mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Effecten van corona op de mondgezondheid

In de strijd tegen corona gelden van tijd tot tijd de nodige maatregelen, om de verspreiding van het virus te verminderen. Winkels gaan eerder dicht, we minderen onze bezoeken buitenshuis en op veel plekken dragen we een mondkapje. Als gevolg neemt het aantal contactmomenten aanzienlijk af. We zien hierdoor ook dat mensen terughoudender zijn om hun tandarts te bezoeken. Welke effecten de pandemie heeft op de mondgezondheid zochten wij voor je uit. 

Content

Aantal tandartsbezoeken daalde flink uit angst voor coronabesmetting

Tijdens de coronapandemie daalde het aantal tandartsbezoeken flink. Waar in het eerste kwartaal van 2020 nog zo’n 18% de tandarts bezocht, daalde dat aantal in het tweede kwartaal naar 11% [1]. 1 op de 4 mensen stelden het bezoek uit vanwege de pandemie of uit angst op een coronabesmetting. Met name bij jonge mensen, tussen 18 en 34 jaar, zat die angst er goed in. 21% van hen gaf aan de tandarts pas te bezoeken na vaccinatie. Dit heeft negatieve gevolgen op de mondgezondheid, erkende zo’n 47% in deze leeftijdsgroep. Niet alleen op hun eigen tanden en kiezen, maar ook op die van hun kinderen. Uit deze groep jonge ouders wil 1 op 6 dat hun kinderen pas na vaccinatie weer naar tandarts gaan [2]

Het uitstellen van een tandartsbezoek verergert mogelijk tandheelkundige klachten. Een tandarts helpt je om tijdig de eerste tekenen van tandvleesontsteking, tanderosie of andere problemen te signaleren. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans is om de schade te herstellen en verergering te voorkomen. Gelukkig biedt de huidige vaccinatiegraad [3] goede hoop dat mensen weer terugkomen bij hun tandarts. 

Droge mond door corona of mondademhaling

Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een coronabesmetting. Het coronavirus kan de functie van speekselklieren beïnvloeden en leiden tot hyposalivatie en xerostomie, oftewel een droge mond [4]. Dit is een veelvoorkomend symptoom bij mensen met een coronabesmetting. Vaak is een droge mond zelfs het eerste symptoom bij corona, nog voor het begin van andere symptomen, zoals hoesten of koorts [5]

Ook het lang dragen van een mondkapje kan een oorzaak zijn voor een droge mond, indien je meer door je mond ademt. Door veel met je mond open te ademen, droogt je mond eerder uit. Zeker in combinatie met onvoldoende drinken. Bij het langdurig dragen van een mondkapje, stellen mensen het drinken van water soms langer uit. Dit is waarschijnlijk ook de oorzaak dat 35,5% van de zorgmedewerkers in ziekenhuizen aangaf een droge mond te ervaren en 22,4% een slechte adem [6].

Droge mond vochtig houden

Het speeksel speelt een enorm belangrijke rol bij de bescherming van je mond. Het beschermt je mond tegen aften en mondwondjes en neutraliseert de zuren die tot tandplak en tandbederf kunnen leiden. Wanneer je minder speeksel aanmaakt en bacteriën onvoldoende wegspoelt, kan de toename in tandplak leiden tot aften, bloedend tandvlees, slechte adem en irritatie in de mond. De mond vochtig houden is dus ontzettend belangrijk. Blijf daarom voldoende water drinken. Is dit voor jou niet haalbaar? Dan kan een compacte bevochtigingsspray de klachten van een droge mond verminderen.

Bewuster van slechte adem

Het dragen van een mondkapje kan je bewuster maken van jouw mondgeur [7]. Waar je zonder mondkapje mogelijk minder merkt van de geur van jouw adem, blijft die geur nu wat meer hangen. Hoewel confronterend, kun je dit zeker verhelpen! 

Een frisse adem begint bij een goede reiniging van je tanden, beugel of kunstgebit. Wanneer tandplak of voedselresten achterblijven in de mond, veroorzaken deze mogelijk een slechte adem. Vaak is dit maar tijdelijk en is het eenvoudig te verhelpen met een goede mondverzorgingsroutine

Gedurende de dag water drinken is ontzettend belangrijk. Ook als je een mondkapje draagt. Wanneer je onvoldoende drinkt, droogt de mond uit en is er minder afvloeiing van bacteriën. Deze bacteriën scheiden gassen af die een slechte adem kunnen veroorzaken. Merk je dat drinken onvoldoende helpt tegen een droge mond? Een bevochtigingsgel of -spray kan onmiddellijk en langdurig verlichting bieden. 

Ontdek hier meer tips om van een slechte adem af te komen.

Toegenomen aandacht voor mondverzorging

Hoewel in 2020 veel mensen hun bezoek aan de tandarts uitstelden, bleek men juist sinds de pandemie meer aandacht te besteden hun gebit. Volgens wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door SUNSTAR, bleek dat zo’n 27% van de respondenten aangaf vaker hun tanden te poetsen. Bovendien zei 22% ook vaker mondwater te gebruiken. Door dagelijks te poetsen, interdentaal te reinigen en mondspoeling te gebruiken, help je jouw mondgezondheid en algehele gezondheid op peil te houden. Ben je benieuwd hoe jij het meeste uit jouw mondverzorgingsroutine haalt? Bekijk dan ook eens onderstaande video.


Gerelateerde artikelen