mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden of tandvlees? Tandgevoeligheid komt vaak voor en kan vervelend en ongemakkelijk zijn. Leer hoe je gevoeligheid beter kunt beheren.
Content

Heb je ooit last gehad bij het nemen van een slok koffie, het eten van een kom warme soep of koud ijs of simpelweg bij het inademen van koude lucht? Is tandenpoetsen of reinigen tussen tanden en kiezen soms pijnlijk?

Als je 'ja' hebt geantwoord op één van deze vragen, dan kun je last hebben van tandgevoeligheid.

Wat is tandgevoeligheid?Tandgevoeligheid is in feite een scherpe pijn in één of meer tanden.

Wat is de oorzaak van gevoelige tanden?

Tandgevoeligheid treedt op wanneer het oppervlak van de blootgestelde tandwortel is geïrriteerd door iets wat heet, koud of zuur is. 

Tanden zijn bedekt met een beschermende laag van glazuur, de sterkste stof in het lichaam. Deze beschermlaag loopt door onder de tandvleesrand, in het tandvlees. Het glazuurlaagje ter hoogte van de tandwortel is bijzonder kwetsbaar en kan na verloop van tijd slijten. Wat is dan de oorzaak van gevoelige tanden? Wanneer deze beschermende glazuurlaag verslijt wordt het dentine, het zeer gevoelige binnenste deel van de tand, blootgesteld.

Hete, koude of zure voedingsmiddelen kunnen dan via kleine kanalen in het dentine de zenuwen binnenin de tand bereiken en dit veroorzaakt de pijn.

Wat maakt dat tandglazuur slijt?

Tandglazuur kan door vele redenen, met inbegrip van zoete of zure voedingsmiddelen en dranken of zelfs door te hard tandenpoetsen, slijten. Dit is de reden waarom het heel belangrijk is om je tanden goed te poetsen.

Ouder worden heeft ook invloed op de mond. Met de tijd begint ons tandvlees te wijken en komen de wortels bloot te liggen, daar waar het beschermende glazuurlaagje extra gevoelig is.

Welke oplossingen zijn er als je gevoelige tanden hebt?

Als je last hebt van gevoelige tanden of tandvlees, gebruik dan een tandpasta met kaliumnitraat, een klinisch bewezen middel tegen gevoeligheid.  Er zijn ook mondspoelmiddelen die kaliumnitraat bevatten en die je kunt gebruiken voor extra bescherming.

Het is ook zeer belangrijk om een ultra zachte tandenborstel te gebruiken om verdere schade aan je tanden te voorkomen en ongemak te verminderen.

Vraag je tandarts om advies over wat de oorzaak van deze gevoeligheid is en hoe dit het beste kan worden behandeld. Ons GUM® SensiVital® assortiment is ontwikkeld voor dagelijkse verlichting en preventie van gevoelige tanden. Het versterkt de natuurlijke afweer van de mond, om tanden en tandvlees te helpen beschermen tegen externe irritaties en het natuurlijke proces van veroudering.

Lees onze tips over hoe je je tanden moet poetsen.


Gerelateerde artikelen