mrt. 16, 2022 - Gemiddelde leestijd een minuutGemiddelde leestijd twee minuten

Melktanden - wanneer wisselen ze en doet dit pijn?

Zowel het moment dat de melktanden verschijnen, als het moment waarop de tanden wisselen zijn erg belangrijk voor kinderen en ouders. Rondom melktanden kunnen veel vragen en twijfels ontstaan. In deze blog behandelen we de belangrijkste.

Content

Hoe groeien melktanden?

Het groeien van de melktanden verschilt per kind. Vaak komen de eerste tandjes bij baby’s door rond de leeftijd van 6 tot 12 maanden. Het doorkomen is vaak genetisch bepaald. Wanneer bij één of beide ouders de tanden snel doorkwamen, zal dit hoogstwaarschijnlijk ook gebeuren bij het kind. Daarentegen zijn langzaam groeiende tanden bij de ouders geen signaal dat dit bij het kind ook zal gebeuren.

Wanneer wisselen de melktanden?

Net als het groeien, verschilt het uitvallen van melktanden per kind. Bij sommige kinderen vallen de tanden snel uit, bij anderen later. In de regel wisselen de tanden in de leeftijd van 5 tot 6 jaar. Dit proces kan doorgaan tot de leeftijd van 12 tot 13 jaar. De tanden van meisjes vallen vaak iets eerder uit dan die van jongens. Tanden wisselen één voor één, in dezelfde volgorde als ze groeiden. Daarom kan een kind zowel melktanden hebben als volwassen tanden.

Ontdek onze tips voor het verzorgen van de melktanden

Hoeveel melktanden zijn er?

In totaal kunnen kinderen 20 melktanden krijgen (8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen), wat er minder zijn dan de 32 tanden van een volwassene. De hoeveelheid melktanden die een kind krijgt, hangt onder meer af van de grootte van de kaak.

Hebben melktanden wortels?

Ja, maar de wortels van de melktand zien er anders uit dan de wortels van een volwassen tand. De wortels van melktanden zijn kleiner, dunner en minder gebogen als die van een volwassen tanden. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, duwt deze de melktand steeds verder omhoog. Hierdoor lost de wortel van de melktand op en valt de tand vaak gemakkelijk uit. 


Wij zorgen verstandig voor de glimlach van jouw kind

 

Veilig, zacht, effectief - GUM®-producten zijn ontworpen met veel aandacht voor kinderen.


Kunnen melktanden te vroeg wisselen?

Het wisselen van melktanden hangt nauw samen met de ontwikkeling van de botstructuur. Beginnen de volwassen tanden extreem vroeg, of juist laat met groeien, dan is het raadzaam om een ​​kindertandarts te raadplegen. Zo voorkom je op tijd de ontwikkeling van ernstige malocclusie (tanden die niet goed op elkaar passen).



Behandeling van het melkgebit

In het geval van cariës dient het melkgebit behandeld te worden. Helaas tast cariës de melktanden net zo zwaar aan als de volwassen tanden. Iedere melktand met cariës is een bron van bacteriën en vormt zo een bedreiging voor de permanente tanden die net verschijnen. 

De hygiëne van de melktanden

Begin al met de mondhygiëne bij een kind voordat de eerste tandjes verschijnen. Gebruik een tandenborstel en tandpasta speciaal voor de leeftijd van het kind. Met een speciale tandenborstel reinig en masseer je het tandvlees van je baby. Zo worden de tanden al voorzichtig geborsteld en kan je kindje eraan wennen. 

Is je kind tussen de leeftijd van 3 - 6 jaar? Dan is het tijd om de horizontale techniek te gebruiken. Je zet hierbij de tandenborstel recht op de tanden en maakt zachte, korte bewegingen. 

Na de leeftijd van 6 jaar is het advies om de roltechniek te gebruiken. Deze video geeft je uitleg over de poetstechniek. Dit is ook de leeftijd waarbij je de keuze kunt maken tussen elektrisch poetsen of handmatig poetsen. 

Vind je het lastig om jouw kindje lang genoeg te laten poetsen? GUM® ontwikkelde hiervoor een GUM Light-up Tandenborstel met kleurrijk licht. Dit licht ‘win’ je door de timer twee keer te gebruiken. Zo kan jouw kind tijdens het poetsen alle monsters in de mond verslaan!


De hierboven gepresenteerde inhoud is bedoeld om algemene kennis over mondgezondheid te bevorderen en is geen vervanging voor professionele mening of medische diagnose. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen altijd een arts of apotheker.

Gerelateerde artikelen