Общи поводи за тревога

Кървящи венци / Заболяване на венците

Перидонталното заболяване се характеризира с хронична бактериална инфекция, която поразява венеца и костта, поддържаща зъбите. То се причинява предимно от натрупването на бактериална плака върху повърхността на зъбите. Ако не се лекува, периодонталното заболяване може да доведе до загуба на зъби. За да може да предотвратява заболявания, хигиената на устата трябва да е прецизна и цялостна. Важно е да се почиства не само повърхността на зъбите, но и пространствата между тях и под ръба на венците.

Бъдете бдителни за причините и симптомите на заболяване на венците 
Заболяването на венците се класифицира според степента му, като гингивитът е най-леката му форма. Гингивитът се лекува най-лесно и е обратимо състояние на заболяване на венците. Все пак, ако не се лекува, гингивитът може да се развие в периодонтит. Най-често срещаната причина за гингивит е лоша устна хигиена. Гингивитът е термин, използван за описание на възпаление на венците, причинено от плаката, която се образува около ръба на венците. Плаката се състои от бактерии, които трябва да бъдат премахвани редовно или тя ще се втвърди до зъбен камък, който може да бъде отстранен единствено от Вашия стоматолог.

Съществуват множество фактори, които могат да направят човека по-податлив на гингивит. Сред тях се нареждат:

 • Лоша устна хигиена
 • Нездравословно хранене
 • Пушене
 • Старост
 • Генетична предразположеност
 • Хормонални изменения
 • Някои лекарства
 • Стрес
 • Вирусни и гъбични инфекции
 • Заболявания и отслабване на организма (като диабет)
 • Състояния на заболявания, които отслабват имунната система
 • Бременност
 • Ортодонтски лечения

При множество здравословни или медицински състояния, болката е сигнал за наличието на проблем. Все пак, при гингивит обикновено се чувства само леко или никакво неудобство в този ранен стадий. Затова е важно да се разпознаят ранните симптоми:

 • Венците кървят лесно или са постоянно зачервени и подути
 • Чувствителност на зъбите
 • Постоянен лош дъх

Tрима от всеки четирима възрастни ще преживеят заболяване на венците по време на своя живот.
Процентът на заболяване на венците е висок, като се подчертава важността на разпознаването на признаците на ранния стадий на заболяването на венците (гингивит), преди то да премине в периодонтит и евентуално разрушаване на костта и загуба на зъби. Посещавайте стоматолога си два пъти годишно за установяване на ранните признаци на заболяване на венците.

Важно е да мислите за здравето на Вашата уста като съдействие между Вас и Вашия стоматолог. Вие отговаряте за ежедневната поддръжка, докато Вашият зъболекар има задачата да преглежда старателно зъбите и венците Ви, за да установи каквито и да са изменения, които биха могли да са причина за проблеми. При гингивит първоначалните предупредителни признаци може да останат незабелязани. Все пак, редовните посещения при Вашия стоматолог ще гарантират контрола на здравето на Вашата уста. Гингивитът е обратим, затова навременното му установяване е важно, в комбинация с професионално лечение и акуратна грижа за устата в домашни условия.

Ако гингивитът не се лекува, може да доведе до сериозно заболяване на венците.

Ако гингивитът бъде оставен без лечение, може да премине в напреднал стадий на заболяване на венците, познат още като периодонтит, който уврежда тъканта на венците и лежащата под тях кост. Загубата на зъби и други увреждания, причинени от периодонтит, са необратими. Все пак, Вашият стоматолог може да ограничи допълнително увреждане, като спре напредването на периодонтита.

Като се снабдите с подходящите зъбни продуки, ако ходите на редовни прегледи и сте наясно по какъв начин здравето на Вашата уста е взаимосвързана с общото здраве на организма, ще сте на правилен път към по-здрави зъби и венци, а също и Вие самите ще сте по-здрави като цяло.

Препоръчвани продукти

GUM TechniquePRO

Дълбоко и нежно почистване за по-здрави венци; ПРОфесионалната четка за зъби се препоръчва при проблемни венци –зачервени, подути и кървящи венци.

Четка за зъби GUM Activital

Въздейства в ключови зони,
за да предотвратява гингивит и
за поддържа венците по-здрави
- Клинично изпитана за намаляване на гингивита

Профилактична паста за зъби за ежедневна употреба GUM Paroex

Идеална за предотвратяване на натрупване на
плаката и осигурява дългосрочна
защита срещу проблеми с венците.

Гел за краткотрайно лечение GUM Paroex

Предназначен специално за професионален
контрол на плаката, като третира периодонтални
увреждания на тъканите.

Вода за уста за краткотрайно лечение GUM Paroex

Специално предназначена за професионален
контрол на плаката, за да третира периодонтално
увреждане на тъканите.