mei 31, 2021 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Wat is diabetes en waarom is het belangrijk voor de mondgezondheid?

Diabetes is geen mysterieuze aandoening. Als je niet een van de 60 miljoen Europeanen bent die aan diabetes lijdt [1], ken je waarschijnlijk wel iemand die dat wel doet. Wereldwijd leeft ongeveer 1 op de 11 volwassenen  [2]  met een vorm van diabetes. 

Content

Nog meer mensen hebben een aandoening die 'prediabetes' wordt genoemd, wat betekent dat ze een hoog risico lopen om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Diabetes is een aandoening die de manier waarop het lichaam glucose (bloedsuiker) verwerkt, beïnvloedt. De aandoening maakt het veel moeilijker om de glucosespiegels onder controle te houden en het lichaam wordt resistent tegen de productie van insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van glucoseopname. Als gevolg hiervan zijn mensen met diabetes vatbaar voor hoge bloedsuikerspiegels, wat gevaarlijk is. Een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot hart- en nieraandoeningen [3], evenals verlies van gezichtsvermogen en tal van andere te voorkomen problemen. Daarom moeten mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel controleren.

Gelukkig is diabetes type 2 beheersbaar; degenen die ermee leven, moeten echter nog steeds begrijpen hoe het hun gezondheid op onzichtbare manieren kan beïnvloeden. Mondgezondheid is een goed voorbeeld.

Diabetes en mondgezondheid zijn verbonden

Mensen met diabetes moeten rekening houden met de algemene gezondheid van het lichaam terwijl ze hun bloedsuikerspiegel onder controle houden. Als hun bloedsuikerspiegel te hoog is, kan dit op de lange termijn problemen veroorzaken zoals hierboven vermeld. Is deze te laag dan is er risico op bewusteloosheid. Hoe dan ook, het hele lichaam loopt gevaar.

Diabetes en mondgezondheid zijn beide onderdelen van de totale gezondheid van het lichaam, en mensen met diabetes moeten zich bewust zijn van wat er in hun mond kan gebeuren als de bloedsuikerspiegels te hoog zijn. Enkele van de meest voorkomende mondaandoeningen die verband houden met diabetes zijn:

  • Droge mond en gebrek aan speeksel
  • Extreem veel gaatjes en snel tandbederf
  • Aften en mondwondjes die lang duren om te genezen
  • Spruw, een soort pijnlijke orale infectie
  • Gingivitis en terugtrekkende terugtrekkend tandvlees leidend tot parodontitis
  • Tandvleesaandoeningen

We weten allemaal dat suiker de grootste vijand is van tanden en mondgezondheid. Voor mensen met diabetes gaat dit verder dan het vermijden van snoep en frisdrank - het betekent het beheersen van de bloedglucosespiegel!

Het meest belangrijke aspect om over de relatie tussen diabetes en mondgezondheid te onthouden, is dat er een wisselwerking is: ze beïnvloeden elkaar. Een hoge bloedsuikerspiegel kan uiteindelijk leiden tot parodontitis (tandvleesaandoening), wat overeenkomstige effecten heeft op de rest van het lichaam - het is in verband gebracht met alles, van luchtwegaandoeningen tot reumatoïde artritis en coronaire hartziekte  [4]. En omgekeerd kan parodontitis de regulering van de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

De sneeuwbaleffecten van een slechte controle van de bloedsuikerwaarden

Zoals gezegd is diabetes een beheersbare aandoening. Helaas is het ook gemakkelijk om het verkeerd te doen als je niet oppast! Voedsel dat teveel suiker bevat of onvoldoende beweging kan leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Afgezien van het feit dat je je niet lekker voelt, kan die overtollige suiker in jouw bloedbaan onmiddellijk zijn tol van het lichaam eisen, inclusief tanden en tandvlees.

Gingivitis is de mildere vorm van tandvleesaandoeningen. Het is niet alleen te voorkomen met een goede mondgezondheidsroutine, het is ook omkeerbaar. Bij mensen met diabetes zorgt een te hoge bloedsuikerspiegel ervoor dat gingivitis snel ontstaat. Gevoelig, bloedend of rood tandvlees zijn een van de eerste duidelijke tekenen van een slechte controle van de bloedsuikerwaarden van gingivitis.

Tandvleesontsteking zal alleen maar erger worden als het niet vroegtijdig wordt opgemerkt en behandeld. Omdat het genezingsproces voor mensen met diabetes moeilijker is, is er grotere kans op terugtrekkend tandvlees wat kan leiden tot parodontitis.

Diabetes en parodontitis zijn een zorgwekkende combinatie

Mensen met diabetes hebben 1,5-3 keer meer kans op parodontitis. Dit betekent ook dat ze meer risico lopen op het ontwikkelen van complicaties van parodontitis, verergerd door diabetes. Kortom, parodontitis en diabetes samen kunnen grote gezondheidscomplicaties tot gevolg hebben.

Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld meer kans op hartaandoeningen [5] als gevolg van langdurige hoge bloedsuikerspiegel. Hartziekte is ook verbonden met parodontitis [6]. Dit betekent dat een persoon met zowel diabetes als parodontitis een significant hoger risico op hartaandoeningen heeft dan iemand zonder een of beide van deze onderliggende aandoeningen. Het onderstreept het belang van een goede controle van de bloedsuikerwaarden en een goede mondhygiëne.

Deze wisselwerking tussen diabetes en parodontitis strekt zich ook uit tot tal van andere aandoeningen. Het goede nieuws is dat het beheersen van de bloedsuikerspiegel en mondhygiëne de beste manier is om risico's onmiddellijk te verminderen. Diabetes onder controle houden betekent parodontitis voorkomen, wat betekent dat het risico op andere gezondheidscomplicaties drastisch wordt verminderd.

Hoe jij jouw diabetes (en parodontitis) onder controle kunt houden

Studies tonen aan dat een goede controle van de bloedsuikerwaarden een centraal uitgangspunt is bij het beheersen van diabetes en andere gezondheidsproblemen die eruit voortvloeien, zoals parodontitis. Dat betekent de bloedsuikerspiegel gedurende de dag controleren en eraan werken om ze binnen acceptabele niveaus te houden. Andere tips zijn:

● Train vaak om een ​​gezond gewicht en bloedsuikerspiegel te bevorderen

● Houd de inname van koolhydraten onder controle en verhoog de inname van vezels

● Drink veel water, gedurende de hele dag 

● Houd stressniveaus onder controle en zorg elke nacht voor een goede nachtrust

Goede gewoonten op het gebied van mondgezondheid spelen ook een rol. Het vermijden van suikerhoudend voedsel en frisdrank en regelmatig poetsen en interdentale reiniging, zal jouw tanden en tandvlees beschermen tegen de ophoping van bacteriën door een teveel aan bacteriën en helpen jouw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een goede mondverzorging - en regelmatige controles door tandarts of mondhygiënist - bevordert gezond tandvlees en vermindert de kans op het ontstaan ​​van gingivitis en parodontitis.

Een recente studie toont zelfs aan dat elke dag goed poetsen het risico op diabetes tot 8% kan verminderen [7].

Profiteer van mondverzorgingsproducten die kunnen helpen

Als het erop aankomt, maakt mondgezondheid het mogelijk om diabetes onder controle te houden. Als je eenmaal de relatie tussen diabetes en een aandoening als parodontitis begrijpt, en hoe ze allebei het hele lichaam beïnvloeden, is mondverzorging logisch als de beste en gemakkelijke manier om bij te dragen aan het onder controle houden van diabetes. De juiste borstel, tandpasta en mondspoelmiddel - samen met interdentale ragers of tandenstokers - met de juiste techniek geeft je alles wat je nodig hebt om goed voor je mondgezondheid te zorgen. Samen met een goede controle van de bloedsuikerwaarden en diabetesmanagement, is het een recept voor een betere gezondheid van het hele lichaam.

Gerelateerde artikelen