jun. 14, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

De verborgen risico's van tandsteen opbouw

Onlangs hebben we een aantal redenen besproken waarom het een goed idee is om aandacht te besteden aan de opbouw van tandplak. die zachte en kleverige stof die een laag vormt op het oppervlak van onze tanden en gek kan voelen tegen onze tong. Wanneer je tandplak niet verwijdert, kan dit leiden tot fundamentele problemen, en waarschijnlijk heeft jouw tandarts het hier ook weleens over gehad. Laten we eens kijken naar een aantal van de minder voor de hand liggende risico's van tandsteen en waarom het zo belangrijk is om veel aandacht te besteden aan dit aspect van jouw mondgezondheid.

Content

De langetermijnrisico's van de opbouw van tandsteen

De mogelijke gevolgen van tandplak gaan verder dan slechte adem en verkleurde tanden. Wanneer het laagje tandplak achter blijft in de mond na reiniging gaat het door de mineralen in je speeksel verharden. Het resultaat is het ontstaan van tandsteen, dat al binnen 24 tot 48 uur van tandplak tot tandsteen kan verkalken. En dit is helaas niet zelf te verwijderen. Wanneer tandplak opbouwt, kan het structurele verzwakking van de tanden veroorzaken. Het resultaat is tandbederf, ook wel cariës genoemd. Als tandplak te lang blijft zitten, kan het uitharden naar tandsteen. Daarnaast zorgt het voor ongewenste effecten zoals een slechte adem  en tandverkleuring. Maar het kan ook grote gevolgen hebben voor je mond- en algehele gezondheid. De grootste problemen als gevolg van tandplak en tandsteen hebben we hieronder op een rijtje gezet:

Tandbederf

Dit is een van de meest voorkomende en herkenbare mondgezondheidsproblemen als gevolg van tandplak. Tandbederf treedt op wanneer ons tandglazuur beschadigd raakt en afbreekt. In dit geval als gevolg van zuren geassocieerd met tandplak en de bacteriën. Het is heel belangrijk om dit te voorkomen. Want zodra er een holte ontstaat als gevolg van tandbederf kan dit niet worden teruggedraaid, alleen gestopt en behandeld worden.

Tandvleesziekten

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Wanneer tandplak zich opbouwt, irriteert dit het deel van je tandvlees rond de basis van je tanden, bekend als de gingivale marge. Symptomen van gingivitis zijn roodheid, zwelling, pijn en bloedingen. Dit kan leiden tot een ernstige vorm van tandvleesaandoeningen: parodontitis, die de diepe structuren van de tanden ondersteunt. Het kan zelfs leiden tot tandverlies.

Tanden verliezen

Dit is natuurlijk het laatste wat je wil, en komt gelukkig niet zo vaak voor als de gevolgen hierboven. Maar als je niks laat doen aan tandsteen of andere tandvleesaandoeningen, heeft dit ernstige problemen voor je mondgezondheid tot gevolg, tot het punt van tandverlies. 

Algemene gezondheidsproblemen

De impact van mondgezondheid beperkt zich niet tot in je mond. Het is ook een belangrijk onderdeel van je algemene gezondheid en welzijn 1]. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bacteriën en ontstekingen in de mond verbonden zijn met medische aandoeningen [2] waaronder hart- en vaatziekten, dementie en diabetes. Hoe deze ontstaan? Door de opbouw van tandsteen en tandplak. Dit punt wil je natuurlijk niet bereiken.

Hoe voorkom je de opbouw van tandsteen?

  • Poets je tanden ten minste twee keer per dag, met behulp van een tandenborstel die het beste past bij jouw behoeften. Om de gebieden in en tussen je tanden en onder de gumline te bereiken kun je het beste een tandenborstel met zachte haren gebruiken. 

  • Gebruik floss, picks, interdentale borstels en tandheelkundige apparaten elke dag om tussen je tanden schoon te maken. 

  • Na het reinigen van alle vijf oppervlakken van je tanden, spoel je mond uit met een antibacteriële was om zo veel mogelijk tandplak te verwijderen. 

  • Bezoek jouw tandarts om de zes maanden voor een routine-check-up. Praat over je routine en vraag hem/haar eventueel om een goede manier van mondzorg uit te leggen.   

Kortom: preventieve mondzorg thuis gaat een lange weg. Door goed je tanden te poetsen en ook de minder makkelijk bereikbare plekken op en rondom je tanden schoon te houden, voorkom je tandsteen. Blijf gemotiveerd om je mondzorg routine iedere ochtend en avond goed uit te voeren en bezoek ieder half jaar de tandarts. Zo blijf je genieten van een mooie glimlach.



Gerelateerde artikelen