mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Waarom zou ik tussen mijn tanden reinigen?

Wat er tussen je tanden gebeurt, kan jouw mondgezondheid en algemene gezondheid ernstig beïnvloeden
Content

Waarschijnlijk poets je je tanden twee keer per dag en dat is geweldig. Dit is belangrijk om ze schoon en gezond te houden. Maar hoe zit het met die gebieden van jouw gebit die je niet ziet? Lees verder om erachter te komen waarom ze dezelfde hoeveelheid zorg en aandacht verdienen.

Ik poets mijn tanden twee keer per dag. Is dat genoeg?

UITSTEKENDE VRAAG! HELAAS, HET ANTWOORD IS NEE ...

Wanneer je jouw tanden poetst, poets je de buitenkant, binnenkant en de kauwvlakken. Vaak zonder erbij na te denken. Maar hoe zit het met de ruimtes tussen je tanden en kiezen? Tanden en kiezen hebben in totaal vijf oppervlakken. Drie ervan zijn zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk met een tandenborstel en twee ervan niet.

Na het eten of drinken kunnen voedselresten achterblijven in je mond. Met name tussen tanden en kiezen, daar waar het moeilijk is ze met een tandenborstel te verwijderen. Deze interdentale ruimtes kun je niet zien, maar moeten juist goed worden gereinigd. In feite verdienen deze ruimtes net zoveel zorg en aandacht als de rest van je gebit.

Voedselresten tussen je tanden en kiezen zullen bijdragen aan de opbouw van tandplak. Tandplak vormt zich wanneer bacteriën en het afval dat ze produceren, voedselresten en speeksel samen een biofilm vormen. Deze lichtgele en kleverige laag hecht zich aan het tandoppervlak, met name tussen de tanden en kiezen. Als je de tandplak niet verwijdert, zal het verkalken en veranderen in tandsteen - een donkerdere en veel hardere laag - die alleen door een tandarts of mondhygiënist kan worden verwijderd [2]. Deze ophoping maakt het voor nieuwe bacteriën en voedselresten gemakkelijker zich aan de tandoppervlak te hechten, waardoor het bijdraagt aan verdere vorming van tandplak [3].

Door niet tussen je tanden en kiezen te reinigen, breng je jouw mondgezondheid in gevaar.

Wat als ik niet tussen mijn tanden en kiezen reinig?

MISSCHIEN BIEDT IEMAND JE DAN EEN PEPERMUNTJE AAN!

Slechte adem, ook bekend als halitose, is een van de vele gevolgen van tandplak. In feite is slechte mondhygiëne een van de belangrijkste oorzaken van slechte adem [4]. Als je voedselresten en bacteriën niet verwijdert, met name tussen je tanden en kiezen, zal voedsel gaan rotten en een vieze geur produceren [5]. Naast slechte adem kan tandplak invloed hebben op het uiterlijk van je tanden. Door de ophoping van tandplak kunnen je tanden er geel uitzien. Ook kunnen zuren in de tandplak het glazuur eroderen, waardoor er vieze vlekken op het tandoppervlak ontstaan. Dagelijks reinigen tussen je tanden en kiezen kan van grote belang zijn bij het voorkomen van dit soort problemen.

JE CREËERT DE PERFECTE OMSTANDIGHEDEN VOOR TANDVLEESAANDOENINGEN EN VERDERE COMPLICATIES

Je zou het niet denken, maar die kleine verborgen ruimtes tussen je tanden en kiezen kunnen veel schade in je mond veroorzaken. Het is dé plek voor opeenhoping van voedselresten en bacteriën. Als je ze niet actief verwijdert, blijven ze daar lekker zitten en vormen ze tandplak. Deze tandplak kan jouw gebit beschadigen, mogelijk gaatjes [7] en gevoeligheid veroorzaken [8], maar heeft ook ernstige gevolgen voor de gezondheid van jouw tandvlees. De bacteriën in tandplak laten toxines vrij die [9] tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken .

Terwijl de tandplak zich langs de tandvleesrand ophoopt, kunnen deze toxines gemakkelijk contact maken met het mondweefsel en er binnendringen. Het tandvlees kan geïrriteerd raken en een ontsteking veroorzaken [10]. Dit staat bekend als gingivitis, milde vorm van  tandvleesontsteking [11]Deze vorm treft tot 90% van de volwassenen wereldwijd [12], afhankelijk van de exacte definitie ervan. Symptomen zijn gevoeligheid, zwelling en/of bloeding bij het reinigen tussen tanden en kiezen [13].

Door niet tussen je tanden en kiezen te reinigen, leg je de basis voor dit soort problemen. Voor je het weet, veranderen de stukjes voedsel en bacteriën in tandplak, waarbij ze het tandvlees en het gebit beschadigen. Het goede nieuws is dat je gingivitis onder controle kunt houden en kunt verhelpen met goede mondverzorging en met dagelijks tussen je tanden en kiezen te reinigen [14].

Als je geen actie onderneemt, kan gingivitis verergeren tot parodontitis, wat ook verband houdt met je algemene gezondheid [15]. Deze ernstige vorm van tandvleesontsteking betreft ook bot- en weefselverlies rond de tanden [16]. Chronische ontsteking zal leiden tot terugtrekkend tandvlees waardoor zogenaamde “pockets” worden gevormd welke besmet kunnen raken [17]. Als de infectie zich onder de tandvleesrand verspreidt, wordt het immuunsysteem van het lichaam geactiveerd. In combinatie met bacteriële toxines kan deze immuunreactie leiden tot afbraak van bot en weefsel [18]. Wanneer dit gebeurt, is professionele interventie nodig om verergering tegen te gaan en tandverlies te voorkomen [19].

Als tandvlees in gevaar komt, is het niet langer in staat om een barrière tegen schadelijke bacteriën te vormen. Hierdoor zal het voor schadelijke bacteriën gemakkelijker worden om de bloedbaan terecht te komen en zich in de rest van het lichaam te verspreiden. Hier kunnen ze ontstekingen veroorzaken en loop je het risico op de ontwikkeling van systemische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en een beroerte [20]. Door een goede  mondgezondheid, help je ook jouw algehele gezondheid te beschermen [21].

Hoe begin je met interdentale reiniging?

EENVOUDIGE STAPPEN OM EEN COMPLETE ROUTINE TOT STAND TE BRENGEN

Het is belangrijk om klein te beginnen. Dit doe je door stap voor stap een routine in jouw dagelijkse gewoonten te passen. Dit betekent dat je een methode kiest die het beste voor jou werkt. Je zou bijvoorbeeld, als je flossen lastig vindt, voor een ander interdentaal product kunnen kiezen. Wat dacht je van een rubberen tandenstoker of interdentaal borsteltje? Tenzij je zeer smalle interdentale ruimten hebt, zijn beide producten bewezen effectiever dan floss voor het verwijderen van tandplak [22]. Rubberen tandenstokers zijn meestal favoriet omdat ze echt gemakkelijk zijn in gebruik eigenlijk best fijn aan voelen - ze masseren zelfs het tandvlees!  Veel mensen worstelen met het reinigen van de achterste kiezen. Als dit het geval is, probeer dan een interdentaal product met een buigbare hals of een ergonomische vorm om je hierbij te helpen.

Het kiezen van de juiste maat zal interdentale reiniging ook een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken. Het product moet goed passen, zo precies mogelijk. Als je merkt dat je moet forceren om in de ruimte te komen, kies dan voor een kleinere maat. Al onze interdentale producten zijn er in verschillende maten, zodat je de perfecte maat(en) voor jou kunt vinden. Als je tanden echt strak op elkaar staan, kan een fijne floss een goede optie zijn.

DOE HET ELKE DAG!

Of je nu liever een rubberen tandenstoker of interdentaal borsteltje gebruikt, of een combinatie, het belangrijkste is om elke dag tijdens de poetsbeurt ook tussen tanden en kiezen te reinigen. Trouwens, veel mensen doen het liever 's nachts, vlak voordat ze naar bed gaan. Als het moeilijk is om de routine vast te houden, zou je kunnen proberen om het interdentale product naast jouw tandenborstel te bewaren om je eraan te herinneren. Als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier van interdentale reiniging gedurende de dag, denk dat aan de vele on-the-go oplossingen. Voor meer informatie over hoe je tussen tanden en kiezen moet reinigen, bekijk dan onze video. Zorg ervoor dat je ook twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor professionele reiniging gepersonaliseerde zorg.

BLIJF GEZOND EN BESCHERM JOUW TANDVLEES EN TANDEN TEGEN TANDPLAK OP 360°

1. Verborgen interdentale ruimtes zijn de ideale plek voor tandplak en voedselresten. Zorg ervoor dat je ten minste eenmaal per dag tussen tanden en kiezen reinigt met een rubberen tandenstoker of interdentaal borsteltje.

2. Na verloop van tijd kan tandplak het risico op ontwikkeling van ernstige systemische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en beroerte, verhogen. Het kan ook een bestaande aandoening verergeren, zoals diabetes. Hoe beter je jouw mondgezondheid beschermt, hoe beter je jouw algehele gezondheid beschermt. Door elke dag je tanden te poetsen en interdentaal te reinigen zorg je voor beide!

3. Als je tandplak niet verwijdert, zal het uiteindelijk in tandsteen veranderen en dit kan alleen door een professional worden verwijderd. Bezoek jouw tandarts of mondhygiënist ten minste twee keer per jaar voor persoonlijke zorg en een professionele reiniging.

Gerelateerde artikelen