mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Beste mondverzorgingsroutine: wat te doen en in welke volgorde

Een van de vroegste zelfzorg regimes die we leren als kinderen is hoe we onze tanden moeten poetsen. Van jongs af aan wordt ons geleerd dat poetsen iets is wat we elke ochtend moeten doen als we wakker worden en elke avond voordat we naar bed gaan. En terwijl we toch allemaal onze babytanden verliezen, vormen deze gewoonten de basis voor betere mondverzorging naarmate we ouder worden. Poetsen twee keer per dag is nog steeds een fundamenteel onderdeel van de beste mondverzorging routine - maar het is niet het enige wat je doen voor jouw mondgezondheid en tanden.

Content

Schoonmaken tussen je tanden en spoelen, vullen goed poetsen aan en kunnen je goede mondverzorgingsroutine naar een nieuw niveau tillen. Deze extra stappen om het poetsen te verbeteren zijn belangrijk - niet alleen omdat je volwassen tanden permanent zijn, maar omdat het belangrijk is om de mond te beschouwen als een essentieel onderdeel van de rest van het lichaam, omdat mondgezondheid en gezondheid van het lichaam met elkaar verbonden zijn.

Mondzorg voordelen en lichaam gezondheid

Veel mensen poetsen hun tanden omdat ze een heldere, witte glimlach willen of omdat ze bang zijn om een holte te krijgen. Hoewel dit zijn goede redenen om te poetsen, de echte reden om te streven naar de beste mondverzorging routine is om de totale gezondheid ten goede komen. Plaque accumulatie en slechte mondgezondheid kan leiden tot veel grotere aandoeningen, waaronder:

 • Suikerziekte
 • Endocarditis, een aandoening van het hart veroorzaakt door overtollige plaque opbouw
 • Hart- en vaatziekten, veroorzaakt door orale bacteriële ontsteking
 • Longontsteking, veroorzaakt door orale bacteriën ingeademd in de longen

Poetsen twee keer per dag is niet alleen om gaatjes af te weren, maar het kan ook een belangrijke rol spelen in de algehele gezondheid van het lichaam.  Een goede mondhygiëne is een belangrijke factor die een aantal ernstige ziekten of aandoeningen kan helpen voorkomen.

Producten die nodig zijn voor optimale mondverzorging

Er is meer aan een grote dagelijkse poets routine dan jouw tandenborstel en tandpasta. Om de allerbeste mondverzorgingsroutine te bouwen, moet je de juiste mondverzorgingsproducten vinden die bij jouw behoeften passen. Elk dienen een zeer belangrijke rol in de totale mondzorg. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

 • Tandenborstel: Experts raden zachte borstels, omdat ze kunnen voorkomen dat jouw tandvlees weefsel en glazuur beschadigen en zijn effectiever bij het verwijderen van plaque rond het tandvlees en tussen de tanden. Studies tonen aan dat elektrische tandenborstels over het algemeen betere resultaten bereiken in termen van plaque verwijderen, dus je zou een elektrische tandenborstel willen overwegen als je niet een bekwame poetser bent. Bekijk onze gids over "Hoe kies je tandenborstel".
 • Tandpasta: Een gefluoreerde tandpasta is een geweldige manier om je tanden te beschermen tegen gaatjes. Het zal de vertraagde afbraak van glazuur helpen (veroorzaakt door bacteriën) en de remineralisatie proces versnellen. Het gebruik van fluoridetandpasta wordt ook aanbevolen door de Europese Federatie van Parodontologie (EFP) om gaatjes te voorkomen.
 • Interdentals (floss, interdentale borstels of picks): Om zoveel mogelijk plaque te verwijderen, moet je tandenborstels en interdentale reiniging combineren. Sommige mensen geven de voorkeur aan flossen, sommige anderen interdentale borstels of picks en andere een combinatie van verschillende tools. Floss is je beste bondgenoot als je strakke tanden hebt, maar studies tonen aan dat interdentale borstels of picks efficiënter zijn in het verwijderen van plaque en ze ook jouw tandvlees masseren en stimuleren. Bekijk onze gids over "Hoe kies je je interdentale" of " Hoe kies je floss".
 • Mondspoelingen: Kijk voor een anti-plaque mondwater, om slechte bacteriën uit je mond te verminderen. Bekijk onze gids "Hoe haal je het meeste uit je mondverzorgingsroutine"

Dit zijn de producten die moeten worden toegevoegd in de routine van elke persoon. Ze zijn verre van de enige producten die er zijn - er zijn ook tong schrapers, en nog veel meer producten ontworpen om elke persoon te helpen de beste routine en eigen mondverzorging rituelen te creëren.

Deze producten in jouw badkamer hebben is een ding - het gebruik ervan is een ander. Het lijkt misschien een hoop werk poetsen, schoon te maken tussen je tanden en spoelen, maar het is raadzaam dat je twee keer per dag poetst gedurende twee minuten en neem de drie volledige stappen (poetsen, schoonmaken tussen tanden, en spoelen) een keer per dag, voordat je naar bed gaat. Dat is gewoon een handvol minuten per dag! Om maximale resultaten en superieure mondgezondheid te krijgen, moet je deze producten op de juiste manier aan het werk zetten.

Het afbreken van de beste mondverzorgingsroutine

Je begrijpt de rol die mondzorg speelt in je gezondheid van het hele lichaam. Je hebt de producten die nodig zijn om te zorgen voor je tanden en tandvlees. Nu, moet het allemaal samen. Hier is een blik op de beste mondverzorging routine - met inbegrip van de juiste volgorde voor het poetsen, schoonmaken tussen je tanden en spoelen:

 • Poets je tanden voor twee minuten, de uitgaven een minuut elk op de boven-en onderkant. Bekijk de juiste techniek.
 • Spoel met water, daarna moet tussen de tanden schoon gemaakt worden. Het kiezen van floss als je strakke tanden hebt is het beste, ook een interdentale borstel of pick kan hiervoor gebruikt worden. De beweging gaat van links naar rechts, van boven naar beneden. 
 • Spoel grondig gedurende 30 seconden met behulp van een anti-plaque mondwater.

Kijk, het is eenvoudiger dan je dacht - en de kans is groot dat je dit of iets dergelijks al doet.

Poets, maak tussen je tanden en spoel. Dat is de beste volgorde om dingen te doen, omdat het zorgt voor totale reiniging. Poetsen verwijdert tandplak en maakt de tanden schoon. Vervolgens, flossen of interdentale borstels verwijdert etensresten en tandplak tussen de tanden. Spoelen brengt al die resten en bacteriën weg. Je zit met schone tanden, gezond tandvlees, frisse adem en een goede mondgezondheid. Probeer het zelf!

Bouw de beste mondverzorgingsroutine voor jou op

Zoals de meeste routines, poetsen en mondverzorging zijn niet one-size-fits-all. Tijdens het poetsen en schoonmaken tussen de tanden kan de techniek hetzelfde zijn, echter de producten die je gebruikt kunnen verschillen. Als je bijvoorbeeld gevoelige tanden hebt, heb je een speciale tandpasta nodig. Of als je orthodontie hebt, kan je gebruik maken van een rubberen interdentale pick en anti-plaque mondwater oplossing die speciaal zijn gemaakt om moeilijk te bereiken plekken schoon te maken. De beste mondverzorging routine is degene die je specifieke orale gezondheid behoeften aanpakt en dat helpt jou ontwikkelen en onderhouden van je perfecte mondverzorging routine.       

Het is altijd een slim idee om te praten met jouw tandarts om te kijken of hij / zij eventuele tips heeft voor jouw at-home mondverzorging routine. Een tandarts aanbevolen tandpasta of een speciale mondwater kan die extra stap geven om jouw poetsen, schoonmaken tussen de tanden en spoelgewoonten van goed tot perfect te maken. 

Vergeet niet, de kwaliteit van jouw mondverzorgingsproducten zijn ook belangrijk. De beste mondverzorgingsroutine wordt ondersteund door producten die jij gebruikt.                         

Neem een kijkje in onze productcatalogus of neem contact op met SUNSTAR GUM® vandaag om meer informatie over de producten die wij leveren te krijgen. Wij willen jou helpen bij het bouwen van de beste mondverzorging routine en genieten van de grote voordelen voor de gezondheid.

Gerelateerde artikelen