Råd för munvård

3-Step System - Komplett Munvård

MUNHYGIENEN ÄR KORREKT OM DEN ÄR KOMPLETT

För att få en förebyggande funktion måste munvården vara noggrann och komplett. Det innebär att man måste avlägsna matrester och plack, inte bara från tändernas yta, utan också från utrymmena mellan tänderna och från tandköttskanten.
För att tänder och tandkött ska hållas fria från plack och andra bakterier är det viktigt att man dagligen borstar tänderna och använder tandtråd. Utöver detta krävs andra hygienåtgärder, som t.ex. att besöka tandläkaren regelbundet. 3-Step™ är en metod i tre steg som gör det enklare att uppnå bättre munhälsa genom utbildning och individuell anpassning.

Steg 1 – Borsta

 Step-1Det räcker inte med att bara borsta tänderna, eftersom det endast tar bort upp till 50 % av all plack.
Tandborsten är ett grundläggande verktyg för munhygienen. Ju bättre egenskaper tandborsten har, desto effektivare avlägsnar den plack. Trots att nästan alla svenskar borstar sina tänder varje dag drabbas tre av fyra vuxna av tandköttsproblem någon gång under sin livstid. Varför? 
Endast tandborstning räcker inte för att uppnå fullständig munhygien. Egentligen är det så att tandborstningen bara är det första steget i en komplett munhygien.


Steg 2 – Använd tandtråd

Step-2Regelbunden rengöring med tandtråd håller tandköttet friskt och minskar mängden plack under tandköttskanten. Om du borstar tänderna och använder tandtråd får du bort upp till 70 % av allt plack. När tandborste och tandtråd används i kombination uppnås en avsevärd förbättring. Tandtråden är oumbärlig för att avlägsna rester av mat och bakterier som samlas i områden där tandborsten inte kommer åt. Det enda sättet att nå utrymmena mellan tänderna och under tandköttskanten är att använda tandtråd.


 

Steg 3 – Anpassade produkter 

Step-3För optimal munhälsa ska du borsta och rengöra tänderna med tandtråd och rådgöra med din tandläkare eller tandhygienist för att skräddarsy en personlig munvård. Enbart tandborstning och rengöring med tandtråd räcker inte för att uppnå fullständig munhälsa. Precis som det finns olika typer av hud eller hår, är även hålrummen i munnen olika och kräver individuellt anpassade åtgärder. För optimal vård av tandköttet bör du kontakta din tandläkare för råd om specialprodukter som du kan använda för att skräddarsy din dagliga munvård. Exempel på sådana produkter är system för rengöring mellan tänderna, tandkrämer och munskölj.