mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Help! Heeft mijn baby spruw?

Pasgeboren baby’s zijn nog druk bezig om hun weerstand op te bouwen. Dit maakt ze vatbaar voor bacteriën en schimmels. 

Content

Zo ook de gistachtige schimmel Candida Albicans. Dit onschuldige kwaaltje komt vaak voor bij baby’s jonger dan 6 weken. Het kan zowel voorkomen bij baby’s die borstvoeding krijgen, als bij baby’s die flesvoeding krijgen. In dit artikel leggen we uit hoe je deze schimmel bij jouw kindje herkent en wat je ertegen kunt doen. 

Hoe herken ik spruw bij mijn baby?

Spruw herken je vaak het beste door een witte aanslag op de tong van je baby. Deze is niet weg te vegen. Daarnaast kun je spruw herkennen aan (een van) de volgende symptomen:

  • Kleine witte plekjes in de mond, bijvoorbeeld op de tong, aan de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte.

  • Rode verkleuringen op het mondslijmvlies.

  • Een glans op de lippen.

Soms is er zelfs niets te zien, maar laat een baby de tepel frequent los of hapt moeilijk aan. Dit geldt hetzelfde voor flesvoeding. Bovendien kan de aanslag jeuk en pijn veroorzaken. Mogelijk huilt je baby daardoor tijdens de voeding of wil zij of hij daardoor niet graag drinken. Ook hebben sommige baby’s last van luieruitslag. Dit wordt door dezelfde schimmel veroorzaakt. 

Wat is de oorzaak van spruw?

Hoewel niet alle baby’s last van spruw krijgen, is het een veelvoorkomend kwaaltje bij jonge baby's. Al tijdens de bevalling kan een baby besmet raken met Candida. Ook kan de gistachtige schimmel aanwezig zijn op een tepel, vinger of voorwerp. Volwassenen dragen het vaak ongemerkt bij zich, omdat het zelden klachten geeft. Slechts in enkele gevallen ontwikkelt het zich bij volwassen tot een mondschimmel.

Wat kan ik doen voor mijn baby?

In de meeste gevallen gaat spruw vanzelf over, zonder medicatie. Goede hygiëne is hierbij ontzettend belangrijk, want de Candida-gist groeit goed in moedermelk en is erg besmettelijk. Om ervoor te zorgen dat jij en je baby elkaar niet opnieuw blijven besmetten, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Kook flesjes en spenen dagelijks uit en bewaar ze schoon en droog.

  2. Was geregeld je handen. Voor en na het voeden, maar ook na ieder toiletbezoek en het verschonen van luiers.

  3. Was voor en na de voeding je tepels met lauw water.

  4. Laat je tepels na het voeden en wassen goed drogen, voordat je een beha aantrekt. 

  5. Gebruik schone droog kompressen om de huid goed droog te houden. 

  6. Was handdoeken, beha’s en spuugdoekjes op 60 graden.

Wanneer is verdere behandeling nodig?

kindje de fles of tepel vaak los? Ga dan naar de huisarts. Die kan een schimmelwerend middel voorschrijven. Met deze behandeling ga je door tot een week nadat de vlekjes in de mond van je kindje zijn verdwenen. 

Heb je als moeder last van witte puntjes op de tepel, tepelkloven of een glimmende of schilferige huid van het tepelhof? Dan is dit een teken van Candida. Je kunt hiervoor miconazol gebruiken om de tepels mee in te smeren. Ga je borstvoeding geven? Was dan met lauw water alle crème goed weg. De totale behandeling duurt even lang als de behandeling van je kindje. Zo voorkom je dat je elkaar opnieuw besmet.

 

De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en is geen vervanging voor een professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een arts of apotheker.

 

Gerelateerde artikelen