mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Heeft je kind diabetes, volg deze 7 tips om hem of haar te ondersteunen

Ouders spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen met diabetes om hen, stukje bij beetje, voldoende zelfstandig te maken, passend bij de leeftijd van het kind. 

Content

Aan het begin moet je hem/haar begeleiden in alle dagelijkse routines en uitleggen wat ze in iedere situatie moeten doen. Na een tijdje zal je zien hoe volwassen je zoon (of dochter) is geworden in het leiden van een normaal leven met diabetes.

De steun van de ouders zal echter altijd een fundamentele pijler blijven in het leven van de kinderen. En om alles goed op orde te hebben, raden wij je aan deze zeven tips te volgen:

1. Een positieve houding

Behoud een positieve houding ten opzichte van diabetes. Dat zal je kind helpen om zelfstandig om te gaan met de situatie en om niet de moed te verliezen wanneer het even een moeilijke periode is.

2. Zorg voor een goed medisch team om je heen

Vind een medisch team waarbij jij je comfortabel voelt en met wie je een vertrouwensrelatie hebt. Het zal je het vertrouwen geven je twijfels of vragen te bespreken als ze in je hoofd opborrelen.

3. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen wanneer je af moet wijken van je gebruikelijke routine

Wanneer je op reis gaat, een bergwandeling gaat maken, gaat sporten of je dagelijkse routine gaat wijzigen, probeer je dan mentaal voor te bereiden zodat je kunt anticiperen op situaties die zich voor kunnen doen.

4. Verander de voeding van het hele gezin

Pas het dieet van de hele familie aan zodat je kind zich comfortabel voelt en niet ziet dat zijn/haar eten van die van anderen verschilt.

5. Bezoek regelmatig de tandarts / mondhygiënist

Een bezoek aan de tandarts / mondhygiënist kan een lage bloedglucose onthullen wat kan duiden op te weinig controle over de diabetes. De tandarts / mondhygiënist zal ook uitleggen hoe de mond van je kind het beste verzorgt kan worden, zodat diabetes niet schadelijk is voor zijn/haar mondgezondheid.

6. Zorg voor een plan bij risicovolle situaties

Weet hoe je moet handelen in het geval van hypoglykemie of hyperglykemie. Houd altijd de snelle suikers en insuline op dezelfde plaats. Sla alarmnummers in je mobiele telefoon op onder 'speed dial'. Weet welk medisch centrum het dichtst bij huis, de school en bijvoorbeeld de sportvereniging je kind is.

7. Zoek mensen in dezelfde situatie

Lid worden van verenigingen of groepen die met dezelfde situatie te kampen hebben, maakt het makkelijker om kennis uit te wisselen en kan helpen in moeilijke situaties en bij emotionele momenten.

Met deze tips zal je je kind helpen om te gaan met een leven waarin diabetes een rol speelt.

Gerelateerde artikelen