mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Waarom zou ik me druk maken om tandplak

Ontdek hoe gemakkelijk tandplak zich kan ophopen en waarom dit slecht voor je is.
Content

Ongetwijfeld heb je al eens van tandplak gehoord. Maar wist je ook dat het een belangrijke rol speelt bij jouw mondgezondheid [1]? Blijf lezen om erachter te komen hoe dit zit.

Wat is tandplak en hoe hoopt het zich op?

HET BEGINT ALLEMAAL MET BACTERIËN EN HOE ZE IN JOUW MOND GROEIEN

Net als in de rest van het lichaam, komen in de mond veel bacteriën voor. Samen vormen zij wat we noemen de mondflora [2]. We hebben het over honderden tot duizenden soorten [3] en in totaal 1 miljard of meer bacteriën [4]. Dit klinkt misschien angstaanjagend, maar de meeste bacteriën in je mond zijn onschadelijk [5] en zelfs nuttig. Ze helpen om de mondflora in balans te houden en ziektekiemen te bestrijden die je mondgezondheid kunnen beïnvloeden.

Op zoek naar voedsel en ruimte hopen bacteriën in de mond zich op het tandglazuur op, waar het een ​​ideale broedplaats vormt. Hier voeden ze zich met suiker uit etensresten, vermenigvuldigen ze zich en produceren ze afval [7]. Deze koloniserende bacteriën en hun afval, voedselresten en speeksel vormen samen wat algemeen bekend staat als tandplak. Het is een lichtgele, zachte en plakkerige biofilm op het tandoppervlak. Het is een continu proces van opeenhoping van tandplak, vooral bij de rand van het tandvlees en tussen tanden en kiezen [8].

Als tandplak niet van het tandoppervlak wordt verwijderd, verkalkt het en verandert het in tandsteen. Dit is een donkerdere en veel hardere aanslag op het gebit die alleen door een tandarts of mondhygiënist kan worden verwijderd [9]. Tandsteen maakt het voor nieuwe bacteriën en voedsel gemakkelijker om zich aan het tandoppervlak te hechten, waardoor de vorming en opeenhoping van tandplak door kan gaan en het risico op gerelateerde gezondheidsproblemen wordt vergroot [10].

Hoe kan tandplak mijn mondgezondheid beïnvloeden?

ALS JE PROBEERT INDRUK TE MAKEN OP JOUW PARTNER IS TANDPLAK NIET GOED - het kan jouw uiterlijk en vertrouwen beïnvloeden

Vanwege de bacteriële samenstelling kan tandplak jouw mondgezondheid op verschillende manieren nadelig beïnvloeden, sommige ernstiger dan andere. Met de vorming van tandplak is het niet ongewoon om een ​​slechte adem te ontwikkelen vanwege de opeenhoping van voedselresten en bacteriën [11], met name tussen tanden en kiezen. Opgebouwde tandplak kan er ook voor zorgen dat tanden geel lijken, terwijl de zuren in tandplak het glazuur kunnen laten slijten en bijdragen aan het ontstaan van vlekken voordat ze een gaatje vormen.

TANDPLAK KAN EEN BEHOORLIJKE STEMPEL DRUKKEN OP DE GEZONDHEID VAN JOUW TANDEN – in ernstige gevallen zelfs tot het verlies van een tand of kies

Laten we eens kijken naar de serieuzere mondproblemen die door tandplak worden veroorzaakt. Te beginnen met demineralisatie en tandbederf. Sommige bacteriën in tandplak, zoals Streptococcus mutans, gebruiken de suiker uit voedsel dat je eet om zuren te produceren [12]. Het is niet verwonderlijk dat deze zuren het tandglazuur kunnen aantasten in een proces dat bekend staat als demineralisatie. Dit is de eerste fase van verval , waarbij het tandoppervlak een gebrek heeft aan calcium en fosfaat. Onder het tandoppervlak kunnen witte vlekken verschijnen en door dit proces is het glazuur verzwakt [14] .

Als het verval zich verder ontwikkelt naar de zachtere en meer gevoelige lagen van de tand, de dentine, kan het tandglazuur poreus worden, wat leidt tot de vorming van gaatjes [15]. Bovendien kan de blootstelling van gevoelig dentine tandgevoeligheid [16] en kiespijn veroorzaken. Hoewel demineralisatie omkeerbaar is, zijn gaatjes dat niet en is de tussenkomst van een tandarts vereist. In sommige gevallen kan verval zelfs de tandwortel en tandvlees beschadigen, wat ook professionele zorg vereist [17]. Als het onbehandeld blijft, zal het verval voortschrijden en de tand uiteindelijk zal worden getrokken [18].

TANDPLAK EN TANDVLEES IS GEEN GOEDE COMBINATIE - contact tussen de twee kan sneller leiden tot tandvleesaandoeningen dan je denkt

Bacteriën geven zuren af. Maar wist je al dat ze ook toxines produceren? Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit giftige stoffen die tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken. We leggen het je verder uit. Tandplak heeft de neiging zich op te hopen in de buurt van de tandvleesrand, waardoor de gifstoffen gemakkelijk in het tandvlees kunnen komen. Contact met deze stoffen kan het tandvlees irriteren en ontstekingen veroorzaken [20] – dit staat bekend als gingivitis, tandvleesaandoening in een vroeg stadium [21]. Ontstoken tandvlees is meestal rood en gezwollen, en bloedt gauw tijdens het tandenpoetsen of tijdens het reinigen tussen tanden en kiezen met een tandenstoker of rager [22].

Als gingivitis niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot parodontitis. Dit is slecht nieuws. Deze meer ernstige aandoening omvat het verlies van bot en weefsel rondom een tand of kies. Ontstoken tandvlees trekt zich terug en vormt pockets die geïnfecteerd kunnen raken [23]. De verspreiding van de infectie onder de tandvleesrand veroorzaakt op zijn beurt een immuunrespons die, in combinatie met de giftige stoffen, “het bot en weefsel dat tanden op hun plaats houdt, begint af te breken”[24]. Als parodontitis niet door een tandarts wordt behandeld, zullen het bot, het tandvlees en andere weefsels die de tanden ondersteunen uiteindelijk worden aangetast, waardoor een tand of kies zal uitvallen [25]. In sommige gevallen kunnen zelfs gezonde tanden of kiezen worden aangetast doordat bacteriën in de mond zich verspreiden. 

Wat betekent tandplak voor mijn algemene gezondheid?

Als je niet oplet, kan tandplak een probleem vormen voor jouw algemene gezondheid -tandvleesontsteking verhoogt het risico van andere ernstige gezondheidsproblemen in het lichaam en bemoeilijkt het onder controle houden ervan

 

Hoewel tandplak directere en duidelijkere gevolgen kan hebben voor jouw mondgezondheid, kan het ook gevolgen voor jouw algemene gezondheid hebben [26]. Bewijs toont een verband aan tussen orale en algemene gezondheidsproblemen, zoals vermeld in het World Oral Health Report (2003) [27]. Er is nieuw bewijs naar voren gekomen dat aantoont dat mondgezondheid en algemene gezondheid op zeer belangrijke manieren met elkaar verband kunnen houden:

  • Mondgezondheidstoestand en belangrijke ziekten delen gemeenschappelijke risicofactoren en ontstekingsroutes
  • Slechte mondgezondheid verhoogt de risico's die geassocieerd worden met ernstige chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten
  • Omgekeerd kunnen algemene gezondheidsproblemen mondproblemen veroorzaken of verergeren. Dit betekent dat er een tweerichtingsrelatie bestaat tussen orale en systemische gezondheid: Meer aandacht voor je mond is beter voor de rest van je lichaam [28].

 

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe dit mogelijk is? Maak eens de volgende overweging: gezond tandvlees fungeert als een afdichting rondom je tanden en kiezen en vormt een fysieke barrière tussen de bacteriën in je mond en de rest van je lichaam. Wanneer je last hebt van tandvleesaandoeningen, is het tandvlees verzwakt. Deze situatie maakt het voor slechte bacteriën gemakkelijker om in de bloedbaan terecht te komen en zich naar de rest van het lichaam te verspreiden. Zo kunnen ze eventuele algemene gezondheidsaandoeningen die je hebt of het risico daarop verergeren [29]. Tandvleesontsteking verhoogt het risico op diabetes en bemoeilijkt het onder controle houden van diabetes, reumatoïde artritis [30], hart- en vaatziekten en beroerte. Het is ook belangrijk op te merken dat de lokale ontstekingstoestand zelf een opeenvolging van mechanismen activeert die de algehele ontstekingstoestand van het lichaam kunnen verhogen.

Als je diabetespatiënt bent, moet je goed bedacht zijn op de vorming van tandplak. Het kan leiden tot een verhoogde ontsteking en kan een negatieve invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Lees meer over hoe diabetes en tandvleesaandoeningen met elkaar verbonden zijn.

Wat kan ik zelf doen?

GEEF TANDVLEES EN TANDEN DE AANDACHT DIE HET VERDIENT - volledige mondverzorging en regelmatig tandartsbezoek

Als je je zorgen maakt over de vorming van tandplak, vrees niet! Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om het onder controle te houden. Of je nu tandplak wilt voorkomen of bestaande tandplak wilt verwijderen, het belangrijkste is om een dagelijkse routine aan te houden. 

Tandenpoetsen is de meest effectieve manier om tandplak te verwijderen [32]. Dat is de reden waarom je je tanden minimaal twee keer per dag gedurende tenminste twee minuten zachtjes moet poetsen met een zachte borstel [33]. Zorg er ook voor dat je langs de tandvleesrand poetst. Maar dat is niet genoeg. Onthoud dat tanden en kiezen vijf oppervlakken hebben waar tandplak zich kan ophopen. Het is echt belangrijk dat je alle vijf de oppervlakken grondig reinigt. Je moet elke dag de ruimtes tussen tanden en kiezen schoonmaken met een interdentale rager, tandenstoker of floss [34]. Besteed extra aandacht aan deze plekken omdat tandplak zich daar gemakkelijker ophoopt. De laatste stap van je dagelijkse routine kan bestaan uit het naspoelen met een fluoride mondspoelmiddel, zonder alcohol [35].

Bekijk onze video voor meer informatie over de beste dagelijkse routine die je je eigen kunt maken om goed voor je mond te zorgen. Ga ook twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist voor professionele reiniging en persoonlijke adviezen.

 

BLIJF GEZOND EN BLIJF ÉÉN STAP VOOR OP TANDPLAK

1. Tandplak is een biofilm die zich op het tandoppervlak vormt, met name langs de tandvleesrand en tussen de tanden. Poets je tanden minstens twee keer per dag om tandplak te verwijderen en de vorming ervan te voorkomen.

2. Als het niet wordt verwijderd, verandert tandplak uiteindelijk in tandsteen dat alleen door een tandarts of mondhygiënist kan worden verwijderd. 

3. Als de opbouw van tandplak niet voorkomen wordt, kan het ernstige gevolgen hebben voor jouw mond- en algemene gezondheid. Hoe beter je voor een goede mondgezondheid zorgt, hoe beter voor je jouw algehele gezondheid kan zorgen. Volg elke dag 3 stappen voor een goede routine: poets, reinig tussen je tanden en kiezen en spoel na om tandplak van alle tandoppervlakken te verwijderen.

 

Gerelateerde artikelen