mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Mondwondjes: oorzaken, behandelingen en preventiemethoden

Wondjes in de mond zijn niet ongebruikelijk, maar ze kunnen erg onaangenaam zijn. Veel mensen ervaren dit probleem op een bepaald moment in hun leven en hoewel het veel overlast veroorzaakt, is het in de meeste gevallen vrij onschuldig. Maar in sommige gevallen kunnen mondwondjes in jouw mond wijzen op grotere mondgezondheidsproblemen die je wilt aanpakken.

Deze blog zal jou helpen het verschil te begrijpen tussen soorten mondwondjes, waarom ze ontstaan, hoe jij ze kunt voorkomen en hoe jij ze kunt behandelen.

Content

Wat zijn mondwondjes?

Mondwondjes zijn pijnlijke wondjes die in de mond verschijnen - dit kan op de tong, het tandvlees, het gehemelte, de binnenkant van de wangen of de binnenkant van de lippen zijn. Ze zijn meestal rond of ovaal van vorm en wit, geel of grijs van kleur met een gezwollen roodheid eromheen. In veel gevallen steken deze wondjes een beetje uit, zodat jij ze kunt voelen door met jouw tong of vinger over het aangetaste gebied te gaan (dit maakt ook dat het gemakkelijk is om op een mondwondje te bijten tijdens het kauwen. Au!).

Er zijn verschillende soorten mondwondjes, wat in feite een bredere term is. Hier is een korte handleiding om de verschillen te begrijpen.

Verschillende soorten mondwondjes

Mondwondjes is een algemene term voor wondjes in het mondslijmvlies, de zachte laag die de binnenkant van jouw mond bedekt. De twee meest voorkomende soorten mondwondjes zijn:

  • Aften: kleine zweertjes die in jouw mond verschijnen. Aften zijn niet besmettelijk, maar kunnen het kauwen, praten en slikken soms bemoeilijken.
  • Mondwondjes: Het mondslijmvlies is een gevoelig weefsel dat gemakkelijk kan worden beschadigd, bijvoorbeeld door hitte of kou, per ongeluk bijten, tegen scherpe randen wrijven, het eten van hard of scherp voedsel of zelfs door chemische of bestralingsprikkels. Dergelijke verwondingen worden mondwondjes genoemd.

Er is ook een aantal ernstigere aandoeningen, zoals gingivostomatitis (ontsteking van het mondslijmvlies en het tandvlees) en spruw, maar deze treffen vooral (jonge) kinderen. In plaats daarvan zullen we ons concentreren op de eerste categorie, aften. Laten we dus eens kijken hoe het komt dat je ze krijgt en hoe je dit het beste kunt voorkomen.Hoe ontstaan aften?

Zoals we eerder vermeldden, heeft de binnenkant van je mond een beschermende bovenlaag - het mondslijmvlies - die wordt aangetast of beschadigd in het geval van aften, waardoor zenuwcellen bloot komen te liggen. Eenmaal blootgesteld, kunnen deze zenuwuiteinden verder geïrriteerd raken door eten, drinken, speeksel en zelfs contact met de lucht.

Hoewel veel mensen last hebben van aften, is er niet veel bekend over de exacte oorzaken. Deskundigen onderscheiden echter enkele factoren die van invloed zijn: 

  • Genetisch. In veel gevallen hebben mensen met terugkerende aften (naaste) familieleden die hetzelfde probleem hebben.
  • Fysieke schade aan de mond en mondweefsel. Misschien beet je te hard op de binnenkant van je wang of dronk je iets dat te warm was. Dit soort schade wordt ook vaak veroorzaakt door een kroon, brug of beugel. Iemand die bijvoorbeeld net een nieuwe beugel heeft, heeft waarschijnlijk een verhoogd risico op aften.
  • Stress kan bijdragen aan aften. Dit geldt voor vele gezondheidsproblemen. Wanneer mensen te maken hebben met een hoge mate van mentale stress, zijn ze meestal vatbaarder voor tal van problemen en er zijn aanwijzingen dat aften daarbij bij horen.
  • Hormonale veranderingen, immuunstoornissen, voedingstekorten (zoals vitamines, ijzer of foliumzuur) en allergische reacties worden ook verondersteld bij te dragen.
  • Systemische factoren. Ziekten zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa (chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm) of HIV kunnen van invloed zijn. We zullen dit hieronder in meer detail bespreken

Omdat experts niet precies weten wat de oorzaak van een afte is, is er in het algemeen geen onfeilbare manier om ze te voorkomen. Maar er zijn dagelijkse gewoonten en routines die we kunnen toepassen om de kans erop te verkleinen.

Hoe voorkom je aften

Helaas is het voorkomen van aften een grote uitdaging. Als er een eenduidige factor is die het ontstaat veroorzaakt, is het mogelijk om dat probleem op te sporen en aan te pakken, maar dit is niet vaak het geval. Toch is het de moeite waard om mogelijke verbanden te volgen en informatie te delen met uw tandarts.

Als jij last hebt van terugkerende aften, is de belangrijkste stap die je kunt nemen, aandacht schenken aan patronen en correlaties in verband met het probleem. Je kunt zelfs overwegen om een ​​dagboek bij te houden van wat je consumeert. Als je afte ontdekt, kun je deze dan herleiden aan iets dat je at of dronk? Is het mogelijk dat je een reactie had op een medicijn? Heb je een tekort aan specifieke vitamines of voedingsstoffen in jouw dieet?

Bij jouw mondverzorgingsroutine wil je letten op mogelijke verbanden met aften, omdat het mogelijk is dat bepaalde mondverzorgingsproducten en activiteiten een bijdrage leveren. Overweeg om zachte producten (d.w.z. borstels met zachte haren) en ingrediënten te gebruiken.Hoe kun je aften behandelen

Aften zijn pijnlijk als je ze hebt, dus laten we enkele mogelijkheden onderzoeken om onmiddellijke verlichting te krijgen en het herstel te versnellen.

De beste behandeling voor aften is een product dat een beschermende laag over het mondwondje legt, waardoor verdere blootstelling aan zaken als lucht, voedsel en dranken die de wond kunnen irriteren en ontsteken, wordt voorkomen.

GUM® biedt oplossingen bij de behandeling van aften en mondwondjes met GUM® AftaClear. De producten zorgen voor onmiddellijke en langdurige pijnverlichting gedurende 2 tot 4 uur en zijn effectief vanaf de eerste toepassing. Afhankelijk van jouw voorkeur vind je:

  • Spray GUM® AftaClear®: Ideaal bij moeilijk bereikbare plekken zoals achterin de mond. De gemakkelijk toepasbare en hygiënische pomp zorgt dat de vloeistof precies op de juiste plek komt. Makkelijk voor onderweg. Geschikt voor volwassenen en kinderen (10+ kg / 2+ jaar)
  • Gel GUM® AftaClear®: Is het meest geschikt voor directe behandeling van een plaatselijk wondje. Gemakkelijk aan te brengen dankzij de lange hals. Geschikt voor volwassenen en kinderen (10+ kg / 2+ jaar)
  • Mondspoelmiddel GUM® AftaClear®: Ideaal voor de behandeling van meerdere, steeds terugkerende aften en moeilijk bereikbare plekken. Helpt verergering en het terugkomen voorkomen. Geschikt voor volwassenen en kinderen van 7 jaar en ouder

Niet eten of drinken gedurende 30 minuten na gebruik. GUM® AftaClear producten zijn medische hulpmiddelen, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Als algemene regel is het ook raadzaam om zuur of gekruid voedsel en dranken te vermijden bij de behandeling van aften. 

Gevolgen voor de mondgezondheid en algehele gezondheid

Als je last hebt van terugkerende aften, vraag je je misschien af ​​of het iets is om je zorgen over te maken. Dat is een terechte vraag. Wanneer mondwondjes bijzonder ernstig zijn of terugkeren, kunnen ze in verband worden gebracht met ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder inflammatoire darmaandoeningen (bijv. De ziekte van Crohn), coeliakie en tekortkomingen van het immuunsysteem.

Als je merkt dat jouw aften bijzonder groot, pijnlijk, frequent of aanhoudend zijn, is het raadzaam om jouw huisarts om advies te vragen. Jouw tandarts kan je wellicht helpen met problemen zoals scherpe randjes van tanden of van jouw beugel, maar bij ernstigere onderliggende aandoeningen kan de inbreng van een arts nodig zijn.

Waar het echter op neerkomt, is dat aften heel normaal zijn (naar schatting 1 op de 5 mensen krijgt er regelmatig mee te maken). Over het algemeen zijn ze niet bijzonder zorgwekkend, ook al kunnen ze een ergernis zijn om mee om te gaan.

Zorg voor een goede mondhygiëne, houd bij wanneer ze ontstaan en pak mondwondjes proactief aan.


GUM® AftaClear Spray

GUM® AftaClear Spray is als een pleister om het wondje af te schermen, het herstel te bevorderen en onmiddellijk de pijn te verlichten. 

Gerelateerde artikelen