mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Het (eerste) tandartsbezoek

Content

Tips tegen angst voor de tandarts

Stel je kind gerust

Eventuele angst voor de tandarts ontwikkelt zich bij een kind in eerste instantie door overdracht van anderen (bijv. ouders).

Leesboekjes

Ter voorbereiding op het bezoek kan het helpen om er samen met je kind over te praten of te lezen. In de bibliotheek zijn over dit onderwerp zeker boekjes te vinden. Kijk wat past bij de belevingswereld van je kind. Wees eerlijk en verzin geen fabels.

Positieve houding

Toon enthousiasme voor het bezoeken van de tandarts. Kinderen willen graag het gedrag van volwassen imiteren en houden van complimenten.

Knuffel mee

Voor de jongsten is het idee om hun knuffel of favoriete pop mee te nemen uitstekend: het zal hen troosten om niet “alleen” te zijn tijdens de afspraak. Voor de oudere kinderen is het luisteren naar muziek een goede manier om te ontspannen, wat ook het geluid van de machines dekt.

Betrek de tandarts erbij

Vraag de tandarts of hij kan uitleggen wat er gaat gebeuren. Hij is gewend om op rustige toon te praten en in gemakkelijke woorden uit te leggen. Een kind wil serieus genomen worden en de tandarts kan inschatten welke woorden passen bij de leeftijd van je kind.

Wat ouders verder kunnen doen

Het kan helpen om de controle afspraak van jezelf tegelijk te plannen met die van je kind.

Ondanks al deze tips en adviezen, is het mogelijk dat een kind tijdens de behandeling echt bang is. Neem deze angsten niet licht op: het kan het vertrouwen wegnemen. Neem de tijd om er met de tandarts (en je kind) over te praten.

Gerelateerde artikelen