mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Hoe je met flossen een betere gezondheid krijgt

Flossen is belangrijk om tandplak te verwijderen. Terwijl een tandenborstel goed is om tandplak van de meeste oppervlakken te verwijderen, is deze te groot om ook tussen je tanden te komen. 

Content

Dat is juist de plek waar voedselresten en tandplak neigen zich op te hopen. Dit is de reden waarom het gebruik van floss of een ander interdentaal product zo belangrijk is. Dagelijks flossen na het tandenpoetsen is een goede manier om ervoor te zorgen dat je alle plekken waar tandplak zich kan ophopen, kunt bereiken en het kan verwijderen.

Tandplak is een kleverig laagje dat uit bacteriën bestaat die zich op het tandoppervlak vormen en ook tussen de tanden. Als je dit niet goed verwijderd, kan het ten koste gaan van de gezondheid van jouw tandvlees en tanden. Ook kan het slechte adem, verkleurde tanden, bloedend of terugtrekkend tandvlees veroorzaken en mogelijk leiden tot algemene gezondheidsproblemen.

Wil je jouw floss techniek perfectioneren en zorg dragen voor jouw mondgezondheid en algemene gezondheid? Bekijk onze video en volg onze tips voor een gezonde mond, glimlach en lichaam! De basisprincipes van mondverzorging kunnen iedereen ten goede komen, maar vergeet niet dat we allemaal verschillend zijn. Daarom moet je twee keer per jaar naar de tandarts en/of mondhygiënist voor gepersonaliseerde zorg en een professionele gebitsreiniging. Pak 35-40 cm floss & wikkel het om elke middelvinger en houd een kort stukje strak tussen je duimen en wijsvingers.


Schuif de floss voorzichtig tussen je tanden. Duw niet te hard om te voorkomen dat jouw tandvlees beschadigt.


Schuif voorzichtig op en neer in een zigzagpatroon.


Als je wisselt van kant, neem dan een schoon stukje floss.

EEN PAAR DINGEN die jij je misschien afvraagt over:

Iedereen is anders. Staan jouw tanden erg dicht op elkaar? Heb je gevoelig tandvlees? Of misschien draag je een beugel? Als je op zoek bent naar een oplossing die rekening houdt met jouw specifieke behoeften, ga dan naar onze pagina hoe kies je de floss die bij jou past? 

Bij iedereen komen voedselresten en tandplak tussen de tanden vast te zitten. Dus kunnen we allemaal baat hebben bij flossen. Idealiter moet je een keer per dag flossen na het tandenpoetsen. Voor mensen met een beperkte motoriek, kan flossen lastig zijn. Veel mensen vinden het gemakkelijker om met interdentale rager of tandenstoker tussen de tanden te reinigen.

Tandplak is zacht en dus kan het eenvoudig  worden verwijderd met behulp van een interdentaal product zoals floss. Flossen is vooral geschikt voor mensen met smalle interdentale ruimtes en een goede behendigheid. Vergeet niet dat tandplak de neiging heeft om onder de tandvleesrand en tussen de tanden op te bouwen. Zorg er dus voor dat je op beide plekken goed reinigt.

Een onaangename geur en/of smaak wanneer je flost kan te wijten zijn aan voedsel dat tussen je tanden zit. Vaker en effectiever flossen zou hierbij moeten helpen. Echter een aanhoudende onaangename geur en / of smaak kan een teken zijn van een ander probleem. In dat geval is het verstandig om jouw tandarts om advies te vragen.

Als je flossen te moeilijk vindt of als het gewoon niet jouw ding is, dan zijn er andere opties. Probeer eens de GUM® EASY-FLOSSERS of GUM SOFT-PICKS® om op een andere manier effectief tandplak te verwijderen.