jun. 19, 2023 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Waarom is flossen belangrijk?

Net als tandenpoetsen is interdentale reiniging onderdeel van je dagelijkse mondverzorging. Tanden flossen is een van de manieren om dit te doen. Met flosdraad maak je de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon, zelfs de kleinste en smalste plekken. Maar hoe moet je flossen en hoe vaak? In deze blog lees je er alles over.

Content

De voordelen van tanden flossen

Dagelijks flossen is misschien even wennen, maar als dit eenmaal in je systeem zit heeft het veel voordelen. Om te beginnen beschermt het tegen tandvleesontstekingen omdat je met flosdraad tandplak en voedselresten verwijdert waar je met een tandenborstel niet bij kan. Hierdoor blijft je tandvlees gezond en blijven je tanden ook witter. Heb je gevoelig of bloedend tandvlees? Dan is het juist goed om te flossen, omdat het op den duur wel helpt om bloeden te voorkomen. Door te flossen verklein je ook de kans op gaatjes en een slechte adem.Hoe moet je flossen?

Flossen is heel belangrijk. Maar je moet dit natuurlijk wel op de juiste manier doen, zodat je ook echt de tandplak van je tanden verwijdert. Door onderstaande stappen te volgen, krijg je het zo onder de knie:

  1. Was je handen voordat je gaat flossen.

  2. Pak ongeveer 45 cm flosdraad en rol het rond je middel- of wijsvinger van één hand en het andere deel rond die van je andere hand.

  3. Zorg dat je ongeveer 3 tot 5 cm floss tussen je duimen en wijsvingers hebt om tussen je tanden te werken.

  4. Plaats de flosdraad voorzichtig tussen je tand en maak horizontale zigzag bewegingen.

  5. Beweeg de draad langs het oppervlak van je tand, onder de tandvleesrand en langs de achterkant van de tijd.

  6. Doe dit bij iedere tand en vergeet hierbij ook niet de zijkant van de vier achterste tanden mee te pakken.

Na het flossen kun je jouw tanden poetsen. Tijdens het poetsen verwijder je dan direct alle etensresten en tandplak die zijn losgekomen tijdens het tandenflossen.

Tip: Heb je een beugel? Gebruik dan een speciale orthodontische flos. Deze heeft een stug uiteinde waarmee je makkelijk tussen de draden van je beugel kunt flossen.

Handmatige of elektrische flosser?

Vind je het fijner om een flosser te gebruiken in plaats van flosdraad? Dat kan natuurlijk ook. Bovenstaande stappen gelden dan ook. Je kunt gewoon dezelfde zigzag bewegingen maken als met een flosdraad. Je kromt de flosser nu alleen om elke tand, beweegt het onder de tandvleesrand en over de oppervlakte van de tand. Ook kun je de GUM BI-DIRECTION ragers gebruiken om te flossen.

Veelgestelde vragen over flossen

Iedereen is anders. Staan jouw tanden erg dicht op elkaar? Heb je gevoelig tandvlees? Of misschien draag je een beugel? Als je op zoek bent naar een oplossing die rekening houdt met jouw specifieke behoeften, ga dan naar onze pagina hoe kies je de floss die bij jou past? 

Bij iedereen komen voedselresten en tandplak tussen de tanden vast te zitten. Dus kunnen we allemaal baat hebben bij flossen. Idealiter moet je een keer per dag flossen na het tandenpoetsen. Voor mensen met een beperkte motoriek, kan flossen lastig zijn. Veel mensen vinden het gemakkelijker om met interdentale rager of tandenstoker tussen de tanden te reinigen.

Tandplak is zacht en dus kan het eenvoudig  worden verwijderd met behulp van een interdentaal product zoals floss. Flossen is vooral geschikt voor mensen met smalle interdentale ruimtes en een goede behendigheid. Vergeet niet dat tandplak de neiging heeft om onder de tandvleesrand en tussen de tanden op te bouwen. Zorg er dus voor dat je op beide plekken goed reinigt.

Een onaangename geur en/of smaak wanneer je flost kan te wijten zijn aan voedsel dat tussen je tanden zit. Vaker en effectiever flossen zou hierbij moeten helpen. Echter een aanhoudende onaangename geur en / of smaak kan een teken zijn van een ander probleem. In dat geval is het verstandig om jouw tandarts om advies te vragen.

Als je flossen te moeilijk vindt of als het gewoon niet jouw ding is, dan zijn er andere opties. Probeer eens de GUM® EASY-FLOSSERS of GUM SOFT-PICKS® om op een andere manier effectief tandplak te verwijderen.


Waarom is flossen belangrijk?

Net als tandenpoetsen is interdentale reiniging onderdeel van je dagelijkse mondverzorging. Tanden flossen is een van de manieren om dit te doen. Met flosdraad maak je de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon, zelfs de kleinste en smalste plekken. Maar hoe moet je flossen en hoe vaak? In deze blog lees je er alles over

De voordelen van tanden flossen

Dagelijks flossen is misschien even wennen, maar als dit eenmaal in je systeem zit heeft het veel voordelen. Om te beginnen beschermt het tegen tandvleesontstekingen omdat je met flosdraad tandplak en voedselresten verwijdert waar je met een tandenborstel niet bij kan. Hierdoor blijft je tandvlees gezond en blijven je tanden ook witter. Heb je gevoelig of bloedend tandvlees? Dan is het juist goed om te flossen, omdat het op den duur wel helpt om bloeden te voorkomen. Door te flossen verklein je ook de kans op gaatjes en een slechte adem.