Råd för munvård

Rengör tandmellanrummen rätt

För att avlägsna matrester och plack mellan tänderna är mellanrumsborstar en praktisk, effektiv och framför allt mångsidig lösning. De är användbara för rengöring av extra stora eller små utrymmen mellan tänderna, för noggrann rengöring av broar, implantat och om det bildats tandköttsfickor vid tandroten. Mellanrumsborstarnas mångsidighet gör dem idealiska för patienter som bär tandställningar.

Mellanrumsborsten bör användas minst en gång om dagen, helst efter huvudmåltiden. Speciellt i början är det bäst att göra detta vid samma tidpunkt varje dag. På det viset blir det att snabbt en sund, daglig vana.

Under normala förhållanden:
Du behöver bara följa dessa enkla anvisningar:

- För in mellanrumsborsten med ett lätt tryck i utrymmet mellan tänderna. Tvinga inte in borsten i trånga utrymmen.

- Luta borsten något underifrån och uppåt i underkäken och uppifrån och nedåt i överkäken.

- Gör sedan flera mindre, horisontella rörelser och se samtidigt till att mellanrumsborsten stannar i utrymmet mellan tänderna.

Med tandställningar:
Mellanrumsborstar rekommenderas speciellt för rengöring mellan tänderna och tråden i tandställningen och där det finns större mellanrum mellan tänderna. Rengöringen bör utföras med små in- och utåtgående rörelser. Undvik för mycket tryck på själva tråden. Välj en mellanrumsborste som är lagom stor för de utrymmen som ska rengöras.

Med implantat:
Använd en mellanrumsborste för att rengöra distanser och utrymmena under protesen. För försiktigt in borsten mellan implantaten och rengör med små in- och utåtgående rörelser.

Med broar:
Välj en mellanrumsborste om är lämplig för utrymmet som berörs av bron. Rengör genom att föra in mellanrumsborsten på kindsidan och på tungsidan.

Så här väljer du mellanrumsborste:
Mellanrumsborstar finns i en mängd olika former och storlekar för att tillgodose olika patientbehov. Det viktigaste kriteriet vid valet av mellanrumsborste är hur pass mycket utrymme det finns mellan tänderna. Du får aldrig använda någon större kraft för att tvinga in en för stor mellanrumsborste i ett utrymme som är för litet. Du måste även ta hänsyn till tandställningar, implantat, broar, tandköttsfickor och andra speciella förhållanden. Därför bör mellanrumsborstarna som regel alltid rekommenderas av din tandläkare eller tandygienist första gången. Tandvårdspersonalen vet exakt vilken form och storlek som passar dig bäst. Det är också viktigt att byta mellanrumsborste regelbundet. En mellanrumsborste i hög kvalitet med antibakteriellt skyddade borst håller samma höga kvalitet under hela sin livslängd.

Rekommenderade produkter

GUM Trav-Ler

Kompakt och portabel mellanrumsborsten som alltid är redo att användas

GUM Bi-Direction

Utvecklad för att underlätta rengöringen
i alla delar av munnen.

GUM® Soft-Picks® Original

- Originalet bland tandstickor med gummitipp!

GUM® Soft-Picks® Advanced

- Den NYA GENERATIONEN tandsticka; För AVANCERAD rengöring mellan ALLA tänder.