Vanliga problem

Känsliga tänder

  • Har du någonsin känt obehag när du dricker kaffe eller äter varm soppa?
  • Eller har du haft en liknande obehaglig upplevelse när du äter glass eller andas in kall luft?
  • Har det hänt att du ryckt till när du borstat tänderna eller rengjort dem med tandtråd?

Om du svarat "ja" kan du lida av dental hypersensitivitet (eller känsliga tänder).

Den som har känsliga tänder känner en ilande smärta som kommer från en irriterad, blottad tandhals. Emaljen, det starkaste ämnet i kroppen, utgör det yttersta skiktet på tändernas kronor. Det yttersta skiktet på tanden under tandköttskanten kallas cement. Om emaljen eller cementet har nötts bort blottas det känsliga dentinet.

Dentin innehåller tusentals små kanaler som endast är synliga i mikroskop. Dessa kanaler löper från ytan, genom dentinet och fram till tandens nervcentrum – pulpan. Kanalerna innehåller vätska och när du ätit eller druckit varm eller kall mat rör sig vätskan i dessa små kanaler och irriterar nerverna i tanden. Då uppstår smärta. Det är de mikroskopiska hålen (tubuli) i det frilagda dentinet som tillåter att värme, kyla, eller sura livsmedel stimulerar nerverna inuti tanden så att de förorsakar kraftig smärta.

Om du lider av överkänslighet i tänder eller tandkött bör du använda tandkräm med kaliumnitrat, ett medel med kliniskt bevisad effekt mot överkänslighet. Det finns också munsköljmedel med kaliumnitrat som du kan använda som ett extra skydd. Det är viktigt att du använder en extra mjuk tandborste för att förhindra ytterligare skador. Gå till tandläkaren och berätta vad som orsakar känsligheten så får du råd om hur du kan behandla den.

 

Rekommenderade produkter

GUM SensiVital tandborste

Ultramjuka borst.
Rekommenderas för känsliga tänder och känsligt tandkött

GUM SensiVital Gel

Denna gel har speciellt utformats för
att dagligen lindra och förebygga
tandkänslighet.