sep. 15, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hand-voet-mondziekte: wat is het en hoe herken je het?

Een beetje koorts, keelpijn en overgeven. Menig kind heeft er wel eens mee te maken en vaak gaat het vanzelf over. Mogelijk heeft het kind hand-voet-mondziekte, een virus dat besmettelijk is. In dit artikel vertellen we hoe je de ziekte herkent, hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

Content

Wat is hand-voet-mondziekte?

Hand-voet-mondziekte is een besmettelijke ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Het is meestal een onschuldige ziekte, aangezien slechts 1 op de 10 personen er echt ziek van wordt. Vaak zijn dat kinderen van 10 jaar of jonger. Zij krijgen last van pijnlijke blaasjes in de mond, aan de handpalmen en aan de voetzolen. In Nederland steekt het virus met name aan het eind van de zomer en herfst op. Na een besmetting ben je vaak immuun voor het virus.

Wat zijn de symptomen van hand-voet-mondziekte?

De klachten van de ziekte beginnen vaak met koorts, verkoudheid en buikpijn. Overgeven, hoofdpijn, diarree en een gebrek aan eetlust gaan daar regelmatig mee gepaard. Na 12 tot 36 uur komen de eerste herkenbare symptomen. In de mond vormen zich kleine, rode vlekjes en blaasjes. Als deze kapot gaan, ontstaan ontstoken wondjes. Dit kan pijn doen en bemoeilijkt eten en drinken. Daarna worden (soms enkele) rode vlekken en blaasjes ook zichtbaar op de handpalmen en aan de onderkant van de voet. In uitzonderlijke gevallen kunnen zelfs nagels loslaten.

Hoe wordt hand-voet-mondziekte overgedragen?

Hand-voet-mondziekte wordt veroorzaakt door een virus en is daardoor erg besmettelijk. Een besmetting gaat via:

  • vocht uit de blaasjes;

  • via de lucht, door hoesten of niezen;

  • via ontlasting, door een vieze toiletbril, spoelknop of andere voorwerpen;

  • via voorwerpen als speelgoed, telefoon of deurklinken.

Na besmetting duurt het gemiddeld 3 tot 6 dagen voordat de eerste klachten komen. In die tijd ben je zelf al besmettelijk. Ook wanneer de klachten voorbij zijn, ben je nog enkele weken besmettelijk.

Hoe genees je van hand-voet-mondziekte?

Er bestaan geen medicijnen tegen de hand-voet-mondziekte. Luister daarom vooral naar je lichaam. De pijnlijke blaasjes verdwijnen gemiddeld na een week, na twee weken ben je genezen. Het helpt om voldoende te drinken (geen zure dranken), een paracetamol te slikken en extra te letten op hygiëne. Kinderen hoeven niet thuis te blijven tijdens ziekte. Hij,zij heeft namelijk al andere kinderen besmet voordat de klachten opkwamen. Licht de schoolleiding wel in.

Heeft hand-voet-mondziekte gevolgen voor zwangerschap?

Hoewel de hand-voet-mondziekte over het algemeen voorkomt bij jongere kinderen, kan je ook op latere leeftijd te maken krijgen met het virus. Ook als je zwanger bent. Maak je je dan geen zorgen. Het virus is niet gevaarlijk voor je kind.


#Gezond leven #Kinderen #Verbinding van mond en lichaam

Gerelateerde artikelen