aug. 25, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Gevoelige tanden na vakantie: hoe kan dat?

De vakantie is voorbij en opeens voel je het: tandpijn. Een kloppende of zelfs zeurende pijn die maar blijft aanhouden. Mogelijk is stress de oorzaak van die pijn. Na een periode van ontspanning val je terug in je oude routine. Door een drukke agenda met werk, kinderen en andere verplichtingen ervaar je bovengemiddeld veel stress. En stress heeft invloede op je tanden en gebit. Lees in deze blog hoe dat zit.

Content

De invloed van stress op je tanden en gebit

Stress is van oudsher ons overlevingsmechanisme. Als je in gevaar bent, maakt je lichaam zichzelf klaar om te vluchten of te vechten. Dat doet het door adrenaline en cortisol aan te maken. Deze hormonen hebben ieder op een eigen manier invloed op je tanden:

  • Dankzij adrenaline gaat je hartslag omhoog, je spieren spannen aan, je ademhaling versnelt en je wordt bovengemiddeld alert. Je hoort beter, ziet beter en voelt beter. Dat maakt dat een klein pijntje ineens voelt als een hevige steek. Zoals bij een gevoelige tand. Waar je in ontspannen toestand niets voelt, komt de pijn met stress dubbel zo hard aan.

  • Door de aanmaak van cortisol stijgt je bloedsuiker en versnelt je stofwisseling. Het zorgt ervoor dat je langdurig met stress kan omgaan. Zodat je niet maar 30 seconden, maar 3 minuten zou kunnen sprinten als je op de vlucht bent. Alleen tast cortisol je immuunsysteem aan. En daar profiteren slechte bacteriën van. Ze dringen je lichaam zonder problemen binnen, waardoor de kans op tandvleesontsteking, en dus gevoelige tanden, toeneemt.

Knarsetanden

Ook in de nacht heeft stress invloed op de gezondheid van je tanden. Door stress kun je in je slaap tandenknarsen. Daardoor slijt je glazuur van de tanden en komt tandbeen bloot te liggen. Bovendien kun je door tandenknarsen last krijgen van tandvleesproblemen, nekpijn en hoofdpijn.

Wat te doen tegen stress na vakantie?

Na de vakantie liggen stapels werk op je te wachten, zoals een berg was of een hoop e-mailtjes. Die werkzaamheden halen je direct uit je vakantiegevoel, terwijl je dát juist moet voorkomen. Pak dus niet alle klusjes in één keer op, maar bouw het geleidelijk op. Door al voor je vakantie hier rekening mee te houden, help je jezelf goed op weg. Zorg dat je huis schoon is als je vertrekt, laat collega’s ook in de eerste week na terugkomst nog werkzaamheden voor je overnemen en plan je avonden niet helemaal vol.

Gerelateerde artikelen