Mondverzorging

Goed interdentaal reinigen

Interdentale borsteltjes of ragers zijn een praktische, effectieve en vooral flexibele oplossing om voedselresten en bacteriële plak tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Ze zijn heel handig voor het reinigen van grote of middelgrote interdentale ruimtes. Ook zijn ze uitermate geschikt voor het nauwkeurig reinigen van de onderdelen van een brug, bij implantaten of wanneer het tandvlees is teruggetrokken en er hele grote ruimtes tussen de tanden en kiezen zijn ontstaan. Omdat je ze kunt ombuigen zijn ze ideaal, vooral voor patiënten met vaste beugels.

Gebruik de rager tenminste één keer per dag, bij voorkeur na het eten. In het begin is het handig dit meteen na de maaltijd te doen zodat het snel een goede dagelijkse gewoonte wordt.

Als er geen bijzonderheden zijn:
Volgt u deze eenvoudige stappen:

  • Breng de rager met lichte druk tussen de tanden of kiezen. Forceer de rager niet in te smalle ruimtes.
  • Laat de rager een beetje naar boven wijzen in de onderkaak en naar beneden in de bovenkaak.
  • Maak dan een aantal voorzichtige horizontale bewegingen zonder de ruimte tussen de tanden en kiezen te beschadigen.

Bij orthodontische beugels:
Interdentale borsteltjes worden speciaal geadviseerd voor het reinigen tussen de tanden en kiezen, het reinigen van brackets en de draad van de vaste beugel en bij grotere ruimtes tussen de tanden. Het reinigen moet met voorzichtige in- en uitgaande bewegingen gebeuren zonder te veel druk op de draad. Kies een maat rager die de te reinigen ruimte helemaal opvult.

 

Bij implantaten:
Gebruik een interdentaal borsteltje om bij de buttons van implantaten en onder de prothese te reinigen. Breng de rager voorzichtig tussen twee implantaten in en maak voorzichtige, in- en uitgaande bewegingen.

 

Bij bruggen:
Gebruik een interdentaal hulpmiddel dat specifiek geschikt is voor de ruimtes tussen de verschillende onderdelen van de brug. Reinig grondig door de rager niet alleen vanaf de wangzijde in te brengen, maar ook vanaf de tongzijde.

 

Welke rager is geschikt?
Er zijn heel veel verschillende soorten en maten ragers. Voor elke patiënt is er wel een geschikte oplossing. Het belangrijkste waar je op moet letten bij de keuze van een rager is hoe groot de ruimte tussen de tanden en kiezen is. Het borsteltje moet er precies in passen en niet te groot zijn waardoor je het in de ruimte moet forceren, maar ook niet te klein. Bij orthodontische beugels, implantaten, bruggen, teruggetrokken tandvlees of in andere speciale situaties is de juiste keuze heel belangrijk. Daarom zouden ragers de eerste keer eigenlijk voorgeschreven moeten worden door de tandarts of mondhygiënist. Zij kunnen het beste bepalen welke maat in uw mond geschikt is. Het is ook belangrijk de borsteltjes regelmatig te vervangen. Een rager van goede kwaliteit, met borstelharen die voorzien zijn van een antibacteriële coating, zal langer meegaan en toch langdurig effectief blijven.

Aanbevolen Producten

GUM Trav-Ler

De rager voor thuis en onderweg
- compact en gemakkelijk mee te nemen.

GUM Bi-Direction

- Ontworpen om overal in de mond goed te kunnen reinigen.

GUM®Soft-Picks®Original

De originele Soft-Picks gemaakt van rubber. Voor een comfortabele manier van reinigen tussen de tanden.

GUM® Soft-Picks ® Advanced

De GUM Soft-Picks Advanced Regular zijn de nieuwste Soft-Picks waarmee nog gemakkelijker en beter tandplak en voedselresten kunnen worden verwijderd.