mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Tandwortel verwijderen - wanneer uit te voeren, hoe ziet het eruit en hoe wordt het behandeld?

Een tand of kies bestaat uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte wat je ziet. De wortel zit onder het tandvlees in de kaak verankerd en hecht de tand aan de tandkas vast. Soms is het nodig om de tandwortel te trekken vanwege gezondheidsredenen of omdat je tand of kies te ver is afgebroken. Wat houdt zo’n wortelextractie in en hoe kun je complicaties voorkomen?

Content

Waarom tandwortels laten verwijderen?

Het verwijderen van de wortelresten kan om verschillende redenen nodig zijn. Allereerst is een tandwortel zonder kroon nutteloos. Wanneer de kroon van een tand ontbreekt, verandert de krachtverdeling op de boven- en ondertanden. Hierdoor kan bijten moeilijker worden, of zelfs niet meer mogelijk zijn.

De niet verwijderde wortelresten van een tand of kies vormen een gezondheidsrisico. Ze veroorzaken niet alleen infecties in je mond, maar hebben ook invloed op de rest van je gezondheid. De tandwortel die in het tandvlees achterblijft kan de volgende complicaties veroorzaken: 

  • Abcessen,
  • Cysten,
  • Ontsteking van periapicale weefsels,
  • Ontsteking van kaakbeenderen.

Wanneer je door vergevorderde cariës de kroon van je tand verliest, kan de achtergebleven wortel zelfs ernstige infecties veroorzaken in je hart, longen, lever, botten of gewrichten.

Wortel van afgebroken tand verwijderen – hoe ziet het eruit?

De tandarts besluit of er kans is op genezing of dat de tandwortel verwijderd moet worden, op basis van een mondonderzoek en röntgendiagnostiek. Vooraf aan de behandeling krijg je een verdoving. Zodra deze is ingewerkt, maakt de arts een snede in het tandvlees om de wortel van de tand zichtbaar te maken. De tandwortel wordt gescheiden van het bot en met een tang verwijderd. Hierna wordt de wond uitgehard en beschermd met een hemostatische spons, wat helpt om stolsel te vormen. Uiteindelijk hecht de arts de wond. 

Doet het trekken van de wortel van een tand of kies pijn? 

Het verwijderen van tandwortels gebeurt onder plaatselijke verdoving, waardoor je geen pijn voelt tijdens het verwijderen van de wortelresten. In sommige gevallen worden patiënten onder narcose gebracht bij het verwijderen van de wortelresten.

Hoelang duurt het verwijderen van de tandwortel?

De duur van de ingreep hangt voornamelijk af van de mate waarin de wortel is beschadigd. Ook de toestand van het weefsel rond de wortel en de ervaring van de tandarts beïnvloeden de procedure. Een gemiddelde ingreep duurt zo’n tien minuten tot een uur.

Complicaties en tips na verwijdering van de tandwortel

Pijn en zwelling zijn de meest voorkomende complicaties na het trekken van een tandwortel. Om de pijn te verminderen, kun je het beste de eerste 24 uur koelen met een koud kompres. Eten en drinken gedurende twee uur na de ingreep wordt afgeraden. Eet daarna vooral zachte en lauwe voeding en vermijd hard, pittig of te warm eten.

Om het stolsel niet te beschadigen, mag je minstens 24 uur geen intensieve mondspoeling gebruiken en je tanden op de plek van de wond niet poetsen. Hierna kun je het beste een speciale, post chirurgische tandenborstel gebruiken met zachte haren. Zorg dat je tandpasta niet te sterk is en gebruik een mondspoeling zonder alcohol.

 


Een tandenborstel die verlichting brengt

Ultrazachte en fijne borstelharen voor pijnloos poetsen


De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en is geen vervanging voor een professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een arts of apotheker.

 

Gerelateerde artikelen