mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Een tandenborstel kiezen: de complete gids

Als het gaat om een tandenborstel, is het belangrijkste het kiezen van de juiste (hoe hard moeten de borstelharen zijn? 

Content

Wil je elektrisch of handmatig?). Maar bijna net zo belangrijk is het vervangen van je borstel. Het beste is om je tandenborstel om de drie maanden te vervangen - tenzij je ziek bent geweest door een verkoudheid of griep. In dat geval moet je jouw tandenborstel vervangen zodra je beter bent.

Welke tandenborstel is het beste voor jou? Het antwoord verschilt per persoon.
Je moet een tandenborstel kiezen op basis van jouw eigen persoonlijke mondverzorgingsbehoeften, jouw eigen voorkeuren en de kenmerken van elk borsteltype. Om te begrijpen hoe belangrijk dit is, wil je de belangrijkste verschillen leren tussen tandenborsteltypen en waarom ze ertoe doen. Hier is een korte handleiding:

Waarom het kiezen van de juiste tandenborstel belangrijk is

Een kwaliteitstandenborstel vormt de kern van een goede dagelijkse tandheelkundige verzorgingsroutine. Het gebruik van de juiste tandenborstel draagt bij aan de meest complete tandheelkundige zorg en houdt jouw tanden en tandvlees op de lange termijn gezond.

Het belangrijkste om te beseffen is dat niet alle tandenborstels gelijk zijn - omdat verschillende mensen verschillende behoeften en voorkeuren hebben. Iedereen heeft zijn eigen aandachtsgebieden voor mondhygiëne, en de tandenborstel die je gebruikt, moet zich richten op die specifieke behoeften.

Jouw tandarts kan je adviseren over het beste hulpmiddel dat is aangepast aan jouw orale toestand. Maar over het algemeen kan jouw tandarts je aanraden om een tandenborstel met zachte borstel te gebruiken voor een zachtere reiniging.

Als je een gezond gebit en tandvlees heeft en tandplak efficiënt wilt beheren, kan je zachte borstelharen met extra dunne uiteinden (taps toelopend) overwegen voor een diepe reiniging onder de tandvleesrand en tussen de tanden.


Vind de beste oplossing voor jou.
Bekijk ons assortiment tandenborstels!

De juiste tandborstelfuncties identificeren

Wanneer het gaat om het kiezen tussen borstels, begin dan met het bekijken van de gemeenschappelijke kenmerken van een tandenborstel en waarom ze belangrijk zijn. Dit helpt jou niet alleen bij het kiezen van de juiste tandenborstel, maar het kan je zelfs helpen vaker te poetsen door het poetsen eenvoudiger te maken. Overweeg de volgende functies:

Zachte, medium en harde borstelharen

Er zijn drie soorten borstelharen: zacht, medium en hard. De keuze tussen zacht en medium is vaak gebaseerd op persoonlijke voorkeur. Mondverzorgingsprofessionals raden het gebruik van zachte borstelharen aan om jouw tanden en tandvlees zachtjes te verzorgen. Aan de andere kant kunnen harde borstelharen tandvleesweefsel en glazuur beschadigen. Sommige mensen met tandvleesgevoeligheid kunnen profiteren van extra zachte borstelharen, die zachter zijn voor het tandvlees en ideaal zijn voor gevoelige tanden.GUM® SensiVital® Tandenborstel heeft ultrazachte borstelharen, ideaal voor gevoelige tanden en tandvlees.

Hoofdgrootte

De hoofdmaat van een tandenborstel moet je in staat stellen om al jouw tanden te bereiken tijdens het poetsen. De meeste volwassenen bereiken goede poetsresultaten met een compacte tandenborstelkop (in plaats van een lange), omdat het de hantering en controle tijdens het poetsen vergemakkelijkt en jouw achtertanden gemakkelijker bereikt. De hoofdmaat van jouw tandenborstel heeft ook invloed op de hantering en wendbaarheid, waardoor een betere positionering en controle tijdens het poetsen mogelijk is. Wanneer je een penseel kiest, plaatst je ze naast elkaar om de verschillende maten te zien.

Borsteltype

Borsteltype, of het verschil tussen afgeronde en dunne (taps toelopende) uiteinden, kan ook een belangrijke rol spelen bij jouw tandenborstelkeuze. Extra dunne borstelharen worden op een speciale manier gesneden en worden dunner tegen het einde om dieper tussen de tanden en onder de tandvleeslijn te reiken en een superieure reiniging te bieden. Bekijk enkele voorbeelden, waaronder de GUM® ActiVital® Sonic Toothbrush.GUM ActiVital ultra-taps toelopende borstelharen zijn 50% effectiever in het bereiken van interdentale ruimtes en bereiken 47 keer dieper onder de tandvleesrand.

Handmatig versus elektrisch

Veel mensen geloven dat elektrische tandenborstels effectiever zijn in het verwijderen van tandplak. In werkelijkheid zijn zowel handmatige als elektrische tandenborstels effectief, zolang jouw poetstechniek goed is. De keuze tussen een handmatige en elektrische tandenborstel komt uiteindelijk neer op jouw eigen individuele comfort en voorkeur.

Elektrische tandenborstels zijn het beste voor mensen die een beetje hulp nodig hebben bij het grondig poetsen, of voor mensen met mobiliteitsproblemen (zoals artritis) die grondig poetsen met een handmatige tandenborstel voorkomen. Bovendien kunnen degenen met gevoelige tanden (of degenen die hun tanden te hard poetsen, zoals degenen die gestrest zijn of haast hebben) profiteren van gespecialiseerde elektrische tandenborstelmodi die minder druk op de tanden zetten, of degenen die visueel aantonen hoeveel druk je op jouw tanden uitoefent. Onze GUM® ActiVital® Sonic Battery Tandenborstel biedt bijvoorbeeld een groot compromis tussen gebruiksgemak en werkzaamheid. Of onze GUM® PowerCARE™ elektrische tandenborstel, met zachte en effectieve reiniging, die een druksensor heeft die visueel waarschuwt bij het te hard poetsen.

Een herinnering over tandenborstelvervanging

Een goede tandenborstel met de juiste functies is misschien een goed begin, maar het zal niet eeuwig duren. Versleten tandenborstels zijn minder effectief [1] bij het schoonhouden van tanden en tandvlees. Je moet er ongeveer om de drie maanden aan denken om jouw tandenborstel te vervangen of wanneer de borstelharen er versleten, gespeeld of gerafeld uitzien.

Vraag tijdens jouw volgende tandartsbezoek jouw tandarts om een borstel voor je aan te bevelen. Er gaat niets boven een professionele aanbeveling van iemand die je tanden nog beter kent dan jij!

Lees meer over GUM-producten en hoe je de best mogelijke thuiszorg bereiken.

Gerelateerde artikelen