gebruik van interdentale ragers. Een tandarts of mondhygiënist kan je hierover adviseren en je bij de behandeling ondersteunen, door de pockets professioneel te reinigen. 

Daarnaast kan een parodontoloog, die gespecialiseerd is in de behandeling van parodontitis, de pockets operatief behandelen. Allereerst spoelt de parodontoloog de pocket met speciale mondspoeling. Is er tandsteen aanwezig, dan wordt deze onder plaatselijke verdoving verwijderd. Zo’n behandeling heet een curettage. Ook wordt bij ontsteking van de tandvleespocket vaak antibiotica voorgeschreven.

Kijk wat de symptomen van parodontitis zijn

Thuis de tandvleespocket spoelen

Je kunt zelf de pijn verminderen door het toepassen van een goede mondverzorgingsroutine. Het belangrijkste is om de ruimten tussen tanden, kiezen of implantaat goed te reinigen. Gebruik hiervoor een interdentale rager met het juiste formaat. Aanvullend gebruik je producten die speciaal zijn bedoeld voor een betere bescherming van je tandvlees, zoals mondwater en tandpasta op basis van chloorhexidine. 


GUM Gingidex 0,06% Chloorhexidine Mondspoelmiddel

Verzacht ontstekingen, gaat bloedend tandvlees tegen, en zorgt voor een frisse smaak.


Problemen met tandvleespockets voorkom je door de juiste hygiënische gewoonten te ontwikkelen. Poets zorgvuldig je tanden en maak gebruik van mondwater, tandenstokers en ragers. Zo verwijder je overtollig tandplak en behoud je gezonde tanden en tandvlees.

Ontdek hoe je het beste uit je mondverzorgingsroutine haalt

De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en vervangt geen professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg altijd uw arts of apotheker als u gezondheidsproblemen heeft.

Gerelateerde artikelen