aug. 04, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Welk mondwater is het best voor jouw gebit?

Ondanks dat het tandenpoetsen niet kan vervangen, wordt mondwater steeds populairder. Het is makkelijk te gebruiken, verfrist je adem en/of verwijdert de tandplak waar je met je tandenborstel niet bij kan. Maar welke soort mondwater is het meest effectief voor jouw gebit?

Content

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van je behoeften. Wil je alleen een frisse adem? Of heb je behoefte aan een oplossing tegen bijvoorbeeld bloedend tandvlees? Aan de hand van die behoefte is het eenvoudig de beste keuze te selecteren.

Standaard mondwater

De meeste standaard mondwaters bevatten enkel ademverfrissende ingrediënten. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze alleen nuttig zijn voor een extra frisse mond na het poetsen. Maar voor extra reiniging of bescherming is deze variant niet geschikt.

Mondwater met chloorhexidinegluconaat

Als je een tandvleesaandoening hebt of een specifieke tandheelkundige behandeling ondergaat, is de kans op ontstekingen in het gebit groot. Chloorhexidine is een antibacterieel middel dat de kans op ontstekingen vermindert. Mondwater met chloorhexidine is in dat geval een goede keuze. Houd er wel rekening mee dat chloorhexidine verkleuring van de tanden en een slechte adem kan veroorzaken.Mondwater met fluoride

Fluoride is bewezen effectief tegen tandbederf. Dat komt omdat het je tandglazuur versterkt. Mondwaters met fluoride geven daarom extra bescherming tegen etensresten. De vraag is echter of het ook effect heeft voor jouw gebit. De meeste tandpasta’s bevatten namelijk al fluoride. Heb je snel last van gaatjes? Of heb je een beugel? Dan is mondwater met fluoride een goede toevoeging.

Let op: slik mondwater met fluoride niet door.

Mondwater tegen aften

Aften en mondwondjes zijn ontstekingen die pijnlijk en irritant kunnen aanvoelen. Er zijn mondwaters die deze pijn verlichten en zelfs verspreiding voorkomen. Bovendien bevatten deze varianten hyaluronzuur om weefsel sneller te laten herstellen.Mondwater zonder alcohol

De meeste mondwaters bevatten alcohol. Het is een belangrijk ingrediënt voor het beste resultaat. Maar als je gevoelige tanden of tandvlees hebt, kan mondwater met alcohol erg pijnlijk zijn. Voor hen is er mondwater zonder alcohol. Het bestaat uit ingrediënten die zacht en helend werken.

Benieuwd welk mondwater geschikt is voor jouw gebit? Vraag je tandarts of mondhygiënist voor persoonlijk advies.


#Tandheelkunde #Mondverzorging rituelen #Gezond tandvlees

Gerelateerde artikelen