mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Tandgevoeligheid: hoe je in de winter ongemak kunt voorkomen

Als je tandpijn ervaart bij het nuttigen van koud, heet, zuur of zoet voedsel en dranken of bij het poetsen of inademen van frisse lucht, heb je mogelijk last van gevoelig tanden. Mensen die hier last van hebben kunnen ernstige en scherpe pijn ervaren.

Content

Wat is tandgevoeligheid?

De gevoeligheid van tanden is een pijnscheut, in reactie op kou, warmte en zelfs bij aanraking van tanden en tandvlees. Het ontstaat wanneer dentine wordt blootgesteld aan koude of warmte tijdens het poetsen of bij zuur of zoet voedsel.

Pijn ontstaat doordat zenuwuiteinden worden geprikkeld via kanalen (tubuli). De kans hierop neemt toe als tandbeen blootgesteld wordt aan deze prikkels, om dit te voorkomen hebben wij van nature tandglazuur dat zorgt voor de bescherming van tandbeen.

Het onder controle houden van deze medische aandoening is belangrijk voor de mondgezondheid, de algemene gezondheid en voor een betere kwaliteit van leven. Het ongemak dat ermee gepaard gaat, kan barrières opwerpen bij het uitvoeren van een goede mondhygiëne. De kans bestaat dat bij het poetsen gevoelige gebieden worden vermeden. Tandplak zal ophopen en het risico op cariës vergroten. Dit is een van de belangrijkste gevolgen van tandgevoeligheid.

Hoe is tandgevoeligheid te behandelen en te bestrijden?

Het kan worden behandeld en bestreden met speciale producten met een dubbele werking. Specifieke oplossingen stoppen en sluiten de tubuli af. Ze versterken zelfs het tandoppervlak door de remineralisatie van glazuur en dentine te bevorderen. Bovendien moet een geschikt product zenuwuiteinden ongevoeliger maken om de gevoeligheid van de tanden te verminderen.

Tips die kunnen helpen om tandgevoeligheid te bestrijden

Vermijd zeer zure en suikerrijke voedingsmiddelen:

Het vermijden van deze voedingsmiddelen is belangrijk, omdat ze het tandglazuur aantasten wordt het dentine gevoeliger door deze prikkels. Bovendien verhogen deze voedingsmiddelen het risico op tandbederf. Dit advies is altijd van toepassing!

Poets je tanden twee tot drie keer per dag:

Wees strikt met mondhygiëne en poets je tanden twee tot drie keer per dag. Vergeet niet om alle interdentale ruimtes te reinigen om ook daar tandplak en voedselresten te verwijderen.

Gebruik fluoridetandpasta:

Naast het goede poetsen is het noodzakelijk dat je een tandpasta met fluoride gebruikt. Fluoride is een essentieel mineraal voor onze mond, daar dit het tandglazuur versterkt en tanderosie vermindert. Bekroon deze routine met het gebruik van een fluoride mondspoelmiddel. Je kunt daarbij kiezen voor de oplossingen van GUM® SensiVital® +.

Poets niet te hard:

Als je last hebt van tandgevoeligheid, vermijd dan te hard poetsen. Er zijn elektrische borstels met een gevoeligheidsmodus en een druksensor, die je zullen helpen niet te veel kracht tijdens het poetsen uit te oefenen. Te veel kracht kan het tandglazuur beschadigen en irritatie veroorzaken.

Er zijn tandenborstels met zachte borstelharen die mild zijn voor tanden en tandvlees, speciaal voor mensen die last hebben van tandgevoeligheid. Tip, let erop dat ook bij zachte borstel het werk moet doen en niet dat je extra hard gaat duwen met de borstel. 

Gerelateerde artikelen