mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Feiten en fabels over orthodontie

Content

Orthodontie

Orthodontie is een tandheelkundige behandeling die voor zowel esthetische als functionele doeleinden wordt gebruikt. Het maakt het mogelijk om tanden en kiezen weer recht te zetten en ongemakken bij bijten of kauwen op te lossen.

Als gevolg van de verbeterde technologie en evolutie in behandelingen kiezen steeds meer mensen, ongeacht de leeftijd, voor een orthodontische behandeling om een gezonde en mooie glimlach te krijgen.

E zijn verschillende soorten en afhankelijk van de situatie zal de ene of de andere worden gebruikt:

  • vaste orthodontische apparatuur 
  • verwisselbare apparatuur 
  • die bestemd zijn voor esthetische doeleinden

Feiten en fabels

Hier zijn de zeven meest voorkomende feiten en fabels die wij horen:

1. Orthodontie is uitsluitend bestemd voor esthetische doeleinden: fabel.

Het verbetert niet alleen de esthetiek van de mond, maar helpt bij het rechtzetten van de tanden en om problemen te verhelpen, zoals bijvoorbeeld crowding of slecht passende kiezen. Wanneer je voedsel nuttigt, dan kauw je en dan is het belangrijk dat tanden en kiezen goed op elkaar passen.

2. Tijdens de behandeling kan ik niets eten dat ik lekker vind: fabel.

Het dragen van orthodontische apparatuur weerhoud je niet van het genieten van eten. Echter hard voedsel moeten in kleine stukjes worden gesneden en kleverig snoepgoed, zoals dropjes en toffees, kun je beter niet eten om te voorkomen dat je beugel kapotgaat.

3. Er bestaat geen perfect moment om een beugel te dragen: feit.

Hoewel het normaler lijkt voor kinderen en jongeren dan voor oudere mensen, kan een behandeling op elke leeftijd worden gestart. Voor kinderen is het belangrijk op het juiste moment te beginnen in verband met de groei. Als je je tandarts / mondhygiënist regelmatig bezoekt, zullen zij je begeleiden en doorverwijzen naar een orthodontist wanneer de tijd rijp is.

4. Als je na een behandeling geen retentiemiddelen gebruikt, dan kunnen je tanden weer terug gaan naar de oude stand: feit.

Zodra de orthodontische behandeling is voltooid, is een retentie fase noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de tanden niet verplaatsen. Om de bepaalde positie (van de tanden) te behouden, is het belangrijk dat je de retentiebeugel gebruikt, zoals aanbevolen door de orthodontist. Retentiebeugels kunnen in de vorm van een spalk of een plaatje permanent of tijdelijk worden geplaatst. De orthodontist zal nagaan wat voor jou de passend is.

5. Orthodontische behandelingen duren soms erg lang: feit.

De duur van de behandeling hangt af van de behoefte van een patiënt. Er zijn behandelingen die na 12 maanden zijn voltooid en andere behandelingen kunnen 24 tot 36 maanden duren.

6. Tijdens de behandeling moet je je mond extra goed verzorgen: feit.

Wanneer je een beugel of andere orthodontische apparatuur draagt, is extra aandacht voor het reinigen van tanden en tandvlees noodzakelijk. Vooral wanneer je vaste apparatuur draagt, zullen voedselresten zich gemakkelijk kunnen ophopen.

Wij raden het gebruik van interdentale ragers aan en deze regelmatig in te zetten voor het verwijderen van tandplak en voedselresten. Afhankelijk van het soort orthodontische apparatuur, kan een oplossing worden gekozen. Bekijk de oplossingen van GUM® ORTHO, producten speciaal ontwikkeld voor dragers van orthodontische apparatuur.

Wij wensen je een goede orthodontische behandeling en een gezonde glimlach, voor tijdens en erna!

Gerelateerde artikelen