mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Aften: hoe kom ik eraan, hoe kom ik eraf?

Eén op de 5 personen krijgt te maken met aften. Aften zijn pijnlijke, open zweertjes die zich in het mondslijmvlies bevinden. Het mondslijmvlies is beschadigd waardoor de zenuwen bloot komen te liggen. Deze openliggende zenuwen veroorzaken de pijn.

Content

Aften komen voornamelijk voor op de tong, tandvlees, mondrand of aan de binnenzijde van de lip of wang. Ze zijn rond of ovaal, in het midden meestal wit, geel of grijs en hebben een opgezwollen rode rand. Aften hebben doorgaans een doorsnede van drie tot vier millimeter. Indien er sprake is van een grote aft dan kan deze een afmeting aannemen van wel 1 centimeter doorsnee.

Aften, mondwondjes en brandblaartjes

Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze het gevolg zijn van het herpes simplex virus (veroorzaker van een koortslip). Vaak betreft het een kleine aft die binnen enkele dagen tot twee weken verdwijnt. In sommige gevallen is er sprake van een grote aft. Deze zijn zeer pijnlijk, kunnen alleen of in paren voorkomen en het kan wel een paar weken tot enkele maanden duren voordat ze verdwijnen. Grote kans dat ze na genezing een litteken achterlaten.

Brandblaartjes vormen zich na het drinken van hete drank of het eten van heet of pittig voedsel.

Hoe kom ik aan aften?

Verschillende factoren spelen een rol in het ontstaan van aften.

·       Een besmetting met een virus of bacterie   

·       Verminderde weerstand

·       Vitaminetekort

·       Erfelijke factoren

·       Emotionele stress

·       Medicijngebruik

·       Slecht passend kunstgebit of beugel

·       Inname van heet of pittig voedsel en/of drank

·       Hormonale veranderingen (bijv. menopauze)

·       Hoeveelheid en kwaliteit van het speeksel

Hoe kom ik van aften af?

Een middel tegen de pijn van een aft is fijn om in huis te hebben. Voor mensen die er frequent last van hebben is dit zeker verstandig. Het middel helpt de pijn te verlichten en de genezing te versnellen. Er zijn producten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik bij aften. Te denken valt aan GUM® AftaClear voor onmiddellijke en langdurige pijnverlichting gedurende 2 tot 4 uur en een snellere genezing. Het vormt een dunne laag over de openliggende zenuw, waardoor de pijnprikkel niet meer wordt doorgegeven en de aft beter kan genezen. Zie het als een vloeibare pleister. Verkrijgbaar als spray, mondspoelmiddel en gel. Geef als tip mee het product 2 tot 3 maal per dag, na het eten te gebruiken. Niet eten of drinken gedurende 30 minuten na gebruik.


GUM® AftaClear Gel

  • Onmiddellijke en langdurige pijnverlichting gedurende 2 tot 4 uur
  • Effectief vanaf de eerste toepassing
  • Sneller herstel


Passend advies

Er zijn enkele algemene tips die iemand direct kunnen helpen, te weten:

·       Probeer niet aan de aft te komen. Als de aft kapot gaat, zullen de klachten verergeren.

·       Het is van belang goed te blijven poetsen. Ook al is dit pijnlijk.

·       Poetsen met een tandenborstel met zachte borstelharen kan daarbij helpen, evenals het gebruik van een tandpasta op basis van enzymen.

·       Vermijd pittig of zuur voedsel en drank. Indien dit niet mogelijk is of onvoldoende helpt, is naspoelen met water wellicht een uitkomst.

·       Probeer stress en (over-)vermoeidheid te voorkomen.

·       Een ander advies is te stoppen met roken. Hoewel direct na het stoppen het aantal aften waarschijnlijk zal toenemen, is het op de lange termijn gezonder voor het mondslijmvlies.

Door een aantal persoonlijke vragen te stellen, kom je tot een passend advies. Stel de volgende vragen:

·       Wat is de leeftijd van de gebruiker?

·       Hebt je soms of eerder met grote regelmaat last van aften?

·       Betreft het 1 aft per keer of is het een grote hoeveelheid?

·       Is het een grote of kleine aft?

·       Herken je jezelf in 1 of meerdere van de (bovengenoemde) factoren?

Op basis van de antwoorden kan een spray, mondspoelmiddel of gel van bijvoorbeeld GUM® AftaClear worden geadviseerd. Indien een (kleine) aft na 2 weken nog niet is verdwenen of als je met (grote) regelmaat last hebt van aften, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. In het gesprek met de huisarts kan meer duidelijkheid komen over de toedracht. Indien de hoeveelheid of kwaliteit van speeksel een rol speelt, is het verstandig om het speeksel door de tandarts te laten testen. Bij een slecht passende beugel of kunstgebit is het aan te raden naar de tandarts te gaan.

Gerelateerde artikelen