mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Wat is het verband tussen slaapstoornissen en mondgezondheid?

Iedereen ervaart af en toe een slechte nachtrust, samen met een slecht humeur, vermoeidheid en een gebrek aan focus de volgende dag. Als dit slechts incidenteel gebeurt, heeft dit op lange termijn geen grote gevolgen voor je gezondheid.

Content

Structurele slaapproblemen kunnen jouw gezondheid en algemeen welzijn echter wel ernstig schaden. Het verhoogt niet alleen het risico op ongelukken bijvoorbeeld op de weg door vermoeidheid. Verschillende ernstige medische aandoeningen worden ook geassocieerd met verminderde slaap en slechte slaapkwaliteit, zoals obesitas, hartaandoeningen, diabetes en mentale problemen, bijvoorbeeld angst of depressie. Er wordt nu gesuggereerd dat slechte slaap ook verband houdt met verschillende mondgezondheidsproblemen.

Wat betekent 'slechte slaap'?

Maar hoe definiëren we slechte slaap? Het is niet alleen een kwestie van niet lang genoeg slapen. De slaapkwaliteit is ook erg belangrijk. Dit wordt bepaald door aspecten zoals het vermogen om in slaap te vallen, de hele nacht in slaap te blijven zonder vaak wakker te worden en snel in slaap te vallen voor het geval je wakker wordt. Er zijn verschillende factoren die de slaapduur en slaapkwaliteit beïnvloeden, en een daarvan is onze mondgezondheid.

Een voorbeeld is obstructieve slaapapneu (OSA), als spieren in de keel ontspannen zijn tijdens de slaap. Als gevolg hiervan kan het zachte gehemelte, normaal ondersteund door deze spieren, de luchtwegen belemmeren. Dit veroorzaakt dan ademtekort en een gebrek aan zuurstof in het bloed. Wanneer je hersenen dit voelen, probeert het je luchtwegen te heropenen door je zo kort wakker te maken dat je het misschien niet eens merkt of onthoudt. Het voorkomt echter wel dat je de diepere slaapfasen bereikt die de slaapkwaliteit bepalen.

Een ander voorbeeld van hoe mondgezondheid jouw slaap kan beïnvloeden, is een droge mond. Droge mond kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld mondademen of ziekten zoals diabetes mellitus en het syndroom van Sjögren. Het is niet ongewoon dat mensen meerdere keren per nacht wakker worden door een onaangenaam gevoel van een droge mond. Soms kan een slokje water de klachten verlichten, maar in ernstige gevallen helpt dit niet. Een verstoord slaappatroon is het resultaat. Langdurigere oplossingen, zoals die van GUM® HYDRAL® kan iemand met een droge mond helpen beter te slapen.

Van tandenknarsen wordt ook gezegd dat het de slaap verstoort, naast dat het direct invloed heeft op jouw gebit. De spanning van de kaken breidt zich uit naar andere delen van het lichaam zoals het hoofd of de rug, waardoor je continue hoofdpijn en stijve schouders krijgt. Leren hoe je je kaken kunt ontspannen, een gebitsbeschermer dragen of innovatieve apparaten zijn enkele van de oplossingen. Het kan helpen bij het onder controle houden van dit probleem, waar meer dan 30% van de volwassenen wereldwijd last van heeft.

Een holistische benadering om goed welzijn te garanderen

Zoals we eerder hebben uitgelegd, kan een slechte slaap een grote invloed hebben op jouw algemene gezondheid en welzijn. Omdat slaap ook verweven is met mondgezondheid, moeten (huis-)artsen en tandartsen nauw samenwerken. Vanwege de regelmatige bezoeken en nauw patiëntcontact, zou de tandartspraktijk de ideale plaats kunnen zijn om slaapproblemen in een vroeg stadium te identificeren. Aan de andere kant moeten
(huis-)artsen tandartsen raadplegen als ze vermoeden dat de oorzaak van de slechte slaap van een patiënt te vinden is in de mond. Zoals vaak het geval is, kan een patiënt met slaapproblemen het meest profiteren van een holistische benadering.

SUNSTAR bevordert een gezonde levensstijl met betrekking tot mond- en lichaamsverzorging en voor gezondere leefruimtes die onze klanten helpen langer en gezonder te leven.

Gerelateerde artikelen