jun. 27, 2019 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hoe wordt chronische parodontitis behandeld?

Parodontitis, een vergevorderde tandvleesontsteking, is een veelvoorkomende aandoening. Veel mensen weten dat ze het onder de leden hebben, maar velen ook niet. Het behandelen van parodontitis is noodzakelijk om ernstige problemen te voorkomen. Zonder behandeling is het zelfs mogelijk je tanden verliezen. Wat is parodontitis precies en hoe behandel je chronische parodontitis? We vertellen er meer over in deze blog.

Content

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een aandoening die veel schade aanbrengt aan je gebit. In de basis is het een tandvleesontsteking, maar parodontitis gaat verder dan dat. Het kan zelfs vezels en kaakbot beschadigen.

Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën in tandplak. Die tandplak verandert door slechte mondverzorging in hard tandsteen dat zich stevig aan de tand nestelt. Over die tandsteen komt een nieuwe laag tandplak en dat proces blijft zich herhalen. Dit is het begin van ontstoken tandvlees. Als het tandvlees niet wordt behandeld, breidt de ontsteking zich uit naar onderliggend kaakbot. Het tandvlees maakt zich los van tanden en in de ontstane ruimte komt weer nieuwe tandplak. Uiteindelijk gaan vezels kapot en wordt het kaakbot afgebroken.

Symptomen van parodontitis

Parodontitis is in de beginfase moeilijk op te merken. Pas later worden de symptomen duidelijk. Later voel, zie en ruik je de aandoening. Je ruikt bijvoorbeeld een slechte adem, voelt de gevoeligheid van het tandvlees en voelt pijn tijdens het eten of tandenpoetsen. Nog later worden de symptomen nog duidelijker. Je voelt en ziet bloedingen, atrofie van het tandvlees en beweging van je tanden. Dit alles is het gevolg van parodontitis. 

Behandeling van parodontitis

Hoe parodontitis wordt behandeld, hangt erg af van de ernst. Wanneer de ziekte zeer ernstig is, kan zelfs een chirurgische behandeling van een tandarts-parodontoloog nodig zijn. Hij of zij verwijdert dan zieke weefsels. 

 

Parodontitis kan ook atrofie van het tandvlees veroorzaken, wanneer het zich van de tanden losmaakt. De behandeling van deze aandoening is moeilijk, en wordt vaak niet-chirurgisch gedaan. De arts verwijdert bijvoorbeeld tandsteen en strijkt het oppervlak van de wortels glad. Hier gaat echter wel een lange hersteltijd mee gepaard. 

Thuisbehandeling van parodontitis

Een behandeling tegen parodontitis vindt plaats in bij uw tandarts, er zijn geen huismiddelen om parodontitis te genezen. Er zijn wel oplossingen die u helpen de kans op parodontitis te verminderen. Zo kunnen kruidenbehandelingen, waaronder preparaten gemaakt van eikenschors, wortelstokken van de wateraardbei, salie of kamille, nuttig zijn. Salie is vooral geschikt omdat de extracten antibacterieel, ontstekingsremmend en schimmelwerend werken en bloedingen uit bloedvaten remmen.

Tijdens een behandeling van parodontitis is het nuttig om mondspoelingen te gebruiken die antibacteriële verbindingen bevatten.

Tandpasta voor parodontitis

Bij het kiezen van een tandpasta tegen parodontitis is het belangrijk in de gaten te houden of het product helpt om tandplak te verminderen, of het de groei van het tandvlees versterkt en bevordert, en of het antiseptische en antibacteriële eigenschappen heeft. Een goede tandpasta voor parodontitis mag absoluut geen SLS en alcohol bevatten. Die stoffen kunnen het tandvlees irriteren.


GUM Paroex Tandpasta 0,12% Chloorhexidine

Intensieve, antibacteriële tandpasta. Verzacht effectief ontstekingen en bevordert de revitalisering van het slijmvlies


De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te verspreiden en is geen vervanging voor een professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg altijd bij gezondheidsproblemen een arts of apotheker.

Gerelateerde artikelen