mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Schimmel in je mond: hoe herken en behandel je het?

In de mond komen veel verschillende bacteriën en gisten voor, waaronder de gistachtige schimmel, Candida Albicans. Deze schimmel is bij vrijwel ieder mens aanwezig op verschillende plekken in het lichaam, waaronder de mond en darmen. Normaal gesproken heb je hier geen last van. Wanneer er een disbalans van de mondflora ontstaat, kan de Candida schimmel zich verder ontwikkelen en klachten geven aan het mondslijmvlies. In dat geval wordt er gesproken over spruw of candidose.

Content

Wie is vatbaar voor mondschimmel (spruw)?

Een schimmelinfectie in de mond, ofwel spruw, komt het meest voor bij pasgeboren baby’s, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Vaak zien we spruw bij volwassenen met een gebitsprothese, verminderde afweer of bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Pasgeboren baby’s zijn vatbaarder voor spruw dan volwassenen, omdat de weerstand nog wordt opgebouwd. Al tijdens de geboorte kan een baby besmet raken met de Candida schimmel. Ook kan een besmetting plaatsvinden via de tepel, een vinger of voorwerp waar de gistachtige schimmel op zit. Wil je hier meer over weten? In dit artikel gaan we dieper in op spruw bij baby’s.

Bij volwassenen vormen irritaties aan het mondslijmvlies extra risicofactoren. Denk hierbij aan roken, een verminderde speekselproductie, een ontoereikende mondhygiëne, een slecht passend kunstgebit of slapen met de prothese.

Ook wordt de kans op een mondschimmel vergroot door medicijngebruik of door de gevolgen van ziektes of behandeling bij HIV, chemotherapie of diabetes. Bij medicijnen gaat het vaak om antibiotica of inhalatiemedicijnen met corticosteroïden.

In sommige gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare reden voor een schimmelinfectie in de mond. Toch adviseren wij om altijd contact op te nemen met jouw huisarts. Die kan uitsluiten of er niet meer aan de hand is.

Hoe herken je een mondschimmel?

Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies. Deze geven zelden klachten. Wil je er zeker van zijn dat het een mondschimmel is? Bezoek dan jouw huisarts, die kan speeksel afnemen voor microscopisch onderzoek.

Wat kun je doen tegen een schimmelinfectie in de mond?

Een schimmel in de mond gaat vaak vanzelf over. Toch is een goede mondhygiëne essentieel, al is het al ter voorkoming.

Poets daarom tweemaal per dag jouw gebit met een tandenborstel met zachte haren. Deze is zacht voor het tandvlees en irriteert niet. Vervang deze iedere drie maanden of wanneer de borstelharen uit elkaar staan, er versleten of gerafeld uitzien. Een tip om het makkelijk te onthouden: wissel elk seizoen of in de eerst week van een nieuw kwartaal.

Heb je moeilijk bereikbare plekken in je mond? Gebruik dan een interdentale rager. Hiermee verwijder je vuil en tandplak in zelfs de kleinste ruimtes tussen de tanden. Dit tandplak bestaat namelijk voor een groot deel uit bacteriën dat afvalstoffen produceert. Dit kan de normale mondflora beïnvloeden en de kans op irritatie en infecties vergroten.

Wanneer je een witte aanslag op de tong hebt, kun je proberen om de aanslag zachtjes te verwijderen met een tongreiniger. Wees niet bang als het niet volledig weggaat. Dit is heel normaal bij een schimmelinfectie. De tongreiniger verwijdert alsnog een deel van de bacteriën en alle deeltjes zijn mooi meegenomen!

Na het poetsen kun je mondspoeling gebruiken met chloorhexidine. Dit bestanddeel is actief tegen bacteriën. Handig ter preventie, maar het kan ook helpen om het aantal bacteriën en schimmeldeeltjes in de mond te verminderen. Gebruik dit mondspoelmiddel pas na het poetsen. Tandpasta kan het effect van chloorhexidine tegengaan [1]. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Droge mond

Deze tip helpt niet ter genezing, maar kan wel helpen in het voorkomen van een mondschimmel. Wanneer je vaak last hebt van een droge mond, maak je minder speeksel aan. Dit speeksel houdt niet alleen je mond vochtig en comfortabel, maar speelt ook een essentiële rol bij de bescherming van je algemene gezondheid en welzijn. Het vormt een beschermende barrière tegen bacteriën die via je mond je lichaam binnenkomen. Drink daarom altijd voldoende water om de mond vochtig te houden. Zoek je onmiddellijke en langdurige verlichting? Probeer dan eens GUM® Hydral® Bevochtiging Gel. Dit verzacht de mond en bevordert het herstel.

Kunstgebit

Draag je een kunstgebit? Reinig jouw prothese iedere dag met zachte zeep. Voor het slapengaan kun je deze het beste droog opbergen. Wanneer je de prothese namelijk ‘s nachts draagt, kan dit het mondslijmvlies irriteren en de bacteriegroei bevorderen. Ontdek onze andere tips over de reiniging van de mond bij een kunstgebit of gedeeltelijke prothese.

Wanneer de infectie aanhoudt

Is de infectie uitgebreider? Raadpleeg dan jouw huisarts. Die kan bijvoorbeeld Micronazol voorschrijven [2]. Dit antischimmelmiddel is specifiek voor schimmel- en gistinfecties in de mond (spruw), keel en slokdarm. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.

De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en vervangt geen professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg altijd uw arts of apotheker als u gezondheidsproblemen heeft.


GUM® HaliControl® Mondspoelmiddel

Ons mondspoelmiddel helpt je om de controle over je adem terug te krijgen door de oorzaak van slechte adem aan te pakken. Dagelijks gebruik van GUM® HaliControl® Mondspoelmiddel zorgt voor een langdurig frisse en gezonde adem.

Gerelateerde artikelen